Center Holistic / Članki / Izguba menstruacije – amenoreja

Izguba menstruacije – amenoreja

Izguba menstruacije – amenoreja
Deli s prijatelji:

Izguba menstruacije ali amenoreja, se v mojemu stiku z ženskami, pojavlja res zelo pogosto in doživela sem jo tudi sama, ko sem bila več kot 5 let brez.

Diagnoza prezgodnja menopavza pri 25. letih zagotovo ni mačji kašelj, saj je veliko več, kot le to, da pač nimaš tistih nadležnih dni v mesecu. Prenizke vrednosti spolnih hormonov vplivajo na izgled kože in las, na počutje, na to, koliko kalcija se bo absorbiralo v kosti, na pojav vročinskih oblivov in stanj tesnobe.

Kdaj pravzaprav pravimo, da se nastala situacija imenuje amenoreja?

Amenoreja (izguba menstruacije) je ali primarna ali sekundarna. Primarna je, če se do 16. leta starosti še ne pojavi prva menstruacija. S sekundarno pa označujemo izostanek menstruacije za več kot 3 mesece pri ženskah, ki so menstruacijo že imele.

In kako je mensturacija pravzaprav povezana s hormoni?

Hipotalamus ustvarja izlocanje gonadotropinostimularijocega hormona (GnRH), ki spodbuja hipofizo, da izloča gonadotropina FSH  in LH, ki stimulirata jajcnike k izločanju estrogenov, najbolj estradiola in androgenov, najvec testosterona in progesterona.
Estrogen je hormon, kinstimulira endometrij in njegovo debeljenje, po ovulaciji pa rumeno telesce ustvarja progesteron, ki pripravi endometrij na sprejem oplojenega jajceca.
Ce do oploditve ne pride, vrednosti estrogena in progesterona upadeta in pride do menstruacije.

Ce en del tega protokola ne deluje pravilno, prihaja do disfunkcije delovanja jajcnikov in ciklus normalnega stimuliranja hormonov je moten.

Kateri so najpogostejši vzroki motenega delovanja hormonov?

 • stres
 • osiromašena prehrana
 • intenziven šport
 • prehitro hujšanje
 • kromosomske nepravilnosti
 • bolezni hipofize
 • jemanje kontracepcije ali drugih zdravil
 • dojenje
 • motnje v delovanju ščitnice
 • motnje hranjenja
 • začetek menopavze

Stres je zelo velik dejavnik, ki lahko zelo hitro spremeni delovanje hipotalamusa, to je področje v možganih, ki skrbi za uravnavanje hormonov povezanih z menstrualnim ciklom. Stres torej lahko posledično privede do izostanka cikla in menstruacije. Menstrualni cikel se običajno normalizira ob zmanjšanju stresa.

Prav tako do odsotnih menstruacij lahko privedejo policistični jajčniki, težave s ščitnico, tumorji in prezgodnje odpovedi delovanja jajčnikov.Ker se na dnevnem nivoju srečujem z ženskami, ki trpijo zaradi odsotnih ovulacij in ker vem, kako je, ko se soočaš s tem problemom, današnja objava za vse nas, ki še zdaleč nismo osamljen primer. In ker je tukaj čisto premalo prostora, jutri v objavi o korakih, ki spodbujajo zdravo delovanje osi hipotalamus-hipofiza-jajčniki

Kaj priporočam ob izgubi menstruacije?

Alja Dimic, 
Nutritional Therapy Practitioner™ (NTP)   
Članica:   
Akademije za nutricionistiko in dietetiko  
Ameriškega združenja za prehrano  
Mednarodnega društva Adoulas  
Zdravstvene šole Heroghe 
#holistic

Loading...