Center Holistic / Članki / Jagode – zakaj pomagajo shujšati

Jagode – zakaj pomagajo shujšati

Jagode – zakaj pomagajo shujšati
Deli s prijatelji:

Jagode so ene izmed najbolj priljubljenih vrst sadja in poleg odličnega okusa, zmagujejo tudi s svojimi hranilnimi vrednostmi.

.

Zakaj jagode spadajo med kraljice sadja?

.

Q1Zaradi svojih hranilnih vrednosti spadajo jagode med kraljico med sadjem.

.

Jagode omilijo bolečine v sklepih

.

Jagode imajo številne protivnetne lastnosti, saj vsebujejo široko paleto antioksidantov in fitokemikalij, ki pomagajo pri težavah, kot so osteoartritis, astma, rak in ateroskleroza.

.

Jagode zmanjšujejo vnetja

.

QGlede na raziskave, ki jih izvaja Harvard School of Public Health, lahko jagode znižajo koncentracijo C-reaktivnega proteina (CRP) v krvi, ki je odgovoren za nastanek vnetij. Dokazano je bilo, da so ženske, ki so pojedle 16 ali več jagod na teden, imele za kar 14% manjše tveganje za povišano raven CRP.

.

Jagode spodbujajo zdravje srca

.

Jagode so odlične za zdravje srca, saj vsebujejo flavonoide, ki s svojimi antioksidativnimi lastnostmi izboljšujejo zdravje srca. Prav tako preprečujejo negativne učinke slabega holesterola ali LDL, ki povzroča nastanek oblog v arterijah, s čimer jagode zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca.

.

Jagode preprečujejo zastajanje vode

.

Q2Jagode vsebujejo veliko kalija, ki preprečuje kopičenje natrija v celicah, s čimer preprečuje zastajanje vode, zabuhlost, otečenost in podočnjake, prav tako pomaga pri pretvorbi ogljikovih hidratov za energijo, pri absorpciji beljakovin v mišice ter pomaga pri pravilnem telesnem odzivu na stres.

.

Jagode pomagajo shujšati

.

Jagode imajo malo sladkorja ter imajo nizek glikemični indeks, zato so odlična izbira pri hujšanju ter so primerne za vse, i imate težave z izločanjem inzulina ter z nihanjem sladkorja.

Q6Za še hitrejše hujšanje pa si priskrbite tudi glukomanan v prahu TUKAJ, ki je res odličen, saj nase veže presežke sladkorjev in maščob iz zaužite hrane in nas za dolgo časa napolni z občutkom sitosti.

.

Jagode spodbujajo regeneracijo

.

Ker jagode vsebujejo tudi nitrate, ki spodbujajo pretok krvi ter ​​kisika po telesu, istočasno pa preprečujejo, da se mišice po telesni vadbi preveč utrudijo.

.

Jagode so odlične za sklepe in kosti

.

Q3Jagode poleg kalija vsebujejo tudi magnezij in vitamin K, ki vsi koristijo zdravju kosti in sklepov.

.

Jagode skrbijo za dober vid

.

Jagode pa dokazano tudi zmanjšujejo tveganje degeneracije makule, kar posledično lahko povzroči izgubo vida. Antioksidantne lastnosti jagod pomagajo preprečevati slepoto v starosti, vitamin C pa pomaga pri krepitvi roženice in mrežnice ter ju ščiti pred nevarnimi UV-žarki.

.

Jagode krepijo delovanje imunskega sistema in ščitijo pred rakom

.

Q5Ker so jagode bogat vir C vitamina, močno dvignejo delovanje imunskega sistema in nas ščitijo pred prepogostimi obolenji.

Prav tako pa vitamin C ščiti pred rakom in nastankom oddaljenih metastaz.

.

Jagode pomagajo k plodnosti

.

Jagode so odličen vir folata, vitamina B9, ki je nujno potreben, če si želite zanositi in je v zgodnjih fazah nosečnosti ključnega pomena za razvoj otrokovih možganov, lobanje in hrbtenjače.

.

Jagode skrbijo za lepo in napeto kožo

.

Q4Jagode so odlične tudi za lepo, napeto in sijočo kožo, sodelujejo pri proizvodnji kolagena in zmanjšujejo oz. zavirajo prehitro staranje.

Elaginska kislina v jagodah preprečuje težave s hiperpigmentacijo, ki jo povzročajo UV žarki, saj zavira sintezo melanina.

Prav tako salicilna kislina iz jagod, pomaga iz povrhnjice kože odstrani mrtve celice, s čimer kožo čistijo in jo ohranjajo mehko in navlaženo.

.

Jagode poskrbijo za močne lase

.

Q7In nenazadnje so jagode odlične tudi za naše lepe, svilnate in močne lase, saj vsebujejo vitamine B, ki preprečujejo prekomerno izpadanje las.

.

Jagodni sladoled za vroče poletne dni

.

Potrebujete:

  • Kokosovo smetano
  • Žličko glukomanana v prahu
  • EritritoL
  • Jagode

.

Q10Priprava:

V mešalniku na najvišji hitrosti zmešajte vse sestavine, mešajte vsaj 3 minute. Vsebino nato prestavite v posodo za pripravo sladoleda.

Če posode za pripravo sladoleda nimate, v mešalniku dobljeno maso prelijte v posodo za v zamrzovalnik in jo prestavite v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem vsebino večkrat premešajte s paličnim mešalnikom.

 

#holistic

Loading...