Center Holistic / Depresija / Kako znižati kortizol in zvišati serotonin

Kako znižati kortizol in zvišati serotonin

Kako znižati kortizol in zvišati serotonin
Deli s prijatelji:

Kaj sploh je serotonin in kaj kortizol?

Serotonin je biogeni amin, ki ima v človeškem organizmu vlogo tkivnega hormona in živčnega prenašalca. Ime izhaja iz njegovega učinka na krvni tlak; serotonin je snov, ki se nahaja v serumu in ki vpliva na tonus krvnih žil. To snov imenujemo tudi »hormon za srečo«, saj igra glavno kemično vlogo pri občutenju sreče.
Vir: Wikipedia

Kortizol je kortikosteroidni hormon, ki se sintetizira v skorji nadledvične žleze. Spada med tako imenovane stresne hormone, saj se v telesu izloča ob stresnih situacijah. Njegova funkcija je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter imunosupresija – utišanje imunskega odziva na vnetje.
Vir: Wikipedia

Kaj vpliva na nihanje hormona sreče

Stres, premalo spanja, predelana in osiromašena hrana, kofein, alkohol, nikotin, zdravila, neekološka kozmetika, strupena čistila, industrijske pijače…vse to izčrpava nadledvični žlezi, spodbuja izločanje stresnih hormonov, vodi v adrenalno izčrpanost, v težave z nihanjem sladkorja, v notranja vnetja, poslabšanje kroničnih obolenj, v hormonska neravnovesja ter vodi v avtoimuna obolenja. Vse to izčrpava in preprečuje tvorbo serotonina, dopamina, melatonina in rastnega hormona, kar vodi v degenerativna obolenja, v mutacije celic, v utrujenost, izčrpanost in depresijo.

Kako zvišati serotonin

Zato upam, da tudi vi izkoristite topel sonček, ker dejansko raziskave kažejo, zelo nazorno povezavo med izpostavljenostjo močni svetlobi in med povečanjem ravni hormona serotonina.

Prav tako so študije pokazale, da se nivo stresnega hormona kortizola v slini zniža, že po 15 minutni hoji na prostem in po masaži. Vrednosti serotonina boste povečali tudi s hrano, polno vitaminov B, to so:

 • stročnice,
 • semena,
 • polnozrnata žita,
 • tofu,
 • ananas,
 • lešniki,
 • mandlji,
 • zelena listnata zelenjava,
 • brokoli,
 • zelje,
 • banane.

Tudi magnezij pomaga pri nastajanju serotonina, temna zelenjava, zaradi vsebnosti triptofana, ki prav tako spodbuja serotonin, pa ne pozabite na lanena, chia in konopljina semena, pa kakšen sojin in kokosov jogurt sta tudi odlična izbira.

Znižajte raven kortizola

Prav tako že samo pozitivne, lepe in umirjene misli, spodbujajo tvorbo serotonina, ne pozabite pa, da ne boste jedli hrane, ki vsebuje veliko umetnih sladkorjev, ker vas bodo samo dodatno obremenili in izčrpali.Verjetno zdaj med nami ni več človeka, ki ne bi dnevno meditiral oz. se zavestno sproščal, saj redna meditacija dokazano znižuje stresni kortizol in povišuje srečni hormon serotonin. In da ne pozabim, moja velika vzornica, srčna ženska, ki točno ve, kaj govori in dela, ki je na sebi tako kot jaz, preizkusila in se naučila marsikaj, me je opomnila, da tudi dnevno pisanje dnevnika znižuje raven kortizola. Jaz jutri ponovno začnem.

Lahek tek, kolesarjenje (jaz vsak dan naredim vsaj 15 km, večino dni v letu), plavanje in hoja v hribe, znižuje kortizol.

Ne pozabite na C vitamin iz sveže zelenjave in sadja, saj prav tako pomaga pri dvigu serotonina. Zvečer pa si skuhajte kamiličin čaj, ki spobuja tvorbo melatonina in rastnega hormona ponoči. Jaz prisegam kar na Beauty Sleep, ki poleg magnezija, kalcija, aminokisline l-triptofan in potrebnih b vitaminov, vsebuje tudi izvleček cvetov kamilice z visoko vsebnostjo apigenina, ki spodbuja in vzdržuje zdrav spanec in so jih že Rimljani in Grki uporabljali za:

 • pomiritev,
 • pri razdražljivosti,
 • jezi,
 • nespečnosti.

Beauty Sleep pa vsebuje pa tudi korenino uspavalne vitanije, naravne snovi, ki pomagajo telesu, da se prilagodi stresu, nam pomaga v obdobjih duševne napetosti, povečanega stresa in tesnobe ter pomaga pri sproščanju, pomaga pri čustvenem ravnovesju in vsesplošnem dobrem počutju.

Alja Dimic, Nutritional Therapy Practitioner™ (NTP)  
Članica:
Akademije za nutricionistiko in dietetiko 
Ameriškega združenja za prehrano 
Mednarodnega društva Adoulas 
Zdravstvene šole Heroghe 
#holistic

Loading...