Center Holistic / Članki / Še vedno mislite, da so maščobe krivec povišanega holesterola?

Še vedno mislite, da so maščobe krivec povišanega holesterola?

Še vedno mislite, da so maščobe krivec povišanega holesterola?
Deli s prijatelji:

Povsod beremo, kako je holesterol glavni krivec za bolezni srca in ožilja.
Povsod priporočila, kako znižati holesterol, saj naj bi s tem preprečili najpogostejši vzrok smrti pri nas in po svetu.

Pa vendar ali veste, da ni holesterol tisti vzrok srčno-žilnim boleznim?

Tako je, vnetja so tista, zaradi se holesterol sploh dvigne.
In kaj povzroča naša notranje vnetje, našega tihega ubijalca?

Sladkor je tisti.
Sladkor in inzulin sta glavna krivca, da se holesterol preveč dvigne.
Torej, če si želimo resnično pomagati, veliko pametneje, kot nižati nivo holesterola, popravilo notranjih vnetij v telesu.

Prav tako ne pozabimo, da vsaka od naših celic potrebuje holesterol, vključno s tistimi v možganih.
Nizek holesterol negativno vpliva na psiho in povzroča simptome depresije, agresije, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni. Brez njega se ne morejo tvoriti steroidni hormoni, zaradi česar se vse hitreje staramo, imamo težave z neplodnostjo, prezgodnjo menopavzo in andropavzo.

Obstaja napačno prepričanje, da se moramo najprej izogniti vsej hrani, ki vsebuje holesterol in nasičene maščobe. Čeprav je res, da maščobe iz živalskih virov vsebujejo holesterol, smo že zgoraj pojasnili, da gre pri povišanem holesterolu pravzaprav za vnetje in se moramo zato izogniti vsem jedem, ki v nas povzročajo vnetja oz. nam ne pomagajo pri zdravljenju.

Povsod pišejo, izpustite maščobe in se tako izognite tveganjem za nastanek bolezni srca in ožilja, kapi, zanimivo tudi društva diabetikov opozarjajo na nevarnost maščob.
Kupujemo jogurte brez maščob, kosmiče brez maščob…

In kaj se zgodi, ko iz prehrane izpustimo vse maščobe.
Seveda, začnemo posegati po ogljikovih hidratih, po predelani hrani…Naši obroki so sestavljeni iz žitaric, stročnic, sadja in zelenjave, kar vse spada po ogljikove hidrate, torej se ob presnovi pretvorijo v sladkor.

carbs

Ogljikovi hidrati so tisti, ki povzročajo visok holesterol

Sladkor pa je tisti, ki povzroča notranja vnetja.

Prav tako ljudje jedo vedno več predelanih žitaric, fruktoze in fruktoznih sirupov, koruze in predelanih rastlinskih olj. Uživajo v velikih količinah uvoženega sadja, zelenjavo dolgo časa toplotno obdelujejo, živijo predvsem sedeče življenje…alkohol, kajenje in stres…vse to telesna vnetja le še pospešuje.

Najprej moramo prenehati uživati hrano, ki v nas povzroča vnetja in s tem viša naš slabi holesterol.

Zavedajmo se, da samo izključevanje holesterola in prehrane ne bo dovolj, da bomo zmanjšali svoj slabi holesterol. Poskrbeti moramo tudi za dobro delovanje jeter, ki so tista, ki odločajo, koliko dobrega in koliko slabega holesterola bomo imeli.

Kar 75% holesterola, ki ga izločajo jetra, je pod vplivom ravni inzulina.
Zato moramo najprej optimizirati raven inzulina in šele na takšen način lahko uredimo tudi svoj holesterol.

Inzulin – kako ga uravnati in preprečiti nenehno željo po sladkem

holesterol 2

Eden od znakov povišanega holesterola in notranjega vnetja

Prehranjevanje večinoma z ogljikovimi hidrati (sladkor, žitarice, škrob, predelana hrana, sladko sadje…) povzroča postopno in konstantno višanje ravni inzulina v krvi. Inzulin med drugim aktivira proteine, ki potujejo do svojega DNK in vklopi več kot 30 genov za sintezo holesterola.
Več holesterola pa posledično skrbi za zamašene arterije ter za bolezni srca in ožilja.

Prav tako je neposredni učinek holesterola, da v beta celicah odpira novo vrsto mehanizmov, ki lahko prispevajo k disfunkciji teh celic in vodijo do pojava sladkorne bolezni.

Na stotine znanstvenih člankov dokazano povezuje odpornost na inzulin s tveganjem obolevnosti za bolezni srca in ožilja, veliko močneje kot holesterol.

Zvišane ravni holesterola sicer res ogrožajo naše delovanje srca in ožilja, vendar so le posledice nepravilnih signalov za proizvodnjo holesterola v naših jetrih, vzrok pa je v presežku inzulina.

Odstranjevanje holesterola ne bo poskrbelo za izboljšanje osnovnih problemov, vzrokov kroničnih bolezni in povišanega priotiska. Ti bodo vedno posledica neustrezne komunikacije presnove inzulina in leptina.

Prav tako je zelo zanimivih več tisoč študij, ki podpirajo povezavo med znižano ravnjo holesterola s statini ter z večanjem tveganja za raka.

Zanimivo, da se tudi priporočila o primerni vrednosti holesterola z leti vse bolj nižajo, s tem pa seveda narašča uporaba sintetičnih zdravil za umetno zniževanje le tega.
Prav ta zdravila pa ustvarjajo ogromno tržišče farmacevtski industriji.
Vsako leto je več bolezni srca in ožilja, rak zaseda visoko nevarnost pri vsakomur izmed nas, naraščata tudi sladkorna bolezen in diabetes.
Le zakaj je temu tako?

Če dobro pomislim, ima res že vsak drugi zdravila za holesterol. Marsikdo po letu ali dveh uporabe dobi zdravila za zvišan pritisk, nato se poviša tudi sladkor v krvi.
Žleza ščitnica pa je tako ali tako že pri skoraj vseh oslabljena.

Statini delujejo tako, da zavirajo encime v jetrih, ki proizvajajo holesterol.
Encimi se nahajajo v notranjosti jetrnih celic in ko so te celice poškodovane, zamaščene oz. vnete, ti encimi pronicajo v krvni obtok ter posledično zvišujejo vrednosti jetrnih encimov v krvi.

statini

Z zdravili resničnega vzroka povišanega holesterola ne boste odpravili, pač pa boste še okrepili notranja vnetja, zaradi katerih je holesterol sploh povišan

Kadar jemljemo statine za nižanje holesterola, encimi ne delujejo na celice, celice zaradi tega propadajo in se začno nekje nalagati – žolčni kamni, tumorji…, encimi pa se sprostijo v kri in posledice so lahko resne zdravstvene težave-povišani jetrni encimi, rak, ciroza jeter, srčno popuščanje in številne druge.

Povišanje jetrnih encimov je lahko tudi posledica zamaščenosti jeter, uporabe antibiotikov, uživanje večjih količin alkohola, tablet proti bolečinam, sintetičnih hormonskih nadomestkov, pesticidov in izvajanje nepravilnih diet.

Na srečo so jetrne celice zelo prožne in jih lahko s pravilnim načinom prehranjevanja obnovimo, tako pa se bodo tudi encimi počasi vrnili v normalno stanje.

Uporaba statinov dokazano povzroča poškodbe živčevja in močno poslabša spomin.
Eden od razlogov je, da statini delujejo zavirajajoče na ključni encim, ki proizvaja holesterol v jetrih.

Vendar pa ti isti encim v jetrih izdelujejo koencim Q10, ki je biokemijsko potreben za prenos energije iz hrane do naših celic, ki ga uporabljajo za delovanje in za svoje življenje..

Prav tako statini zelo močno ropajo naše telo nekaterih drugih vitaminov in encimov, kar vodi v mišično oslabelost, utrujenost, občutljivost in srčno popuščanje.

Mimogrede, bolečine v mišicah in telesna šibkost sta znak, da se naša telesna tkiva rušijo, stanje, ki lahko povzroči poškodbe ledvic.

Statine povezujejo tudi z:

* Povečanim tveganjem za poškodbe živčevja, ki povzroča bolečine v rokah in nogah ter težave pri hoji
* Omotico
* Kognitivnimi motnjami, vključno z izgubo spomina
* Povečanim tveganjem za raka
* Zmanjšanjem funkcije imunskega sistema
* Depresijo
* Težavami z jetri, z zvišanjem jetrnih encimov (kar sem dosegla tudi sama, vendar z različnimi hormonskimi terapijami)
*Oslabljenim delovanjem žleze slinavke

Ne pozabite, če že jemljete zdravila za nižanje holesterola si obvezno priskrbite nekatere dodatke, ki bodo omilili učinke zdravil. (Q10, Zeolit, kalijev askorbat..)

Prav tako so meje priporočenega holesterola vedno nižje.
Nihalo s holesterolom se nagiba vedno nižje, kar je velika posledica močne farmacevtske industrije.

Farmacevtska industrija je hitro spoznala, kako ogromen trg lahko zajame s priporočenimi smernicami zniževanja holesterola. 🙂
Nikoli se ne zadovoljite samo z meritvijo celokupnega holesterola, vedno si izračunajte razmerje med dobrim in slabim.

Za več informacij nas pokličite na 030 692 730 🙂





Loading...