Center Holistic / Neuvrščeno / Katera hrana skrbi za močen imunski sistem

Katera hrana skrbi za močen imunski sistem

Katera hrana skrbi za močen imunski sistem
Deli s prijatelji:

Če želimo ostati zdravi in čim bolj zaščiteni, je ključnega pomena, da je naš imunski sistem v dobrem stanju.

Obstaja več načinov, kako ga izboljšamo. Lahko se izognemo alkoholu, v svoj vsakdan vključimo telesno aktivnost. Jemo čim bolj nepredelano in »čisto« hrano, ki je polna hranil. Nujno je, da je raznolika. Poskušamo zmanjšati raven stresa. Če živimo v vsakodnevnem stresu, je dobro, da se naučimo tehnik sproščanja. Ena izmed teh je meditacija, hoja po gozdu, peneča kopel … K dobremu imunskemu sistemu pripomore tudi kakovosten spanec, dovolj tekočine in svež zrak. Z vsakodnevnimi majhnimi koraki imamo na dolgi rok lahko zelo velik vpliv.

Kaj jesti in česa ne

Kot sem že omenila, je hrana ena izmed pomembnih dejavnikov zdravega imunskega sistema. Pomembna je odsotnost toksinov in prisotnost čim več hranil. Predelana hrana je največkrat polna aditivov in »praznih« kalorij. To, da so prazne ne drži popolnoma, zato bom razložila, kaj mislim s tem.

Za primer lahko vzamemo sladkor. Če odmislimo vse slabosti, je to za telo še vedno energija. Vseeno pa s to energijo ne dobimo hranil oziroma pomembnih gradnikov za svoje  kosti, mišice, sklepe, kožo … V primeru, da telo ne dobi dovolj gradnikov, se nekaj poruši. Enako se zgodi, če gradimo hišo in nam zmanjka opek ter betona. Med opeke lahko poskusimo dati kaj drugega, vendar nič ne bo zamenjalo trdnih opek in betona, ki hišo drži skupaj, da se ne poruši. Enako se dogaja s telesom. Ko je telo nekaj časa osiromašeno hranil, jih jemlje z različnih delov telesa. Tudi, če jih vzame tam, kjer jih potrebujemo. Slej ko prej pa se pojavi bolezen in osiromašen organ, preneha delovati (hiša nima več opek). Tako nastanejo različne bolezni in druge težave, ki jih imamo v/na telesu. Še huje je v primeru nosečnosti. Otrok je v telesu prioriteta in telo bo vedno vzelo mami (tudi, če hranila v njenih možganih), da poskrbi za zarodek. Zato je med nosečnostjo še toliko bolj pomembno, da imamo v telesu zadostno zalogo hranil, ki so odgovorna za zdrav zarodek in zaščito mame. Seveda je enako pomembna zdrava prebava in odsotnost antihranil, ki onemogočajo hranilom, da bi se sploh absorbirala.

Hrana, ki krepi imunski sistem

Citrusi, ki vsebujejo veliko količino C-vitamina. C-vitamin poskrbi za povečano število belih krvničk.

Rdeča paprika poleg C-vitamina vsebuje še beta karoten, ki skrbi za zdravo kožo in oči.

Brokoli je nabit s hranili in minerali. Vsebuje vitamine A, C, E, kot tudi druge. Antioksidante ter vlaknine. Ključ za ohranitev vseh teh vitaminov je, da ga kuhamo čim manj.

Česen se uporablja skoraj povsod po svetu. Česen poskrbi za izboljšanje imunskega sistema, s pomočjo velike koncentracije spojin, ki vsebujejo žveplo, kot je alicin.

Ingver, je protivneten.

Špinača vsebuje velike količine C-vitamina, antioksidantov in beta karoten.

Jogurt, probiotični jogurt skrbi za »zdrave črevesne bakterije«

Mandlji so polni vitamina E, ki je ključen za zdrav imunski sistem.

Zeleni ali črni čaj vsebuje flavonoide (antioksidanti).

Papaja vsebuje ogromno C-vitamina in prebavni encim papain, ki deluje protivnetno.

#holistic

Loading...