Center Holistic / Članki / 9 živil, ki vam pomagajo v boju proti depresiji

9 živil, ki vam pomagajo v boju proti depresiji

9 živil, ki vam pomagajo v boju proti depresiji
Deli s prijatelji:

Število obolelih, ki trpijo zaradi tesnobe, anksioznosti in depresije, raste iz dneva v dan.
Poskrbite za hrano, ki vas bo obvarovala pred temi boleznimi sodobnega sveta in vas bo napolnila z energijo in voljo do življenja.

  1. Temna listnata zelenjava

Špinača, ohrovt, blitva in druga zelenolistnata zelenjava, preprečuje nenormalno delitev celic, kar vodi v rakave spremembe in druge degenerativne bolezni. Prav tako ta vrsta hrane vsebuje veliko antioksidantov, ki skrbijo za močno in dobro delovanej imunskega sistema ter možganov, prav tako pa pomagajo telesu pr oskrbi s kisikom. Kisik pa je vir življenja in brez njega smo omotični, brez energije in volje do življenja.

  1. Orehi, mandlji in lešniki

Vsebujejo rastlinske omega 3 maščobe, številne študije pa so pokazale, da omega-3 maščobne kisline podpirajo delovanje možganov in zmanjšujejo simptome depresije.

Študija, objavljena v British Journal of Psychiatry je dokazala, da so možgani v 80% sestavljeni iz maščob. Zato je dovolj maščob nujno, če si želite ohraniti zdrave in zmogljive možgane.

Pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin vodi v velik porast duševnih bolezni.

  1. Avokado

Avokado vsebujejo zdrave maščobe, ki jih možgani potrebujejo za normalno delovanje, prav tako pa povprečen avokado vsebuje 4 g beljakovin in je poln vitamina K, ki skrbi za zdravo gostoto krvi ter različne vrste vitaminov B (B-9, B-6 in B-5), vitamin C in vitamin E.
Ne vsebuje veliko sladkorja in ima veliko vlaknin.

  1. Jagode

Borovnice, maline, jagode in ribez so živila, ki spadajo med hranila z največ antioksidanti, kateri so pri spopadanju z depresijo na prvem mestu potrebnih hranil.

  1. Gobe

Gobe vsebujejo kemijske strukture, ki delujejo nasprotno od inzulina in pomagajo zniževati krvni sladkor, zvečer pa pomagajo lepše in mirneje zaspati. (ne jejte jih zvečer ampak čez dan).

Prav tako pomagajo pri tvorbi serotonina, srečnega hormona.

  1. Čebula

Vse čebulnice, sploh čebula, česen, por in drobnjak, vsebujejo veliko protivnetnih flavonoidov, antioksidantov, ki skrbijo za zdravje možganov, imunskega sistema in pomembno prispevajo k zdravju možganov.

  1. Paradižnik

Paradižnik vsebuje veliko folne kisline in alfa-lipoično kislino, ki sta obe dobri v boju proti depresiji.

Folna kislina prav tako preprečuje presežek homocisteina, ki preprečuje proizvodnjo serotonina in dopamina.

  1. Stročnice

Stročnice so odlične, saj pomagajo uravnati ravni sladkorja v telesu in ublažijo močno željo po predelanih hidratih, prav tako pa tudi poskrbijo za tvorbo hormonov in proizvodnjo serotonina.

  1. Semena

Laneno seme, konopljina semena in chia semena, so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, ki dvigujejo proti depresiji.

In saj veste, če že opažate znake tesnobe in depresije, ne pozabite na b12, njegov učinek pa boste na več energije in dvigu razpoloženja občutili takoj 🙂

#holistic

Loading...