Dermatologija

PRP

PRP (ang. Platelet Rich Plasma)  je plazma bogata s trombociti. PRP terapija je najbolj naravna in varna metoda pomlajevanja in zdravljenja. Bolniku se odvzame 20  ml venske krvi s posebno brizgalko, ki se jo nato vstavi v aparat, kateri s pomočjo centrifuge loči posamezne elemente krvi. Iz centrifugirane krvi se nato odvzame plazma obogatena z rastnimi faktorji- visoka koncentracija trombocitne plazme, več kot 90%. Plazma se vbrizga v bolnikovo boleče oziroma poškodovano mesto, to pa pripomore k celjenju , pomlajevanju in zdravljenju.

KAJ JE PRP? PRP (ang. Platelet Rich Plasma)  je plazma bogata s trombociti. PRP je naravna in varna metoda, pridobljena iz naše lastne krvi. Odvzamemo vam epruveto venske krvi, ki se nato v posebni aparaturi centrifugira. Na ta način se loči koncentrirana krvna plazma s trombociti (krvne ploščice), od ostalih celic. PRP vključuje pridobitev vzorca […]

KAJ JE PRP?

PRP (ang. Platelet Rich Plasma)  je plazma bogata s trombociti. PRP je naravna in varna metoda, pridobljena iz naše lastne krvi. Odvzamemo vam epruveto venske krvi, ki se nato v posebni aparaturi centrifugira. Na ta način se loči koncentrirana krvna plazma s trombociti (krvne ploščice), od ostalih celic.

PRP vključuje pridobitev vzorca lastne krvi za koncentracijo in nato ločevanje rdečih in belih celic od trombocitov in plazme. V tej koncentrirani plazmi so bogati trombociti, ki vsebujejo pomembne rastne faktorje in vaše lastne matične celice. Ta se nato po dogovoru s stranko znova injicira v kožo oziroma na prizadeto mesto. (lasišče, sklepi…)

Je naravna sestavina, ki povsem ustreza vašemu telesu. Ker vbrizgavamo telesu lastne snovi, ne pride do zavrnitvenih reakcij, ki se sicer lahko pojavijo na druge sintetične snovi. Po aplikaciji PRP v vaše telo, se v vašemu telesu oz. Na prizadetemu področju, odvijajo popolnoma naravni in učinkoviti obnovitveni procesi.

POSTOPEK TERAPIJE PRP

Po ločitvi visoko koncentrirane trombocitne bogate plazme od lastnega vzorca krvi, bo plazma pripravljena za uporabo. Krvne celice ločimo od plazme in trombocitov. Plazmo, v kateri so koncentrirani trombociti, nato s tanko iglico, vbrizgamo v kožo. Aplikacija PRP-  ja traja nekaj minut in je lahko le rahlo neprijetna. Po končani terapiji se na površino kože nanese manj koncentrirana plazma. Injekcijski peresnik, sestavljen iz sterilnih igelnih konic igle, se uporablja za ustvarjanje nadzorovanih mikro kanalov v koži. To povzroča poškodbo tkiva, kar daje dodaten zagon PRPju, ki spodbuja obnovo in rast tkiva. Postopek je razmeroma neboleč in traja približno 15 minut.

KAJ PRIČAKOVATI PRED IN PO POSTOPKU?

Terapevt vam bo z injekcijsko iglo vbrizgal plazmo v podkožje mesta prizadetega območja. V vaši koži se bodo po injiciranju plazme, odvijali popolnoma naravni in učinkoviti procesi za obnovo in pomladitev. Opisan postopek poteka v strogo sterilnih pogojih.

Pojavijo se lahko blage otekline in zmerna pordelost, ki bodo zbledele v 1-3 dneh. Stranski učinki, ki se po takšnem postopku lahko pojavijo, so rdečina, oteklina in manjše podplutbe na mestu vbodov, kar v nekaj dneh izzveni. Občasno lahko pride do modric, ki bi se morale odpraviti v 5 dneh. Običajno je čas okrevanja zelo minimalen, rezultati pa so vidi takoj.

KDAJ VIDIMO REZULTATE NA KOŽI?

Cilj PRP terapije za pomlajevanje kože je izboljšati tonus in teksturo kože, zategniti kožo, zmanjšati brazgotine ter zmehčati linije in pore.Pristop je individualen in rezultati se lahko pokažejo že po 1 tednu, običajno pa se začnejo kazati 3 do 4 tedne po tretmaju in se s časom še izboljšuje.

Običajno se priporočajo tri ponovitve v razmiku 1 do 2 mesecev, z najboljšimi rezultati po 3-4 tretmajih v 3-6 mesečnem obdobju. Priporočamo tudi vzdrževalno terapijo  2-3 krat na leto (vsake 4-6 mesecev), da ohranite odlične rezultate.

KAKO S PRP POMLAJUJEMO KOŽO?

Trombociti so celice v krvi, ki pomagajo tkivo zaceliti in spodbujajo rast novih celic. Ko se PRP injicira na določena področja kože, deluje kot matrika, ki spodbuja vaš lasten kolagen, da raste in obnavlja tkivo ter pospešuje postopek obnove kože. Zaradi terapije s trombocitno plazmo se koža obnovi, spodbudi se nastanek in preoblikovanje kolagena, nastanejo nove kapilare, koža postane gladka, sveža, elastična in bolj napeta. Zmanjšajo se gube, brazgotine, strije in pigmentni madeži, koža postane tudi na videz bolj sveža in rožnata. Trombocitna plazma se lahko priporoča tudi kot dopolnilna terapija za hitrejše celjenje pri večjih estetskih posegih na koži in celo kot naravno sredstvo za aktivacijo rasti las pri plešavosti.

Kako učinkovita je PRP terapija pri izpadanju las?

PRP terapija lasišča je terapija, pri kateri se za reševanje težav z izgubo las uporablja kri, bogata s trombociti. S injiciranjem trombocitne plazme direktno v lasišče oz. v predel razredčenih las, vnašamo sestavine, ki spodbujajo rast las. Lase PRP terapije tudi okrepijo. Izpadanje las je eno izmed najbolj pogostih kozmetičnih vprašanj, ki lahko prizadene moške in ženske. Postopek obsega tri osnovne korake, ki vključujejo odvzem krvi, obdelavo in injiciranje v lasišče. PRP terapija je zelo učinkovita, koristna in povsem naravna možnost obnove in spodbujanja rasti las. Izpadanje las se zaustavi že po prvi terapiji.

Gre za naravno tehniko, ki ima številne študije in rezultate pacientov, ki dokazujejo učinkovitost PRP terašije za obnovo in kakovost las.

KAKO DELUJE PRP NA LASIŠČU?

PRP je bogat z bistvenimi hranili in rastnimi dejavniki, ki pomagajo zmanjšati vnetje in spodbudili novo rast foliklov. Medicinski izraz za izpadanje las je alopecija, pri kateri pacienti opazijo izpadanje las, slabšo kvaliteto las, tanjšanje las ali že gola področja na lasišču.

ALI SEM DOBER KANDIDAT ZA PRP?

Moški in ženske, ki imajo simptome izpadanja las, so vsi primerni kandidati.

Kako natančno deluje plazemska terapija, bogata s trombociti?

Po navedbah klinike Cleveland je plazma snov, ki jo najdemo v krvi in vsebuje trombocite, ki spodbujajo rast las. Terapevt  vbrizga plazmo v področja lasišča, ki jih prizadene izpadanje las – običajno približno 15 do 20 injekcij v eni terapiji.

Čeprav se sliši boleče, ni tako, prav tako je postopek brez stranskih učinkov, ki bi vas morali skrbeti. Na mestu injiciranja boste morda občutili blago bolečino.

Natančen potek vašega načrta terapije je odvisen od več dejavnikov, vključno s količino izpadanja las, s katero se spopadate, pa tudi od vaše starosti, hormonov in genetske sestave. Večina opazi razliko v strukturi las ter v manjšemu izpadanju, že zelo hitro.

Kaj raziskave pravijo o PRP terapiji in njegovih koristih?

Čeprav je PRP terapija za tretiranje izpadanja las razmeroma nova, so raziskave in rezultati zelo obetavni. Majhna študija, objavljena v izdaji revije za kožno in estetsko kirurgijo, je od aprila do junija 2014, testirala PRP na 11 moških z androgeno alopecijo, ki po šestih mesecih zdravljenja niso imeli uspeha. Po treh mesecih so bili deležni štirih tretmajev in število las se jim je povečalo za približno 30 odstotkov.

Meta analiza, objavljena septembra 2017 v Journal of Cosmetic Dermatology, je prav tako raziskala učinek PRP ja na povečanje števila in debeline las, na podlagi trenutnih študij. Raziskovalci so ugotovili, da bi lahko obstajala korelacija, vendar so rekli, da je prezgodaj za to, ker so bile študije majhne in rezultati niso bili pomembni.

Komu lahko pomaga PRP?

  • Dokazano je, da PRP pomaga moškim in ženskam, predvsem tistim z androgeno alopecijo, ki je med moškimi znana kot plešavost in med ženskami, ker vodi do tankih las po glavi .
  • Plešastim moškim
  • Ženskam, ki trpijo zaradi izpadanja ali redčenja las zaradi menopavze
  • Ljudem, ki izgubljajo lase v zadnjih petih letih
  • Vse, z brazgotinami, celulitom, gubami
  • Vsem, ki imajo na koži vidne znake staranja
  • Vsem s hiperpigmentacijami

Obstaja tudi nekaj skupin, za katere PRP morda ni priporočljiv, vključno s tistimi z:

  • Zdravstvenimi težavami, ki jih povzroča izpadanje las, vključno z lupusom ali z boleznimi ščitnice, kot sta hipotiroidizem ali hipertiroza (ljudje s težavami s ščitnico niso odlični kandidati, ker je izguba las posledica ne le bolezni, ampak tudi zdravil in bi se izguba las verjetno nadaljevala tudi po PRPju).
  • Motnjami strjevanja krvi, redčil v krvi ali hepatitisa (Ti pogoji lahko vplivajo na kakovost trombocitov.)
  • Kožnim rakom ali z aktivno okužbo na lasišču

Katere so možne slabosti uporabe PRP terapije?

Na splošno je PRP terapija varna in učinkovita. Pacientom vbrizgamo lastno kri. Osnova PRP-ja je, da uporabljamo lastne mehanizme regeneracije kože, kar zagotovi varnost in naravnost postopka,  ne obstajajo nevarnosti za okužbe, alergijske reakcije ali kateri koli drugi škodljiv učinki. Terapiranje se lahko izvaja čez celo leto, tudi poleti.

Cena: 450€

Lokacija: KLINIKA MCZ, Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Izvajalec: Melita Kromar
Loading...