Center Holistic / Članki / Kolagen za sklepe, šport in zdravo telo

Kolagen za sklepe, šport in zdravo telo

Kolagen za sklepe, šport in zdravo telo
Deli s prijatelji:

Kolagen za sklepe? Kolagen za kožo? Kolagen za močne lase? Katerega izbrati? Ne veš? Vabim te, da prebereš spodnji članek in morda boš presenečen ali presenečena, ko izveš: da je ta ista beljakovina ključnega pomena za tvoje celo telo.

A po vsej verjetnosti te najbolj zanima zdravje sklepov. Morda te prav tako zanimata gibanje in šport, kako zmanjšati svoje bolečine v sklepih ali preprosto pomen kolagena za zdravje. Če ne to, pa ti že zdaj zaupam, da je kolagen pomemben faktor za dobro staranje in celovit življenjski slog.

Se pravi: kateri kolagen izbrati?  ·  Samo enega! In z njim vse.

Kolagen za sklepe, šport in zdravo telo

Odločila sem se, da imam dovolj vseh produktov in člankov, ki drobijo informacije na sto različnih krajev: Ja, nekateri ljudje nam že želijo pomagati, gotovo. Le ti bi radi podatke o eni sami temi (recimo kolagenu) razbili, da bi jih s tem uredili v različne sklope in članke. A na drugi strani –velika večina močnih podjetij– razbija informacije na različne konce z enim samim ciljem: iz ene težave narediti mnogo težav.

To pa zato, ker če ena težava postane kar naenkrat »mnogo težav« = lahko namesto enega izdelka nudijo ta podjetja ljudem veliko izdelkov. Veliko različnih izdelkov [namesto enega samega] pa pomeni zanje: več denarja.

Jaz si želim iti s tem člankom v nasprotno smer: Rada bi združila informacije v en večji sklop. Rada bi združila podatke na eno mesto. Rada bi postavila izgubljena vprašanja pod isti oklepaj in nanje spet odgovorila z eno skupno rešitvijo. Saj je konec koncev kolagen za sklepe, mišice, lase in kožo, kljub različnim tipom: kolagen.

V besedilu bom v ospredje postavila:

 1. Kaj sploh kolagen je in kako se tvori
 2. Kje se kolagen za sklepe, šport in zdravo telo nahaja
 3. Zdravje sklepov in brezskrben vsakdan
 4. Kako se kolagen in njegove zaloge zmanjšujejo z leti
 5. Kako jih lahko napolnimo z dobro prehrano
 6. Kako jih lahko napolnimo z dodatkom prehranskih dopolnil…
 7. In na kaj moramo biti pozorni pri izbiri le teh

Zdravi sklepi = Zdravi jaz

Sklepe potrebujemo ne le, da živimo, marveč da v življenju tudi uživamo!

Sklepi so ključnega pomena za človekov brezskrben vsakdan. Uporabljamo jih med hojo, med sedenjem, med tekom, med pisanjem, za plavanje, za telovadbo… seznamu ne bi bilo konca! Tako zelo pomembna so za nas gibala.

Poleg kosti se v naših sklepih nahajajo še mišice, vezi, kite ter hrustanec. Sloj le tega pomembnega hrustanca pa se s staranjem ali ob poškodbah nehote obrabi

Večletno drgnenje ali nepravilno izvajanje športa hrustanec tudi (s)tanjša. To povzroča različno hude bolečine. Posledično: pa mnoga vnetja, draženje, kot tudi občutek kosti ob kosti pomenijo, da človek ne more več uživati v športu in da ima težave s spancem ali hojo.

Kaj lahko storimo?

Za zdravje naših sklepov lahko preventivno poskrbimo z redno telesno aktivnostjo in krepčanjem mišičnega tonusa. Plavanje, hoja in kolesarjenje so dobra izbira pri tem.

Prav tako je za naše sklepe pomembna telesna teža. Naš mišičnoskeletni sistem ne smemo pre-obremenjevati. Z uravnoteženo prehrano pa lahko tako poskrbimo za primerne kilograme, ter obenem boljšo presnovo in učinkovit metabolizem.   

Ker pa velikokrat za voljo časa, slabih genov ali za voljo poškodb,  zgoraj našteto ni dovolj – človek seže po mazilih, kremah in različnih sprejih. AMPAK: je to res korak v pravo smer?

Si želiš blažila? Ali hočeš rajši dolgotrajno rešitev?

Rešitev, ki pristopi k težavi: od vznotraj › navzven…

#Kolagen

Torej, kaj je kolagen za sklepe, šport in zdravo telo?

Gre za najbolj razširjeno beljakovino v tvojem telesu. Ime (za kolagen) pa izhaja iz starogrške besede » kólla « ki pomeni v slovenščini lepilo.

To pa ni naključje, saj je ta organska molekula gradnik v našem telesu, ki nas v resnici lepi skupaj. In to na čisto vseh ravneh–od medceličnih prostorov do organov, kože in kosti.

Kolagen in njegova sinteza

Kot vsi ostali proteini v človeku je tudi kolagen za sklepe in telo zgrajen iz njegovih osnovnih gradnikov: aminokislin. Te se po zaužitju v telo sestavljajo v peptidne verige in nato v proteinske komplekse.

V najinem primeru se peptidne verige povezujejo v trojne vijačnice. Trojni verižni sistemi pa skupaj gradijo fibrile in potem kolagenska vlakna. (To prikazujeta sliki spodaj.)

Za kolagen so najbolj pomembne aminokisline:

 • Prolin in Hidroksiprolin
 • Lizin in Hidroksilizin in
 • Glicin

*V prehranskih dopolnilih je priporočena vsebina le-teh

[Pomembni pa sta tudi: Glutamin in Arginin ter nato ostale.]

Kje se kolagen nahaja v telesu?

Kot sem omenila, govoriva o najbolj razširjeni beljakovini v človeškem telesu. Zato ni čudno, da kolagen tvori sisteme našega organizma na mikroskopski in makroskopski ravni. Torej? V bistvu se nahaja skoraj povsod. Gre za pomemben gradnik našega obstoja. Saj za telo pomeni to, kar hiši nudijo nosilni stebri.

 • sklepi
 • mišičevje
 • kosti
 • vezivna tkiva
 • medceličnina
 • ožilje in žilni kanali
 • membrane organov
 • medvretenčni diski
 • črevesna pot
 • koža
 • nohti
 • lasje
 • roženica
 • zobje

Mišice in kolagen

Mišična vezivna tkiva in kite so zgrajene iz kolagenskih vlaken. Sama mišična masa pa predstavlja kolagen v 1–10%.

Med in po dolgi športni aktivnosti se pojavi v mišicah izguba na proteinski ravni. Predvsem zaradi oksidacije, inflamatornih reakcij ter mišičnih mikropoškodb.

Študije nam kažejo, da sinteza beljakovin med treningom upade, ampak takoj po končani vadbi in v časovnem oknu po njej pa nenadoma naraste. Visoko-beljakovinski obrok po treningu omogoča nadomestilo izgubljenih beljakovin.

Ravno v tem obdobju od  20 minut do ene ure po opravljeni vadbi se pojavi povečani mišični anabolizem oziroma povečana mišična rast. Veliko znanstvenikov je mnenja, da prav izdelki, ki vsebujejo hidroliziran kolagen oziroma kolagenske peptide nudijo dober vir aminokislin za nujno mišično obnovo.

Posledica:

 • A. Boljša regeneracija
 • B. Hitrejši čas okrevanja

Koža in kolagen

Kolagen v koži predstavlja kar dobrih 70% njene sestave. Nahaja se v debelem sloju pod kožno povrhnjico, imenovanem dermis (slovensko usnjica). Tam kot najpomembnejši strukturni element drži kožo pokonci in jo ohranja čvrsto, vlažno, gladko in napeto.

Drugače povedano: »Kolagen je za kožo in telo kot voda za rastlino. Če je izhlapi več kot jo roža potrebuje, prične ta veneti in sčasoma celo odmirati.« Premalo kolagena pomeni torej za kožo: suhost, uvelost, nagubanost in staranje.

› Si želiš, da bi bilo tvoje telo kot tkivo na levi?

Čvrsto. Strukturirano. Organizirano. Polno. Gladko.

› Ali si želiš, da bi bilo tvoje telo kakor tkivo na desni?

Uvelo. Brez strukture. Neurejeno. Pusto. Zgubano.

Nadaljujva…

Kolagen, čevesna pot in mikrobiom

Kakor koža brez svoje strukture prične izgubljati primarni izgled in svoje funkcije = tako tudi črevesna pot in njene membrane brez kolagena prično izgubljati svoj obstoj: svojo čvrstost, svojo elastičnost, svojo pravilno polprepustnost.

Če torej njegova raven v črevesju pade, pomeni, da človekova absorpcija hranil ni več ista. V organizem pa začno prodirati marsikatere škodljive snovi, ki na tvoje počutje vplivajo posredno.

Temu se reče tudi sindrom prepustnega črevesja. (Leaky gut syndrom – slika spodaj).

*Mogoče je res da niso te težave tako razvidne kakor gube, ki jih vidi človek v ogledalu, a zagotovo se z njimi borimo iz dneva v dan – akne, izpuščaji, nihanje razpoloženja, slaba koncentracija,…

Lasje in kolagen

Izgubljanje las? Redko lasišče? Pleša? Vse to vzamemo prevečkrat za vnaprej pripisano kazen, ki nam jo prinaša čas… A tudi ti problemi so tesno povezani z beljakovinami, s hormoni, s prehrano in s sestavo naše kože.

Tako dragocen faktor našega izgleda ne bi smel biti podvržen propadu, še posebej, če lahko naredimo nekaj napram izgubi las že preprosto s hrano oziroma prehranskim dopolnilom.

Kolagen za sklepe

Kolagenska vlakna so glavni del Hrustancev in Fascialnih tkiv.

Razvidno na sliki zgoraj pa vidimo (z desne proti levi), da prav tako vsako kito in vezivno tkivo začne graditi na začetku kolagen. Če ga v teh vezeh in kitah primanjkuje, se pojavi v sklepih podobna slika kot v dveh primerih kože zgoraj.

Ko so zaloge polne: čvrstost, vlažnost, prožnost, gladkost.

Ko so zaloge prazne: šibkost, suhost, togost, in uvelost.

Poleg tega pa kolagen telesu in njegovim sklepom ne zagotavlja samo zgradbe in moči. S svojo gladko teksturo kolagenskih vlaken igra pomembno vlogo pri nemotenem teku giba. Za primerjavo si zmeraj predstavljam gladko gibanje vlaken kot pot čolna na gladini vode, ali olje na verigi svojega kolesa.

Kolagen in njegove zaloge skozi čas

Po 25. Letu starosti ali dobrih 20-ih letih življenja, se v človeškem organizmu pojavi preobrat. Pri moških kot pri ženskah naravna produkcija kolagena prične drastično upadati, naše naravne zaloge se počasi slabijo in hudo zmanjšujejo.

Poleg tega kolagen dodatno črpajo iz telesa ostali škodljivci:

 • kofein
 • kajenje
 • stres
 • UV žarki
 • predelani sladkorji
 • premalo vitamina C
 • premalo cinka
 • premalo antioksidantov
 • premalo spanca
 • alkohol
 • pesticidi

Kolagen in hrana

Ker naravna produkcija kolagena s staranjem upada, jo je potrebno vzpodbujati s pravilnim vnosom potrebnih hranil: to so na prvem mestu

 1. aminokisline, peptidi
 2. antioksidanti
 3. vitamin C
 4. cink

Leča, Ajda, Bob, Fižol, Grah, Proso, Kvinoja, Riž, Mandlji, Lešniki, Orehi, Soja, Laneno in Konopljino seme

Peteršilj in Zelenolistnata zelenjava, Kivi, Paprika, Brokoli, Cvetača,

Stročnice, Semena, Oreščki, Ješprenj in Polnozrnata žita, Prava čokolada in Kakav

Kdo je rekel, da moramo tekati za raznolikimi produkti, če imamo na voljo eno kvalitetno rešitev za vse?

Korak bližje zdravju

Veliko komercialnih kolagenskih pripravkov ponuja kapsule, tablete in izdelke, ki vsebujejo prvotni živalski kolagen – na slikah zgoraj pa smo videli, da se dolge kolagenske molekule povezujejo v ogromna molekulska vlakna! Ta so po navadi netopna in nerazpoložljiva za človeško telo. Če želimo stimulirati sintezo kolagena, se moramo postaviti na začetek produkcije = nazaj k aminokislinam in h kolagenskim peptidom.

SE PRAVI. Najboljša rešitev za tvoje sklepe in tvoje telo je vsekakor: NM hidrokolagen.

In zakaj NM hidrokolagen?


Ker vsebuje namesto netopnega kolagena kolagenske peptide velikosti 2000 Da – Prevelika molekulska masa kolagena v telo ne prodre in gre velikokrat v črevesju preprosto: skozi. Kolagenski peptidi pa so biorazpoložljivi, topni in imajo kar 98% absorpcijo v človeško telo.

Zakaj še?

Peptidi se vežejo v telo in potujejo točno tja, kjer jih primankuje. S tem hidrokolagen stimulira sintezo vseh vrst = produkcija 30 različnih tipov kolagena v eni sami rešitvi. Torej en produkt in ne 5 različnih – za sklepe, mišice, lase, črevesje, kožo in telo.

NM Hidrokolagen je pripravljen iz lusk divjih globokomorskih rib, brez težkih kovin in brez škodljivih kemikalij. Ker je povsem naraven in še dodatno obogaten z optimalnim razmerjem aminokislin  (visoka vsebnost hidroksiprolina in hidroksilizina) je definitivno moja prva in zadnja izbira.

Dodatno opozorilo pri izbiri

Na kaj pa moramo biti še pozorni pred končno izbiro svojega izdelka.

Naj bo le ta:

 • BREZ dodanih sladkorjev
 • BREZ dodanih umetnih sladil
 • BREZ emulgatorjev
 • BREZ GSO
 • BREZ konzervansov
 • BREZ glutena in laktoze
Izdelki v članku


#holistic

Loading...