Center Holistic / Članki / Glikemični indeks živil

Glikemični indeks živil

Glikemični indeks živil
Deli s prijatelji:

Glikemični indeks

Glikemični indeks odseva hitrost prebave in absorpcije živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. GI pomeni razvrščanje živil glede na to, kako hiter je porast glukoze v krvi po njihovem zaužitju. Podatek o GI nam olajša odločitev, katero OH živilo je primerno oziroma neprimerno.

 

GI pod 50 = nizek glikemični indeks

GI nad 50 = visok glikemični indeks

 

Nizke vrednosti glikemičnega indeksa (35-15)

  Glikemični indeks – GI Glukozna obremenitev – GO
Arašidi  15 0
 – arašidovo maslo brez sladkorja 25 2
Artičoka 20 0
Avokado 10 0
Bambusovi vršički 20 0
Bela mandljeva krema brez sladkorja 35 2
Beluši 15 0
Blitva 15 0
Borovnica 25 5
Breskev 35 4
Brokoli 15 0
Brstični ohrovt 15 0
Bučke 15 0
Cvetača 15 0
Čebula 15 0
Česen 30 0
– svež 15 0
Češnja 25 10
Čokolada    
– temna 70 % kakava 25 7
– temna 85% kakava 20 6
Dišavnice (cimet, bazilika …) 5 0
Drobnjak 15 0
Fige sveže 35 4
Fižol    
– beli 35 6
– črni 35 6
– rdeči 35 6
– stročji 30 6
Fruktoza 20 0
Gobe 15 0
Gorčica brez sladkorja 35 0
Grah    
– sušen 35 5
– sveži 35 5
– v pločevinki 35 5
Granatno jabolko 35 4
Grenivka – pomelo 30 4
Hruška zimska 30 4
Indijski oreščki 15 0
Ingver 15 0
Jabolko    
– kaša 35 8
– krhlji 35 23
– sveže 35 4
Jagoda 25 2
Jajčevec 20 0
Janež 15 0
Jogurt    
– navadni 35 4
– sojin sadni 35 6
– sojin navadni 20 4
Kakav v prahu brez sladkorja 20 5
Kis 5 0
Kompot mešan brez sladkorja 35 12
Korenje surovo 30 4
Kosmulja 25 2
Kreša 15 0
Kumare 15 0
– kisle 15 0
Kutina 35 5
Kvas 35
Leča    
– rjava 30 5
– rumena 30 4
– zelena 25 0
Lešniki 15 0
Lešnikov namaz brez sladkorja 25 0
Malina 25 7
Mandarina 30 3
Mandlji 15 0
Marakuja 30 5
Marelica 30 4
Marmelada brez sladkorja 30 0
Mleko    
– kravje 30 1
– mandljevo 30 0
– ovseno brez sladkorja 30 0
– sojino brez sladkorja 30 0
Moka    
– rožičeva 15 0
– sojina 25 1
Nektarina 35 4
Olive 15 0
Omaka 15 0
– pesto 15 0
– tamari 20 0
Orehi 15 0
Otrobi    
– ovseni  15 3
– pšenični 15 3
Paprika    
– rdeča 15 0
– rumena 15 0
– zelena 15 0
Paradižnik 30 0
– omaka brez sladkorja 35 0
– sok 35 0
– sušeni 35 2
Pasijonka 30 5
Pasulj (meso in fižol) 35 7
Pesa surova 30 5
Peteršilj 15 0
Pinjole 15 0
Pistacija 15 3
Pivo svetlo 35 2
Polnozrnati kruhki (24 %, Wasa) 35 9
Pomaranča 35 4
Por 15 0
Rabarbara 15 0
Repa 30 12
Rezanci    
– kitajski pšenični durum 35 21
– sojini kitajski 30 9
Ribez    
– črni 25 4
– rdeči 25 2
Riž    
– divji 35 18
– kvinoja 35 29
Robidnice 25 4
Seme    
– bučno 25 0
– laneno 35 0
– sezamovo 35 0
– sončnično 35 0
Sirup agave 15 0
Sliva 35 6
Soja – zrnje 15  
Sok limonin 100% 20 0
Solata    
– radič rdeč 15 0
– radič zelen 15 0
– zelena 15 0
Šalotka 15 0
Špinača 15 0
Tofu 15 0
Zêlena listi in surova korenina 35 4
Zelje 20 0
– kislo 15 0
– kitajsko 15 0

 

Srednje vrednosti glikemičnega indeksa (50-40)

  Glikemični indeks – GI Glukozna obremenitev – GO
Ananas (sveži) 45 3
Arašidovo maslo brez sladkorja 40 0
Artičoka (jeruzalemska) 50 0
Banana (manj zrela) 45 12
Biskvitno pecivo polnozrnato 50 29
Brusnice 45 1
Buča chayote 50 2
Figa (suha) 40 12
Fižol rjavi v pločevinki 40 7
Fižol, bob sušen 40 6
Grozdje belo, rdeče 45 8
Hruška viljamovka 40 4
Jabolčnik 40 5
Ješprenj neoluščen 45 12
Kamut kus kus 40 33
Kaša    
– ajdova 40 33
– pirina 40 30
Kokos sveži 45
Kosmiči    
– ovseni surovi 40 9
– polnozrnati brez sladkorja 45 15
Krompir sladki (batata) 50 9
Kruh    
– ajdov polnozrnat 40 35
– iz moke kamut 45 33
– polnozrnat 40 34
– rižev (65% kvinoja riž) 50 29
– toast polnozrnat 45 13
Kruhki rženi lahki (Wasa) 50 15
Kus kus polnozrnati pšenični 45 33
Laktoza 40 3
Liči 50 14
Mango 50 7
Marelica suha 40 13
Mleko kokosovo 40 0
Moka    
– kamut 45
– polnozrnata 45
– riževa kvinoja 40 29
– ržena polnozrnata 45
Műsli brez sladkorja 50 40
Oves 40 27
Riž    
– basmati 50 18
– basmati neoluščen 45 13
– rjavi neoluščen 50 22
Sliva suha 40 13
Sok    
– ananasov 100% 50 7
– brusnični nesladkan 50 6
– grenivke 100% 45 4
– jabolčni 100% 50 5
– korenčkov 100% 40 4
– pomarančni 100% 45 3
Sorbet brez sladkorja 40 11
Testenine    
– makaroni (durum) 50 9
– makaroni polnozrnati »al dente« 40 9
– polnozrnate 50 9
– špageti »al dente« 40 9
Žitna »bar« rezina brez sladkorja 50

 

Visoke vrednosti glikemičnega indeksa (100-50)

  Glikemični indeks – GI  Glukozna obremenitev – GO
Ananas v pločevinki 65 6
Banana (prezrela) 60 12
Kruh    
– bel 70 42
– bel mlečni 80
– bela žemlja 70 42
– brez glutena 90 76
– črn 65 32
– francoska štruca 70 42
– hamburger 85 75
– rižev 70 5
– rženi (30 % ržene moke) 65 23
– sadni 65 52
Biskvitno pecivo 70 29
Brioš 70 7
Buča    
– oranžna 75 8
– rumena 75 9
Čokolada    
– s sladkorjem 70
– Mars, Snickers, Nuts 65
Datelj 70 70
– indijski 65 10
Francoski rogljiček 70 29
Gazirane pijače, cola 70
Glukoza 100 100
Ječmen (oluščen, očiščen)  70 12
Jušni rezanci 70 29
Kakav ovomaltina 60
Kaša     
– ovsena (kosmiči) 60
– prosena 70 33
Kokice – popcorn (brez sladkorja) 85 32
Koleraba 70 0
Korenje 85 4
Koruza    
– kosmiči (corn flakes) 85
– moka 70 42
– polenta 70 23
– sirup 100 68
– škrob 85 85
Kostanj 65
Krof 75
Krompir    
– čips 70 24
– kuhan brez olupka 70 17
– kuhan v olupku (zmečkan) 65 13
– moka 90
– olupljen 95 27
– pečen 95 27
– prekuhan 95 13
– pire 80
– svaljki 70 23
Kuskus (pšenični) 65 33
Lubenica 75 5
Majoneza (industrijska – sladkana) 60
Marelica v pločevinki 60 5
Marmelada 65 33
– s sladkorjem 65 39
Med 85
Melasa 70
Melona 60
Mleko     
– čokoladno 60
– riževo 85
Moka     
– bela  85
– pšenična durum 60 16
– riževa 95 30
– tapioka 85 11
Műsli s sladkorjem in medom 65 43
Pastinjak  85
Piškoti – masleni  55 55
Pizza  60 13
Ravioli  70 3
– durum 60
– rdeča pesa – kuhana 65 5
Rozine  65 44
Riž     
– dolgozrnati 60 18
– instant parboiled 85 45
– jasminov 60
– napihnjen 85 85
– puding 85 10
Sirup     
– glukozni 100 100
– javorjev 65
– koruzni 100 68
– pšenični 100 100
– rižev 100 100
Sladoled (mlečni navadni) 60 17
Sladkor    
– beli (kristalni) 70 68
– nerafiniran rjavi 65 60
Sorbet – navadni 65 12
Škrob (modificiran) 100 55
Tacos 70 23
Testenine za lazanjo 60 16
Vaflji 75 41
Zêlena (korenina, kuhana) 85
Žita (prečičena, s sladkorjem) 70 42

Viri:

  • Andreja Širca-Čampa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, dietetičarka
  • Jože Lavrinec, VMT, bolnišnični dietetik

 

 

 





Loading...