Center Holistic / Imunski sistem / KAJ JESTI, KO VAS NAPADE VIROZA?

KAJ JESTI, KO VAS NAPADE VIROZA?

KAJ JESTI, KO VAS NAPADE VIROZA?
Deli s prijatelji:

Kaj sploh je viroza?

Viroza je ime za prehlad ali gripo, saj sta obe posledica virusne okužbe. Povzroča težave v dihalih in prebavnem traktu. Poznamo viruse gripe, adenoviruse, respiratorni sincicijski virus in druge, ki prizadenejo črevesje (rotavirus). Težko je ločiti, za kakšno virusno okužbo gre, saj so simptomi zelo podobni.

Med virusi in gripo najlažje ločimo tako, da so simptomi pri gripi veliko hujši.

Viroze se najpogosteje pojavljajo v hladnejšem delu leta.

Simptomi viroze se najpogosteje začnejo z vnetjem grla. Praskanje in skelenje, ki nam onemogoča preprosto požiranje. Nadaljuje se z izcedkom iz nosu, ki je vedno bolj gost in rumenkast.

HRANA, KI POMAGA

Najpomembnejše je, da počivamo in pijemo velike količine tekočine (najbolje čaj), 3 litre na dan. Pomembno je, da se izogibamo sladkim pijačam, ocvrtim jedem, alkoholu in preveč začinjenim jedem, ki še bolj razdražijo želodec. Prednost naj imajo nesladkane pijače in juhe. Najbolj nam bo pomagala hrana, ki podpre imunski sistem in preprečuje vnetja.

Čebula in česen vsebujeta veliko sestavin, ki krepijo imunski sistem in obenem pomagajo pri zamašenih sinusih.

Losos in druge mastne ribe, vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, ki v telesu preprečujejo vnetja. Vnetja oslabijo imunski sistem, ki mora biti v primeru viroze močan.

Ingver in kurkuma. Ingver je blago pomirjevalo in blaži bolečine. Kurkuma pa deluje protivnetno.

Hrana, ki je bogata s cinkom. Cink ima pomembno vlogo pri modulaciji odpornosti zoper povzročiteljem okužb. V primeru, da imamo drisko, jo bo pomagal zmanjšati. Dober vir cinka so oreščki in semena, ki vsebujejo tudi vitamin E, morska hrana, rjavi riž, ajda, gobe in tudi stročnice. V primeru, da imamo drisko, si lahko pomagamo s probiotično hrano in hrano, bogato z glutaminom. Glutamin lahko pomaga skrajšati drisko. Vir glutamina so Jajca, oreščki, morska hrana, stročnice … Izogibamo se sadju in preveč zelenjave, saj vsebuje veliko vlaknin.

#holistic

Loading...