Center Holistic / Članki / Kodrolistnati ohrovt – zakaj nikakor ne pozabite na to čudovito zelenjavo

Kodrolistnati ohrovt – zakaj nikakor ne pozabite na to čudovito zelenjavo

Kodrolistnati ohrovt – zakaj nikakor ne pozabite na to čudovito zelenjavo
Deli s prijatelji:

Kodrolistnati ohrovt – zakaj nikakor ne pozabite na to čudovito zelenjavo in katere so tiste najbolj znane koristi za naše zdravje.

.

kale 1Kodrolistnati ohrovt spada med eno najbolj zdravih zelenjav na svetu

.

Že ena skodelica te čudovite zelenjave vsebuje kar 206% RDA beta-karotena, 684% RDA vitamina K,  134% RDA vitamina C, 9% RDA vitamina B6, 26% RDA mangana, 9% RDA kalcija, 10% RDA bakra, 9% RDA kalija, 6% RDA magnezija, več kot 3% RDA vitamina B1 (tiamin), vitamina B2 (riboflavin), vitamina B3 (niacin), železa in fosforja.

.

Kodrolistnati ohrovt vsebuje okoli 33 kalorij, 6 gramov ogljikovih hidratov (od tega je 2 grama vlaknin) in 3 grame beljakovin.

.

Vsebuje zelo malo maščob, velik del pa predstavljajo omega-3 maščobne kisline, v obliki alfa linolenske kisline.

.

kale3Pomaga pri hujšanju

.

Glede na zelo nizko kalorično vrednost, spada kodrolistnati ohrovt med najbolj gosto hranljiva živila in že, če ga malo dodate v svojo vsakodnevno prehrano, boste s tem naredili veliko dobrega za svoje telo.

.

Skrbi za dober imunski sistem

.

Ohrovt spada med močne antioksidante, sploh zaradi betakarotenov, vitamina C, flavonoidov in polifenolov. Antioksidanti pa so tisti, ki preprečujejo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali.

.

kale4Preprečuje prehitro staranje

.

Oksidativna škoda naj bi bila ena izmed vodilnih dejavnikov  staranja in številnih drugih bolezni, vključno z rakom. Prav tako imajo antioksidanti močne protivnetne lastnosti, pa tudi anti virusne, anti depresivne, anti bakterijske in zaščitne snovi, ko govorimo o boleznih srca in ožilja.

Prav tako vsebuje velike količine vitamina C, prav tako vodotopnega antioksidanta, ki služi dobremu delovanju številnim življenjskim funkcijam v telesnih celicah.

.

Skrbi za zdravje kosti in zob

.

kale5Potreben je za sintezo kolagena, najbolj zastopanega proteina v telesu, ki skrbi za zdravo stanje kosti in zob, za lepo in napeto kožo, močne lase in nohte, za dobro tvorbo hormonov ter za dober vid.

Že ena skodelica kodrolistnatega ohrovta vsebuje več vitamina C kot pomaranča.

.

Znižuje holesterol

.

Prav tako ohrovtu pripisujejo dobro delovanje pri zniževanju holesterola ter pri skrbi za dobro delujoča in zdrava jetra, pomaga pa tudi pri nastajanju žolčnih kislin, ki pomagajo pri prebavi maščob, ki jih zaužijemo iz prehrane.

Prav tako naj bi dolgoročno uživanje ohrovta pomagalo znižati previsok skupni holesterol in s tem zniža tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

.

kale6Skrbi za zdravo kri

.

Ohrovt pa je tudi eden najboljših virov vitamina K, ki preprečuje pretirano strjevanje krvi ter skrbi za dobro vezavo kalcija.

.

Skrbi za optimalno delovanje hormonov

.

Zaradi velikih količin b vitaminov in folne kisline pa je zelo pomemben in dobrodošel za vse nosečnice,  doječe mamice, pa tudi za vse tiste, ki trpijo za tesnobo, depresijo, anksioznostjo in nihanjem energije. Izjemen je tudi za vse, ki se spopadate s težavami v menopavzi ali pa imate PMS, saj pomaga pri tvorbi hormonov.

kale7

#holistic

Loading...