Center Holistic / Članki / Histamin – zakaj povzroča vnetja in tudi redi

Histamin – zakaj povzroča vnetja in tudi redi

Histamin – zakaj povzroča vnetja in tudi redi
Deli s prijatelji:

Histamin je biološka snov, ki se nahaja v mnogih živilih. V telesu, zlasti v črevesni sluznici, imamo encim, ki omogoča razgradnjo histamina, imenuje se diaminooksidaza (DAO).

F.X. MAYR-ÄRZTE

Ta encim torej omogoča, da s hrano zaužiti histamin razpade in se ne zadržuje v telesu ter ne povzroča sicer poznanih histaminskih učinkov. Nekateri ljudje imajo prenizko raven DAO v črevesu in krvi, zato se zadržuje v telesu preveč histamina in posledica so simptomi, ki so podobni histaminskim pojavom pri pravi alergiji.

Bolezen se imenuje histaminska intoleranca (HIT). Ti simptomi se največkrat pojavijo po zaužitju hrane, ki vsebuje velike količine histamina že v svoji naravni sestavi.

Kje se nahaja histamin?

Histamín se nahaja v številnih rastlinskih in živalskih tkivih, v celicah imunskega sistema ter vpliva na kapilare, mišice, žleze in srce.

V kaj je v telesu vključen histamin?

Vpleten je v lokalne imunske odzive in uravnavanje fiziološke funkcije črevesja ter ima vlogo živčnega prenašalca.

Histamin v telesu izzove vnetno reakcijo, saj je udeležen v imunski odziv na tuje patogene in se proizvaja v krvnih in tkivnih bazofilcih.

Kakšen vpliv ima histamin na telesno težo?

Pomembno je, da vemo, da stresni hormoni prispevajo k dvigu telesne teže, pa tudi histamina. Zanimivo je tudi, da hrana, na katero smo alergični ali intolerantni, vpliva na dvig histamina.

Се што треба да знаете за алергии на храна - еМагазин

Zanimivo je tudi, da vemo, da uživanje hrane, na katero smo alergični ali intolerantni, vpliva na dvig kortizola in posledično telesne teže.

Kaj v telesu povzroča histamin?

Histamin povzroča:

  • napenjanje
  • težave s kožo
  • vročino
  • depresijo
  • pomanjkanje energije
  • notranja vnetja, nihanje energije
  • glavobole
  • drisko
  • napenjanje
  • napihnjenost

Ali vsa hrana vsebuje histamin?

Številna živila vsebujejo nekaj histamina, vendar ga določena hrana vsebuje manj, določena pa več.

In ja, ne pozabite, da tudi stres povzroča histamin.

Kdaj se pojavijo simptomi alergije na histamin?

Simptomi se lahko pojavijo od pol ure po zaužitju hrane in izginejo 24 ur po zaužitju določenih živil.

Katera hrana vsebuje veliko histamina?

Histamin och histaminintolerans - Gluten- och Mjölkfri

Živila bogata s histaminom so:

  • ribe
  • sir
  • kislo zelje
  • paradižnik
  • meso in mesnine
  • čokolada
  • vino
  • surova hrana – mesnine, siri, mleko, suši, tatarski biftek
  • fermentirana hrana
  • kombuča
  • sušene mesnine
  • vino
  • pivo
  • alkohol
  • tempeh
  • miso
  • sojine omake
  • jajčevec
  • zamrznjene ali konzervirane ribe
  • kis
  • ketchup
  • špinača
  • alkohol, zlasti rdeče vino in peneče vino; tudi belo vino in pivo
  • prekajene in konzervirane ribe
  • ribja omaka
  • tuna
  • sardele
  • sardoni
  • losos
  • pizza
  • dimljeno meso in predelano meso
  • kislo zelje
  • sončnična semena
  • čokolada / kakav
  • kava
  • črni čaj
  • kruh in sladkarije
  • kvas
  • arašidi
  • indijski oreščki
  • orehi
  • paradižnik
  • špinača
  • jajčevci
  • avokado
  • gobe
  • zelenjava v pločevinkah
  • v kisu vložena zelenjava
  • predpripravljene solate
  • kivi
  • kaki
  • papaje
  • ananas
  • mango
  • mandarine
  • grenivke

Kakšni so nasveti, če imamo težave s prebavo histamina?

  • Vso hrano kuhajte
  • Jejte ekološke proizvode
  • Ne kupujte in ne jejte hrane, ki vsebuje veliko dodatkov, arom, sladkorjev
  • Ne uživajte hrane, ki je v naprej predpripravljena
  • Jejte v miru
  • Zavestno delajte na stresu
  • Uživajte sveže stisnjene ekološke zelenjavne sokove
  • Ko ste v stresu, ne jejte
  • Če vas zanima, če ste alergični na histamin, pokličite našo dr. Ireno Kranjc na 041 750 053




Loading...