Center Holistic / Članki / Če imate težave s hormoni, najprej shujšajte. Zakaj?

Če imate težave s hormoni, najprej shujšajte. Zakaj?

Če imate težave s hormoni, najprej shujšajte. Zakaj?
Deli s prijatelji:

Zato, ker vsaka odvečna maščoba na telesu, še posebno pa tista okoli trebuha, v krvni obtok spušča veliko različnih odpadnih snovi in hormonov, ki motijo normalno hormonsko ravnovesje.

Ne glede na to, kakšne težave imate, naj bo to:

  • težavna mena,
  • neredne menstruacije,
  • neplodnost,
  • težave s ščitnico,
  • pri moških pomanjkanje testosterona (libido, mišice, imunski sistem),

vedno se najprej prepričajte, da ste poskrbeli za svojo prehrano in da nimate nobenih odvečnih maščobnih obročkov okoli pasu.

Vsa ta odvečna maščoba, še posebno na trebuhu, v krvni obtok sprošča hormon leptin, ki nam pove, da smo dovolj pojedli, saj se takrat zviša. Če smo pretežki, je raven leptina ves čas visoka, zaradi tega pa celice v možganih nanj postanejo neodzivne, človek pa kljub debelosti vedno več in več je. Tudi žleza slinavka, ki izloča inzulin, da le ta zniža previsok krvni sladkor, se zaradi večinoma ogljikovo hidratne hrane, polne sladkorja, sčasoma utrudi in človek postane neodziven na visok krvni sladkor, kar vodi v sladkorno bolezen tipa 2.

Prav tako odvečne maščobe na področju trebuha, spodbujajo tvorbo aldosterona iz skorje nadledvične žleze, ta pa skrbi za kopičenje natrija znotraj celic, s čimer pride do otekanja in zadrževanja vode.

15 najpogostejših napak med hujšanjem | Mična

Presežki maščob na trebuhu v telo sproščajo odvečne količine estrogena, ki se kopiči tudi v obščitničnih žlezah ter onemogoča dobro delovanje ščitnice, prav tako moti pretvorbo testosterna in pri ženskah vodi v PCOS, pri moških pa v pomanjkanje testosterona.

Maščoba, še posebno tista okoli trebuha, pa v kri sprošča tudi citokine, vnetne faktorje, ki vodijo v cel kup obolenj, od kardiovaskularnih, do avtoimunih ter do poslabšanja kroničnih bolezni.

Prav tako maščobni plašč okoli trebuha, v krvni obtok sprošča določene encime, ki dvigajo stresni hormon kortizol, ta pa spet povzroča vnetja ter spodbuja nastajanje novih in novih vnetnih beljakovin. Tudi kortizol se zaradi nenehnega vnetja, ki ga povzroča trebušna maščoba, pa tudi zaradi inzulina, nenehno viša, povišan kortizol pa ustavlja in zadržuje presnovo maščob ter jih ohranja in skladišči okoli trebuha. Zato pravimo, da stres redi. 

Loading...