Center Holistic / Članki / Če imate težave s hormoni, najprej shujšajte!

Če imate težave s hormoni, najprej shujšajte!

Če imate težave s hormoni, najprej shujšajte!
Deli s prijatelji:

Zakaj? Zato, ker vsaka odvečna maščoba na telesu, še posebno pa tista okoli trebuha, v krvni obtok spušča veliko različnih odpadnih snovi in hormonov, ki motijo normalno hormonsko ravnovesje in povzročajo težave s hormoni.

Ne glede na to, kakšne težave imate, naj bo to

  • težavna mena,
  • neredne menstruacije,
  • neplodnost,
  • težave s ščitnico,
  • pomanjkanje testosterona pri moških,

vedno se najprej prepričajte, da ste poskrbeli za svojo prehrano in da nimate nobenih odvečnih maščobnih obročkov okoli pasu.

Leptin

Vsa ta odvečna maščoba, še posebno na trebuhu, v krvni obtok sprošča hormon leptin, ki nam pove, da smo dovolj pojedli, saj se takrat zviša. Če smo pretežki, je raven leptina ves čas visoka, zaradi tega pa celice v možganih nanj postanejo neodzivne, človek pa kljub debelosti vedno več in več je. Tudi žleza slinavka, ki izloča inzulin, da le ta zniža previsok krvni sladkor, se zaradi večinoma ogljikovo hidratne hrane, polne sladkorja, sčasoma utrudi in človek postane neodziven na visok krvni sladkor, kar vodi v sladkorno bolezen tipa 2.

Aldosteron

Prav tako odvečne maščobe na področju trebuha, spodbujajo tvorbo aldosterona iz skorje nadledvične žleze, ta pa skrbi za kopičenje natrija znotraj celic, s čimer pride do otekanja in zadrževanja vode.

Estrogen

Presežki maščob na trebuhu v telo sproščajo odvečne količine estrogena. Estreogen se kopiči tudi v obščitničnih žlezah ter onemogoča dobro delovanje ščitnice, prav tako moti pretvorbio testosterna in pri ženskah vodi v PCOS, pri moških pa v pomanjkanje testosterona.

Citokin

Maščoba, še posebno tista okoli trebuha, pa v kri sprošča tudi citokine, vnetne faktorje, ki vodijo v cel kup obolenj, od kardiovaskularnih, do avtoimunih ter do poslabšanja kroničnih bolezni.

Maščoba in stres

Prav tako maščobni plašč okoli trebuha, v krvni obtok sprošča določene encime, ki dvigajo stresni hormon kortizol. Kortizol pa povzroča vnetja ter spodbuja nastajanje novih in novih vnetnih beljakovin. Tudi kortizol se zaradi nenehnega vnetja, ki ga povzroča trebušna maščoba, pa tudi zaradi inzulina, nenehno viša, povišan kortizol pa ustavlja in zadržuje presnovo maščob ter jih ohranja in skladišči okoli trebuha. Zato pravimo, da stes redi. 

Kaj torej naredite, če imate težave s hormoni?

Če imate preveč maščobnih oblog -najprej shujšajte. Predlagam da preverite naše recepte in se jih lotite pripravljati.

#holistic

Loading...