Center Holistic / Članki / Na kaj biti pozoren pri nakupu kolagenov in drugih prehranskih dopolnil.

Na kaj biti pozoren pri nakupu kolagenov in drugih prehranskih dopolnil.

Na kaj biti pozoren pri nakupu kolagenov in drugih prehranskih dopolnil.
Deli s prijatelji:

NM hidrokolagen oz. Hidrokolagen Novelius Medical je nastal kot plod dolgoletnih izkušenj in znanja dermatologov ter nutricionistov, združenih s tehnologijo vodilnega francoskega laboratorija na področju kolagenskih peptidov.

.

NM hidrokolagen ne vsebuje umetnih sladil

.

NM hidrokolagen je odslej povsem naraven

Kljub temu, da je Hidrokolagen Novelius Medical do zdaj vseboval le 0,2 g umetnih sladil, smo se le te odločili nadomestiti z naravnim sladilom iz listov stevije. Tako je naš izdelek še boljši, saj vsebuje le organske in čiste sestavine.

.

NM hidrokolagen vsebuje najmanjše delce peptidov, zaradi česar se sploh lahko absorbira

.

Novelius Medical Hidrokolagen je sestavljen iz najkakovostnejših kolagenskih peptidov (peptidi F 2000 Da) in so resnično tako majhni, da se brez težav absorbirajo v telo. Te omenjene peptide proizvaja omenjeni francoski konzorcij.

.

NM hidrokolagen vsebuje visoke vsebnosti ključnih aminokislin

.

Spodbuja tvorbo ključnih aminokislin

Glicin, hidroksiprolin in hidroksilizin, ki so glavni gradniki kolagena v telesu,
predstavljajo večinski delež vsebnosti aminokislin v hidrokolagenu, koncentracija le-teh pa je do 20-krat višja kot v drugih virih proteinov. Hidroksiprolin in hidroksilizin pa nista prisotna v prehrani, ampak ju telo iz lizina in prolina s pomočjo C vitamina spremeni v hidroksiprolin in hidroksilizin. Zato je visok koncentrat le-teh v hidrokolagenu zelo pomemben.

Več kot 90 % Hidrokolagena Novelius Medical se zaradi peptidov nizke molekulske mase (vsi peptidi do 2000 Daltona) v samo eni uri od zaužitja absorbira v krvni obtok. Iz krvnega obtoka se peptidi (ki vsebujejo visoko vsebnost hidroksiprolina, edinstvene aminokisline) transportirajo.

.

NM hidrokolagen vsebuje le kolagenske peptide

.

Novelius Medical hidrokolagen vsebuje le kolagenske peptide z molekulsko maso do 2000 Daltona in ne vsebuje nobenih drugih dodatkov.

Peptidi v Hidrokolagenu Novelius Medical so pridobljeni iz divjih, globokomorskih rib.

NM hidrokolagen se resnično lahko absorbira

.

Trg je poplavljen z različnimi kolagenskimi pripravki, zato bodite pozorni, kaj kupujete

(moja lastna izkušnja):

Kot nutricionistka se zavedam pomena kolagena v telesu in sem zato jemala različne kolagene, vendar nisem videla učinka. NM hidrokolagen pa zdaj pijem že skoraj 4 leta in trdim lahko, da sem videla učinke. Mojo zgodbo z izgubo las verjetno že poznate, pa vendar, toliko las, kot jih imam zdaj, nisem imela še nikoli, pa tudi nad kožo in nohti se nimam kaj pritoževati.

Meni je pomembno, da prehranska dopolnila, ki jih uživam, ne vsebujejo umetnih sladil, sladkorjev (en izmed izdelkov, ki sem ga nekoč sprobala, je vseboval kar 13 g sladkorja v dnevni dozi!!), aditivov in da je vir izdelka poznan, izdelava vsakega izdelka pa sledljiva, ter da vsebuje le naravne sestavine.

Pri kolagenskih pripravkih je ključnega pomena aminokislinska sestava, kakovost kolagenskih peptidov in molekulska masa, saj se kolageni z molekulsko maso do 2000 Daltona v roku 60 minut absorbirajo 90%. Ravno tako je pomemben visok delež aminokisline hidroksiprolin, saj je, kot že rečeno, ni v prehrani, ampak jo telo dela iz prolina s pomočjo C vitamina. Če pripravek ne vsebuje visoke vsebnosti hidroksiprolina, je potem pretvorba prolina v telesu odvisna iz več faktorjev (črevesja, jeter, ipd).

NM hidrokolagen

Strokovna literatura pravi, da so kolagenski peptidi tako ribjega kot govejega izvora z enako molekulsko maso in aminokislinsko sestavo enako kakovostni. Nekateri ribji so lahko bolj kakovostni kot nekateri drugi ribji in manj kakovostni kot nekateri goveji. To pišem zato, ker se v zadnjem času pojavljajo trditve, da so kolagenski peptidi iz rib najkakovostnejši na tržisču in se apriori oglašujejo kot najvišja kakovost, pa ni vedno tako. Jaz osebno ne jem rdečega mesa, zato sem pri izbiri kolagenskih peptidov ribjega izvora vedno pozorna tudi na vir izvora – npr. ali so peptidi iz divjih globokomorskih rib ali iz gojenih rib in če iz gojenih, ali je to iz nadzorovanega in sledljivega vzgoja v EU ali izvor ni znan. V prehranskih dopolnilih iz rib (kolagenski peptidi, Omega 3, ipd.) moramo biti na to še posebej pozorni, saj si lahko z izdelki, ki so narejeni iz rib nekontroliranega vzgoja (pogosto iz Azije, kljub temu, da piše da je izdelek narejen v EU ali USA, so sestavine lahko kupljene tam, zato je pomemben podatek izvor peptidov) naredimo več škode kot koristi, saj so narejeni iz rib, ki vsebujejo težke kovine in mikroplastiko.

Najkakovostnejši kolagenski peptidi so tisti, pri katerih molekulska masa ne presega 2000 Daltona (merska enota molekulske mase). Zanje je značilna 90 % absorpcija v krvni obtok že v eni uri po zaužitju in 98% absorbcija v roku 12 ur.

Kot certificirana nutricionistka in prehranska terapevtka sem pri izbiri še posebej pozorna na:

1) Kakovost peptidov

Bodite pozorni na molekulsko maso, saj nekateri kolagenski preparati oglašujejo majhno velikost delcev, kar naj bi omogočalo najboljšo absorpcijo, kljub bistveno višji dejanski molekulski masi kolagenskih peptidov, ki jih vsebujejo. Tako se težje presnavljajo in absorbirajo. Zato vam še enkrat polagam na srce – preverite, kaj kupujete tudi na uradnih spletnih straneh proizvajalcev peptidov, saj so tam res uradni podatki o velikosti delcev. Pred časom sem uporabljala en kolagenski pripravek, ki je oglaševal vsebnost delcev okoli 500 Daltona, vendar nisem opažala nobene razlike. Ko sem šla na uradno stran proizvajalca peptidov, ki jih vsebuje, pa sem ugotovila, da gre za delce do 6000 Daltona in da bi morala za učinek jemati veliko več kot 5000 mg peptidov na dan, kot je bil njihov priporočen dnevni odmerek. Vsaj 15.000 – 20.000 mg teh peptidov bi morala zaužiti, da bi bil izkoristek enak izdelku, ki se v popolnosti absorbira in vsebuje 5000 mg ključnih aminokislin oz. peptidov.

Peptidi so ponavadi veliki od 500 Daltona (manj kot to fizikalno ni možno) pa vse tja do 50.000 Daltona. Daltoni so enota za molekulsko maso. 2000 Daltona je meja za absorbcijo. Ko na kolagenskem pripravku piše, da vsebuje kolagenske peptide 2000 Daltona, to pomeni, da noben delec ne presega 2000 Daltona in se izdelek v popolnosti absorbira. Če npr. na izdelku piše 4000 Daltona, pomeni da vsebuje peptide med 500 in 4000 Daltona, kar pomeni, da se eni bolje absorbirajo kot drugi in da se takšen izdelek ne absorbira v popolnosti. Večji je delež delcev z višjo molekulsko maso, manjša je absorbcija, saj je odvisna tudi od drugih faktorjev v telesu (prepustnost črevesja, zdravje jeter…) in potrebuje še dodatno vsebnost določenih vitaminov, kot je C vitamin kot kofaktorja.

Kot rečeno pa je meni pomemben tudi vir rib, iz katerih so pridelani peptidi. Sama izbiram izdelke iz divjih, globokomorskih rib. Če vam ni pomembno ali so ribe gojene, bodite pozorni na sledljivost vira vzgoja, da ne gre za ribe, ki vsebujejo težke kovine in mikroplastiko. Pomembno je tudi, če iz rib umetno odstranjujejo težke kovine, da potem ni drugih kemikalij, ki ostanejo kot posledica tega procesa.

2) Aminokislinsko sestavo

Kolagen je najdaljša molekula v telesu, sestavljena iz 1000 aminokislin, vendar ima zelo specifično aminokislinsko sestavo in niz, in sicer: glicin-prolin-X in glicin-X-hidroskiprolin, kjer je x katerakoli druga aminokislina, ki ni prolin, glicin ali hidroksiprolin. Hidroksiprolin in hidroksilizin, ki sta ključna za izgradnjo kolagena, pa nista prisotna v prehrani, ampak ju telo samo izdeluje iz prolina in lizina s pomočjo C vitamina. Zato bodite pozorni, da glicin, prolin, lizin in hidroksiprolin predstavljajo večinski delež vsebnosti aminokislin, seveda pa so pomembne tudi ostale za kolagen pomembne aminokislne. Visok delež hidroksiprolina je še posebej pomemben, saj se brez njega ne more tvoriti kolagen, kot rečeno, pa ga v prehrani ni.

3) Vsebnosti aminokislin

Nekateri izdelki na veliko izpostavljajo, da vsebujejo lizin, prolin in glicin, vendar vsebujejo le 100 mg vseh treh skupaj. V pripravkih, ki jih jaz uporabljam je okvirno 3000 mg glicina in hidroksiprolina, vsega skupaj pa kar 5000 mg aminokislin. Pri delcih do 2000 Daltona je 5000 mg aminokislin zame prava dnevna doza, saj je 98% absorbcija. Pri delcih nad 2000 Daltona bi morala biti doza višja, saj je uporabnost oz. absorbcija nižja.

Če izdelek ne vsebuje visoke vsebnosti že hidroksilizirane oblike aminokislin prolin in lizin, ki sta ključni, ju mora telo s pomočjo C vitamina spreminjati v hidroksiprolin in hodroksilizin. Absorbcija je takrat odvisna tudi od zdravja črevesja in sposobnosti naših jeter in seveda starostjo. Potem izdelki pogostokrat vsebujejo različne dodatke, kot so B vitamini ali cink, saj biotin in cink prispevata k ohranjanju zdravih las. Cink prispeva k ohranjanju zdravih nohtov. To seveda ni problem, ampak je težava, da izdelek oglašujejo kot nekaj, ko pa pregledate sestavo ugotovite, da prodajajo nekaj popolnoma drugega.

4) Vsebnost umetnih sladil, aditivov in konzervansov

Kot nutricionistka sama zelo pazim na prehrano, ne pijem alkohola, ne kadim, jem veliko sadja in zelenjave, veliko rib in le belo meso. Tako, kot pri hrani pazim, da jem kar se da ekološko pridelano sadje in zelenjavo, plavo ribo, od bele le divjo, sem pri prehranskih dopolnilih še toliko bolj pozorna, da svojemu telesu ne delam več škode kot koristi z vnosom prehranskih dopolnil.

Pazim, da prehranska dopolnila, ki jih jaz uporabljam ne vsebujejo umetnih sladil, kot so suklaroza, sorbitol, acesulfam kalij, aspartam in podobno. Ker umetnih sladil ni v naravi, jih naše telo sprejme z veliko težavo. Z njihovim vnosom dodatno obremenimo telo, saj jih telo lahko spozna večinoma kot tujek. Pri presnovi naše telo potrebuje veliko mineralov in oligoelementov (magnezij, kalcij, krom …), ki pa aktivirajo razne encime. Sladila pridobljena po naravnih postopkih brez prečiščevanja in kemične obdelave vsebujejo vse te minerale in oligoelemente, ki jih v umetnih sladilih ni in za presnovo porabljajo zaloge iz telesa. S tem podrejo naš elektrolitski ravnotežni sistem, ki ima za posledico vrsto motenj v delovanju v centralnem živčnem sistemu, osnovnem delovanju celic. Ravno tako imajo negativen vpliv na presnovo, zato jih mnoge raziskave povezujejo z zabuhlostjo telesa. Kot že rečeno – reakcija, ki jo sprožijo v telesu, je namreč enaka reakciji, ki jo sprožijo tujki, kot so virusi in bakterije, nanje pa se naše telo odzove z raznimi vnetnimi reakcijami, med katere spada tudi otekanje.

Zato lahko povzročajo tudi razne vnetne procese v telesu, protivnetna prehrana pa je en najpomebnejših stebrov pomlajevanja in hormonskega ravnovesja.

Ravno tako so nekatere študije pokazale, da lahko povzročajo celo raka. Kljub temu, da so študije istočasno tudi potrdile, da so umetna sladila na splošno varna za uporabo, a seveda v omejenih količinah, in naj se njihovemu uživanju vseeno izogibajo nosečnice, pa se sama v velikem krogu izogibam umetnim sladilom in enako svetujem tudi vsem mojim strankam.

Ravno tako sem pozorna tudi na različne aditive in emulatorje, saj imajo podoben učinek na telo kot umetna sladila.

Izogibam pa se tudi konzervansom. Pred časom sem jemala določen izdelek, za katerega sem naknadno ugotovila, da je vseboval natrijev benzoat (sodium benzoate), ki postane še posebej škodljiv, če pride v reakcijo s C vitaminom.

Ni priporočljivo za otroke in ljudi, ki trpijo za astmo ali so preobčutljivi na aspirin ali trpijo za boleznimi kože (urtikarija), saj lahko pride do alergijskih reakcij in izpuščajev (koprivnica). Do poslabšanja bolezenskega stanja pa lahko pride še posebej ob zaužitju benzojske kisline v kombinaciji s tartrazinom (E102).

Zadnje študije so pokazale, da natrijev benzoat lahko deaktivira dele DNK. Povezujejo ga tudi z okvarami jeter in Parkinsonovo boleznijo. V kombinaciji z vitaminom C (E300 – askorbinska kislina), lahko nastane potencialno kancerogena substanca (benzen). Ena od študij je dokazala tudi, da je E211 ena od šestih substanc, ki povzročajo hiperaktivnost ADHS.

(vir: http://www.ninamvseeno.org/pregled-aditiva.aspx?group=200&id=E211)

5) Visoka vsebnost naravnih sladkorjev

Bodite pozorni tudi na visoko vsebnost naravnih sladkorjev. Znanka je uporabljala en kolagenski pripravek v gelu, ki je imel poleg konzervansov tudi kar 13 gramov sladkorja v eni vrečki, kar je ogromno.

#holistic

Loading...