Center Holistic / Članki / 6 razlogov zakaj uživajte kostanj

6 razlogov zakaj uživajte kostanj

6 razlogov zakaj uživajte kostanj
Deli s prijatelji:

V nedeljo me je med sprehodom po centru mesta pričakal vonj pečenega kostanja. In to je prvi znak, da je prišla jesen. Ko si mrzle roke pogreješ na topli vrečki kostanja.
Mmmmmm, ni boljšega, kot sprehod po stari Ljubljani z zobanjem tega okusnega plodu, ki v sebi skriva pravo zakladnico hranil.

1.Kostanj vsebuje veliko vlaknin, ki v črevesju tvorijo snov podobno gelu. Nase absorbirajo strupe in pomagajo telesu, da se jih hitreje znebi. Normalizirajo nivo holesterola, urejajo pa tudi delovanje slinavke in izločanje inzulina. Prav tako so nepogrešljive proti zaprtju in preprečujejo tveganja, ki nastajajo zaradi uživanja sodobne, zahodne prehrane.


2.
 Kostanj vsebuje malo ogljikovih hidratov, prav tako so to sestavljeni ogljikovi hidrati, kar pomeni, da boste po njem dolgo časa siti in vas napolni z energijo za kar nekaj časa.


3.
Kostanj vsebuje veliko B vitaminov, ki pomagajo pri tvorbi hormonov, pa tudi pri proizvodnji rdečih krvnih celic. Pomagajo pri razgradnji beljakovin na aminokisline ter pri porabi maščob in ogljikovih hidratov za energijo. Prav tako spodbujajo k zdravju kože in izboljšujejo delovanje možganov.


4.
Kostanj vsebuje tudi veliko mangana, antioksidanta, ki uničuje proste radikale in zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih obolenj. Mangan tudi pomaga pri proizvodnji vezivnega tkiva in pri strjevanju krvi.


5.
Kostanj vsebuje tudi baker, ki skrbi za trdnost kosti, pomaga pri nastajanju rdečih krvnih celic in spodbuja dobro delovanje živcev ter močno krepi delovanje samega imunskega sistema.


6.
In ne nazadnje, po kostanj se odpravite sami v gozd, nadihajte se svežega zraka, napolnite svoje telo s kisikom in istočasno poskrbite za visok nivo srečnega hormona serotonina.

#holistic

Loading...