Center Holistic / Članki / Ajda – zdrava izbira med žiti

Ajda – zdrava izbira med žiti

Ajda – zdrava izbira med žiti
Deli s prijatelji:

Ajda je žito oz. trava, ki se redno znajde na mojem jedilniku Ker ne vsebuje glutena je res odlična izbira, saj ne obremeni prebave in črevesja. Prav tako je odlična za vse, ki imate težave s hormoni, saj žlezam omogoča, da normalno in zdravo izločajo potrebne hormone, v črevesju pa ne povzroča vnetij.

Antioksidanti v ajdi

Ajda vsebuje številne flavonoide, močne antioksidante, ki preprečujejo poškodbe, ki jih v telesu povzročajo prosti radikali, prav tako pa tudi krepijo imunski sistem in imajo močno pritivirusno in protimikrobno delovanje. Prav tako antioksidanti dokazano ščitijo pred rakavimi obolenji, pred prehitrim staranjem ter red obolenji srca in ožilja.

Beljakovine v ajdi

Ajda vsebuje največ beljakovin, ko govorimo o žitaricah, le te pa so nujno potrebne za zdravo sestavo celic, hormonov, tkiv, mišic in kože. Ajda je zato odlična izbira za vse športnike, starejše, ljudi v aktivni fazi rehabilitacije, za otroke, nosečnice in za doječe mamice.

Vitamin B in železo v ajdi

Ajda vsebuje veliko b vitaminov, zato brez težav rečem, da je odlična izbira za vse, ki ste pod nenehnim stresom, za tiste, ki imate težave s hormoni ali pa se spopadate s tesnobo in depresijo.

Ajda vsebuje tudi železo in je zato odlična za vse ženske, ki se spopadate s slabokrvnostjo, utrujenostjo in nizkim pritiskom, prav tako jo priporočam vsem doječim mamicam, katerih otroci imajo slab imunski sistem ali pa jim manjka železa.

Kdaj jo jesti?

Ker ima ajda kar nekaj ogljikovih hidratov, jo priporočam za kosilo ali za zajtrk, saj nas za dolgo časa oskrbi z energijo in delovnim elanom, prepreči nihanje energije in sladkorja ter je izjemno priporočljiva za vse, ki ste čez celoten dan zelo aktivni. Ker ima ajda nižji glikemični indeks, ne povzroča hitrega dviga sladkorja in zato ne vodi v nenehno željo po prehranjevanju in v nihanje inzulina.

Ajda je nepogrešljiva za zdravje naših kosti, sklepov in zob, saj vsebuje kalcij, fosfor in cink. Prav tako ajdo vključite v prehrano svojih malčkov, saj pomembno vpliva na njihov zdrav razvoj.

Vlaknine

In ker ajda vsebuje veliko vlaknin, je odlična izbira za vse, ki se spopadate z zaprtjem, napihnjenostjo in z drugimi prebavnimi težavami, prav tako vlaknine poskrbijo za daljši občutek sitosti, preprečujejo pre-najedanje in zato lahko pomagajo k hitrejšemu hujšanju.

Vlaknine istočasno poskrbijo za to, da se presežki hormonov ne absorbirajo nazaj v kri, ampak se izločijo iz telesa.

Magnezij v ajdi

Ajda vsebuje tudi magnezij, mineral, ki je zelo potreben za delovanje vseh mišic, tudi srca, črevesja in je nepogrešljiv za vse ženske, ki se spopadate z bolečimi menstruacijami.

Kalij za boj proti podočnjakom

Ker ajda vsebuje tudi kalij, nanjo ne pozabite vsi, ki imate podočnjake, ste napihnjeni, imate težave z otekanjem in zastajanjem vode, saj kalij iz notranjosti celic odnaša presežek natrija in vode ter jih oskrbi s c vitaminom, kisikom in drugimi potrebnimi hranili.  Vsi, ki ste zabuhli in napihnjeni, prav tako ne pozabite na ajdo.

Selen v ajdi

In ker ajda vsebuje tudi selen, je odlična za vse, ki imate težave s ščitnico, tudi za tiste, ki se zdravite z zdravili, saj selen spodbuja boljšo pretvorbo iz neaktivnega hormona T4 v aktivnega T3 in s tem spodbuja hitrejše delovanje presnove, prebave in metabolizma.

In moje današnje kosilo?

Ajdova kaša iz pečice

Potrebujete:

 • Namočeno ajdovo kašo
 • Na kocke narezane bučke
 • Na manjše kocke narezano rdečo papriko
 • Prepolovljene češnjeve paradižničke
 • Naravno morsko sol
 • Kurkumo
 • Listke špinače
 • Kvasne kosmiče
 • Malo sesekljanega ingverja
 • Kokosovo maščobo
 • Kokosovo smetano

Priprava:

Odcedite ajdovo kašo. Na kokosovi maščobi popražite bučke, papriko, dodajte ajdovo kašo in zalijte z vodo ter kuhajte 10 minut. Proti koncu dodajte listke špinače, paradižničke, malo soli, kurkume in sesekljan ingver. Na koncu vmešajte tudi kvasne kosmiče.

Pekač obložite s peki papirjem in nanj naložite ajdovo kašo z zelenjavo. Prelijte s kokosovo smetano in na 200 C pecite 35 minut oz. do zlato rumene barve.

Alja Dimic, 
Nutritional Therapy Practitioner™ (NTP)  
Članica:  
Akademije za nutricionistiko in dietetiko  
Ameriškega združenja za prehrano  
Mednarodnega društva Adoulas  
Zdravstvene šole Heroghe 
#holistic

Loading...