Center Holistic / Članki / Kolagen in 6 znakov, da vam ga primanjkuje

Kolagen in 6 znakov, da vam ga primanjkuje

Kolagen in 6 znakov, da vam ga primanjkuje
Deli s prijatelji:

Ne spreglejte teh 6 znakov, da vam primanjkuje kolagena in kako si lahko pomagate, da ga boste imeli več, kljub temu, da je njegova proizvodnja po 25. letu zelo zmanjšana..

Kaj pravzaprav je kolagen?.

Kolagen je dolga veriga aminokislin, najbolj razširjenega proteina (beljakovine) v telesu. Sestavljen je iz  posameznih aminokislin, kot so glicin, prolin, hidroksiprolin in arginin.

Odgovoren je za elastičnost kože, moč in rast las, za vezivno tkivo in daje telesu možnost, da se sploh drži skupaj. Nujen je za pravilno tvorbo hormonov.

kateri so tisti glavni znaki, da vam manjka kolagena

Raven le tega v telesu naglo propada, sploh po dopolnjenem 25. letu. Izčrpava ga:

 • stres
 • nikotin,
 • alkohol,
 • sladkor
 • nepravilna prehrana.

Je sestavni del celic, iz katerih se tvorijo hormoni.

Obstaja več vrst, najboljši za absorbcijo in samo delovanje je hidroliziran kolagen, saj so dolge molekulske verige razčlenjene na manjše peptidne verige in se zato lažje absorbirajo tja, kjer jih primanjkuje. Več o najboljšem hidroliziranem kolagenu si preberite TUKAJ.

6 znakov, ki pokažejo, da vam primanjkuje kolagena.

 1. Siva, upadla in postarana koža ter vidne gube, celulit in strije.
 2. Bolečine v sklepih, krhkost kosti in težave vezivnega tkiva.
 3. Hormonska neravnovesja.
 4. Prebavne težave, ulcerozni kolitis, napihnjenost in zaprtost ali driska.
 5. Krhki, suhi lasje in izpadanje las
 6. Lomljivi in tanki nohti.

Siva, upadla in postarana koža ter vidne gube, celulit in strije.

Kolagen je zelo koristen za celotno telo, najbolj opazno pa vpliva na kožo. S starostjo se zgornja plast kože, epidermis, tanjša in izgublja elastičnost, kar vodi v izrazite gube.

Študija je pokazala, da se je ženskam, ki so 8 tednov jedle hidroliziran kolagen, vidnost gub zmanjšala za kar 20%. Poleg tega je po 8 tednih jemanja vsebnost lastne proizvodnje kolagena izboljšala za kar 65%.

Ta študija je tudi pokazala, da se je ob uživanju kolagena povečala elastičnost in vlažnost kože.

V študiji je bil uporabljen hidroliziran kolagen, ki si ga lahko naročite TUKAJ..

Bolečine v sklepih, krhkost kosti in težave vezivnega tkiva.

Ker je kolagen glavna sestavina kosti, veziv in tkiv, se je v študiji pokazalo izboljšanje za kar 45% na področju vezi in sklepov ter zgradbe in trdnosti kosti.

Učinki so bili vidi po 6.mesecih jemanja..

Hormonska neravnovesja.

S študijo so dokazali, da je pri 80% žensk s hormonskimi nepravilnostmi, ob jemanju kolagena, prišlo do izboljšanja ravni hormonov pri kar 85%.

Pomembne aminsokisline v telesu pomagajo pri naravni proizvodnji hormonov.
TUKAJ si preberite, kaj še pomaga pri proizvodnji in uravnavanju hormonov..

Prebavne težave, ulcerozni kolitis, napihnjenost in zaprtost ali driska.

Pomanjkanje kolagena spodbuja napihnjenost in prebavne težave

Pomaga pri zdravem delovanju črevesja in celotnega prebavnega traku in je zato velikokrat del prehranskih načrtov dietetikov in nutricistov..

Krhki, suhi lasje in izpadanje las

Meni so lasje začeli rasti že po enemu mesecu in pol, ko sem se soočila z diagnozo alopecia areata

Lasje so iz 90% sestavljeni iz aminoksilin in njihovo izpadanje, tankost in krhkost je odvisna od pomanjkanja potrebnih hranil. V študiji so dokazali, da se že po 2. mesecih uporabe hidroliziranega kolagena, zmanjša izpadanje las, prav tako pa se odebeli sama struktura lasu..

Lomljivi in tanki nohti.

Po dveh tednih jemanja NM hidrokolagena sem na sebi že opazila bolj trdne nohte - Trdni nohti so eden izmed znakov dovolj kolagena v telesu

Nohti so prvi, na katerih sem sama videla učinek, saj so mi že po 3. tednih zrasli toliko, kot še nikoli poprej 🙂

Ne pozabite in si svoj hidrolizirani kolagen naročite TUKAJ in se, tako kot jaz, sami prepričajte o njegovi učinkovitosti 🙂.

Kaj je pravzaprav kolagen?.

Je dolga veriga aminokislin, najbolj razširjenega proteina (beljakovine) v telesu. Sestavljen je iz  posameznih aminokislin, kot so glicin, prolin, hidroksiprolin in arginin.

 Kolagen skrbi za lepo in napeto kožo

Odgovoren je za elastičnost kože, krepkost in rast las, za vezivno tkivo in daje telesu možnost, da se sploh drži skupaj. Nujen je za pravilno tvorbo hormonov. Kolagen je sestavni del celic, iz katerih se tvorijo hormoni..

Ali raven kolagena z leti upada?.

Raven kolagena v telesu naglo propada, sploh po dopolnjenem 25. letu. Izčrpava ga stres, nikotin, alkohol, sladkor in nepravilna prehrana. ( 1. )

Kakšen kolagen obstaja?.

Obstaja več vrst, najboljši za absorpcijo in samo delovanje je NM hidroliziran kolagen, saj so dolge molekulske verige razčlenjene na manjše peptidne verige in se zato lažje absorbirajo tja, kjer jih primanjkuje.

Kupite si najboljši kolagen v prahu pri nas

Dejansko obstaja več kot 28 različnih kolagenov, ki se nahajajo v različnih delih telesa, prav vsi pa se tvorijo iz kolagenskih peptidov, najmanjših delcev molekul. In prav vsi ti potrebni peptidi se nahajajo v našemu NM hidroliziranemu kolagenu.

Zato prosim razmislite naslednjič, ko boste kupovali določen tip (1, 2, 3…), ker so te molekule itak prevelike, da bi se sploh absorbirale, poleg tega boste na tak način zapravili čisto preveč denarja, ker boste potrebovali določen tip kolagena za določeno tkivo oz. organ…npr. enega za lase, enega za nohte, tretjega za kožo, spet enega za sklepe, enega za oči, spet tretjega za hormone…

Zato si priskrbite kolagenske peptide, najmanjše delce kolagenskih vlaken, ki spodbujajo tvorbo več kot 28 različnih kolagenov v telesu..

Kako se kaže upadanje kolagena?.

(2.) Upadanje kolagena se kaže kot:.

 • upadanje strukture kože
 • globoke in izrazite gube
 • celulit in strije
 • bolečine v sklepih in kosteh
 • krhki nohti in slabi lasje
 • oslabljena prebava in metabolizem
 • upočasnjeno tvorjenje hormonov
 • slab spomin
 • povišan holesterol
 • nihanje sladkorja
 • visok pritisk
 • nabiranje kilogramov
 • težave z očmi
 • propadanje mišičnega tonusa
 • slaba vzdržljivost
 • težave s prostato pri moških
 • hormonske težave.

Prav tako pomanjkanje v organih povzroči šibkost in nepravilno delovanje določenega organa in npr. organa, kot sta prostata in srce, se zaradi tega povečata, ostali pa propadajo..

Zmanjšana proizvodnja kolagena se pokaže kot gubice okoli oči

Zakaj se pravzaprav proizvodnja kolagena zmanjša?

Hormonske spremembe, droge, alkohol, kofein, predelana hrana, sladkor, hidrogenirana olja, prenaporno delo, premalo spanja, sevanje, flor, prehransko osiromašena hrana, dehidracija, stres, travme in drugi dejavniki, vplivajo na zmanjšano proizvodnjo kolagena..

Kaj se zgodi, ko se proizvodnja zmanjša?.

Znaki pomanjkanja beljakovine kolagen se kaže kot:

 • kožne gube
 • koža izgublja elastičnost
 • kosti izgubijo gostoto
 • sklepi in vezi postanejo šibkejše in manj elastične
 • lasje izgubijo sijaj in lesk ter zmanjša se njihova rast
 • pešanje srca
 • zobne obloge
 • težave s holesterolom
 • hormonska neravnovesja
 • prebavne težave
 • zabuhlost
 • bolečine v sklepih
 • zmanjša se navlaženost sluznic in kože

(3.).

Pomanjkanje kolagena se kaže tudi kot celulit

Kako poteka prebava kolagena?.

Normalna prebava razgrajuje proteine v peptide in aminokisline, ki se nato absorbirajo v krvni obtok.

Za kolagenske beljakovine, ki jih najdemo v živilih ter v večini v dopolnilih, pa se morajo, da so uporabne telesu, najprej razčleniti v prebavnem sistemu, nato pa se v točno določeni obliki absorbirajo skozi črevo v kri.

Na ustreznem in potrebnem mestu se nato ponovno sestavijo v kolagen.

Prebava prehranskega kolagena je pogosto nepopolna, zaradi zelo velikih peptidnih verig.

Te dolge molekule se ne morejo popolnoma presnoviti in nato ponovno sestaviti v kolagen ter tako nadomestiti upad proizvodnje..

Kaj pa NM hidroliziran kolagen?.

Novelius Medical hidroliziran kolagen je nastal kot plod dolgoletnih izkušenj in znanja dermatologov ter nutricionistov, združenih s tehnologijo vodilnega francoskega laboratorija na področju kolagenskih peptidov.

NM hidroliziran kolagen je obogaten s koncentrati aminokislin, ki so ključne, da telo samo začne proizvajati nov kolagen in kolagenskih peptidov, ki stimulirajo fibroblaste za proizvodnjo novega kolagena in hkrati povečujejo izdelovanje hialuronske kisline v telesu.

Za prebavo kolagena v aminokisline potrebujemo veliko encimov

Novelius Medical hidrokolagen vsebuje najkakovojstnejše kolagenske peptide (peptidi F 2000 Da) izmed peptidov, ki jih proizvaja omenjeni francoski konzorcij in je iz najkakovostnejših, organskih in čistih sestavin, brez dodanih umetnih dodatkov ali konzervansov. Peptidi so pridobljeni oz divjih globokomorskih rib, ki ne vsebujejo težkih kovin ali mikroplastike.

Glicin, hidroksiprolin, prolin in lizin, ki so ključni gradniki kolagena v telesu, predstavljajo večinski delež vsebnosti aminokislin v hidrokolagenu, koncentracija le-teh pa je do 20-krat višja kot v drugih virih proteinov. Hidroksiprolin in hidroksilizin pa nista prisotna v prehrani, ampak ju telo iz lizina in prolina s pomočjo C vitamina spremeni v hidroksiprolin in hidroksilizin. Zato je dodatna obogatenost hidrokolagena z visoko vsebnostjo aminokisline hidroksiprolin še posebej pomembna.

V neživalskih virih beljakovin, hidroksiprolina, ki je ključen za stabilnosti in tvorbo kolagena ni, ampak ga telo samo dela s pomočjo C vitamina iz aminokisline prolin. To je razlog, da sem se jaz, kot nutricionistka in vegetarijanka, odločila za hidrokolagen in ne veganske izdelke za spodbujanje kolagena, saj je potem tvorba hidroksiprolina odvisna tudi od prepustnosti črevesja, jeter, ločenja encimov in metabolizma.

Ena vrečka hidrokolagena pa vsebuje optimalno razmerje kolagenskih peptidov in aminokislin, ki jih potrebuje odrasla oseba, ki ima uravnoteženo prehrano. Absorbcija pa je 98% in ni odvisna od zgoraj naštetih faktorjev.

Kot certificirana nutricionistka in prehranska terapevtka sem pri izbiri še posebej pozorna na:

Kakovost peptidov

Bodite pozorni na molekulsko maso, saj nekateri preparati oglašujejo majhno velikost delcev, kar naj bi omogočalo najboljšo absorpcijo, kljub bistveno višji dejanski molekulski masi peptidov, ki jih vsebujejo. Tako se težje presnavljajo in absorbirajo.

Zato vam še enkrat polagam na srce – preverite, kaj kupujete tudi na uradnih spletnih straneh proizvajalcev peptidov, saj so tam res uradni podatki o velikosti delcev.

Pred časom sem uporabljala en kolagenski pripravek, ki je oglaševal vsebnost delcev okoli 500 Daltona, vendar nisem opažala nobene razlike. Ko sem šla na uradno stran proizvajalca peptidov, ki jih vsebuje, pa sem ugotovila, da gre za delce do 6000 Daltona in da bi morala za učinek jemati veliko več kot 5000 mg peptidov na dan, kot je bil njihov priporočen dnevni odmerek. Vsaj 15.000 – 20.000 mg teh peptidov bi morala zaužiti, da bi bil izkoristek enak izdelku, ki se v popolnosti absorbira in vsebuje 5000 mg ključnih aminokislin oz. peptidov.

Peptidi so ponavadi veliki od 500 Daltona (manj kot to fizikalno ni možno) pa vse tja do 50.000 Daltona. Daltoni so enota za molekulsko maso. 2000 Daltona je meja za absorbcijo. Ko na pripravku piše, da vsebuje kolagenske peptide 2000 Daltona, to pomeni, da noben delec ne presega 2000 Daltona in se izdelek v popolnosti absorbira. Če npr. na izdelku piše 4000 Daltona, pomeni da vsebuje peptide med 500 in 4000 Daltona, kar pomeni, da se eni bolje absorbirajo kot drugi in da se takšen izdelek ne absorbira v popolnosti. Večji je delež delcev z višjo molekulsko maso, manjša je absorbcija, saj je odvisna tudi od drugih faktorjev v telesu (prepustnost črevesja, zdravje jeter…) in potrebuje še dodatno vsebnost določenih vitaminov, kot je C vitamin kot kofaktorja.

Kot rečeno pa je meni pomemben tudi vir rib, iz katerih so pridelani peptidi. Sama izbiram izdelke iz divjih, globokomorskih rib. Če vam ni pomembno ali so ribe gojene, bodite pozorni na sledljivost vira vzgoja, da ne gre za ribe, ki vsebujejo težke kovine in mikroplastiko. Pomembno je tudi, če iz rib umetno odstranjujejo težke kovine, da potem ni drugih kemikalij, ki ostanejo kot posledica tega procesa.

Aminokislinsko sestavo

Kolagen je najdaljša molekula v telesu, sestavljena iz 1000 aminokislin, vendar ima zelo specifično aminokislinsko sestavo in niz, in sicer: glicin-prolin-X in glicin-X-hidroskiprolin, kjer je x katerakoli druga aminokislina, ki ni prolin, glicin ali hidroksiprolin. Hidroksiprolin in hidroksilizin, ki sta ključna za izgradnjo kolagena, pa nista prisotna v prehrani, ampak ju telo samo izdeluje iz prolina in lizina s pomočjo C vitamina. Zato bodite pozorni, da glicin, prolin, lizin in hidroksiprolin predstavljajo večinski delež vsebnosti aminokislin, seveda pa so pomembne tudi ostale za kolagen pomembne aminokislne. Visok delež hidroksiprolina je še posebej pomemben, saj se brez njega ne more tvoriti kolagen, kot rečeno, pa ga v prehrani ni.

Vsebnosti aminokislin

Nekateri izdelki na veliko izpostavljajo, da vsebujejo lizin, prolin in glicin, vendar vsebujejo le 100 mg vseh treh skupaj. V pripravkih, ki jih jaz uporabljam je okvirno 3000 mg glicina in hidroksiprolina, vsega skupaj pa kar 5000 mg aminokislin. Pri delcih do 2000 Daltona je 5000 mg aminokislin zame prava dnevna doza, saj je 98% absorbcija. Pri delcih nad 2000 Daltona bi morala biti doza višja, saj je uporabnost oz. absorbcija nižja.

Če izdelek ne vsebuje visoke vsebnosti že hidroksilizirane oblike aminokislin prolin in lizin, ki sta ključni, ju mora telo s pomočjo C vitamina spreminjati v hidroksiprolin in hodroksilizin. Absorbcija je takrat odvisna tudi od zdravja črevesja in sposobnosti naših jeter in seveda starostjo. Potem izdelki pogostokrat vsebujejo različne dodatke, kot so B vitamini ali cink, saj biotin in cink prispevata k ohranjanju zdravih las. Cink prispeva k ohranjanju zdravih nohtov. To seveda ni problem, ampak je težava, da izdelek oglašujejo kot nekaj, ko pa pregledate sestavo ugotovite, da prodajajo nekaj popolnoma drugega.

Vsebnost umetnih sladil, aditivov in konzervansov

Kot nutricionistka sama zelo pazim na prehrano, ne pijem alkohola, ne kadim, jem veliko sadja in zelenjave, veliko rib in le belo meso. Tako, kot pri hrani pazim, da jem kar se da ekološko pridelano sadje in zelenjavo, plavo ribo, od bele le divjo, sem pri prehranskih dopolnilih še toliko bolj pozorna, da svojemu telesu ne delam več škode kot koristi z vnosom prehranskih dopolnil.

Pazim, da prehranska dopolnila, ki jih jaz uporabljam ne vsebujejo umetnih sladil, kot so suklaroza, sorbitol, acesulfam kalij, aspartam in podobno. Ker umetnih sladil ni v naravi, jih naše telo sprejme z veliko težavo.

Z njihovim vnosom dodatno obremenimo telo, saj jih telo lahko spozna večinoma kot tujek. Pri presnovi naše telo potrebuje veliko mineralov in oligoelementov (magnezij, kalcij, krom …), ki pa aktivirajo razne encime. Sladila pridobljena po naravnih postopkih brez prečiščevanja in kemične obdelave vsebujejo vse te minerale in oligoelemente, ki jih v umetnih sladilih ni in za presnovo porabljajo zaloge iz telesa. S tem podrejo naš elektrolitski ravnotežni sistem, ki ima za posledico vrsto motenj v delovanju v centralnem živčnem sistemu, osnovnem delovanju celic. Ravno tako imajo negativen vpliv na presnovo, zato jih mnoge raziskave povezujejo z zabuhlostjo telesa.

Kot že rečeno – reakcija, ki jo sprožijo v telesu, je namreč enaka reakciji, ki jo sprožijo tujki, kot so virusi in bakterije, nanje pa se naše telo odzove z raznimi vnetnimi reakcijami, med katere spada tudi otekanje.

Zato lahko povzročajo tudi razne vnetne procese v telesu, protivnetna prehrana pa je en najpomebnejših stebrov pomlajevanja in hormonskega ravnovesja.

Ravno tako so nekatere študije pokazale, da lahko povzročajo celo raka. Kljub temu, da so študije istočasno tudi potrdile, da so umetna sladila na splošno varna za uporabo, a seveda v omejenih količinah, in naj se njihovemu uživanju vseeno izogibajo nosečnice, pa se sama v velikem krogu izogibam umetnim sladilom in enako svetujem tudi vsem mojim strankam.

Ravno tako sem pozorna tudi na različne aditive in emulatorje, saj imajo podoben učinek na telo kot umetna sladila.

Izogibam pa se tudi konzervansom. Pred časom sem jemala določen izdelek, za katerega sem naknadno ugotovila, da je vseboval natrijev benzoat (sodium benzoate), ki postane še posebej škodljiv, če pride v reakcijo s C vitaminom.

Ni priporočljivo za otroke in ljudi, ki trpijo za astmo ali so preobčutljivi na aspirin ali trpijo za boleznimi kože (urtikarija), saj lahko pride do alergijskih reakcij in izpuščajev (koprivnica). Do poslabšanja bolezenskega stanja pa lahko pride še posebej ob zaužitju benzojske kisline v kombinaciji s tartrazinom (E102).

Zadnje študije so pokazale, da natrijev benzoat lahko deaktivira dele DNK. Povezujejo ga tudi z okvarami jeter in Parkinsonovo boleznijo. V kombinaciji z vitaminom C (E300 – askorbinska kislina), lahko nastane potencialno kancerogena substanca (benzen). Ena od študij je dokazala tudi, da je E211 ena od šestih substanc, ki povzročajo hiperaktivnost ADHS.

(vir: http://www.ninamvseeno.org/pregled-aditiva.aspx?group=200&id=E211)

Visoka vsebnost naravnih sladkorjev

Bodite pozorni tudi na visoko vsebnost naravnih sladkorjev. Znanka je uporabljala en kolagenski pripravek v gelu, ki je imel poleg konzervansov tudi kar 13 gramov sladkorja v eni vrečki, kar je ogromno. (4.)

Koristnost in biorazpoložljivost NM hidroliziranega kolagena je potrjena s številnimi in-vitro in in vivo raziskavami..

Kako kolagen v telesu pokaže izboljšanje?.

Ko v telo vnesemo NM hidroliziran kolagen, se izboljšanja pokažejo na:

 • boljši strukturi kože
 • manj vidnih gub
 • manj strij in celulita
 • upočasnjenem procesu staranja
 • daljših laseh
 • bolj gostih laseh
 • bolj trdnih nohtih
 • manj bolečin v sklepih
 • boljšemu hormonskemu ravnovesju
 • urejeni prebavi

Študije so dokazale izboljšanje tudi pri artritisu, osteoporozi, krvnem tlaku, oslabljenem delovanju mehurja, pri debelosti in kronični utrujenosti, pri plitvem dihanju, avtoimunih obolenjih, težavah s kožo, nohti in lasmi, pri bolečinah v sklepih in drugih kroničnih obolenjih. (5.).

Sijoča in napeta koža sta znaka zadostnih količini kolagena v telesu

Kakšne so razlike v različnih prehranskih dopolnilih kolagena?.

Komercialni pripravki kolagenov, ki se prodajajo kot prehranska dopolnila, imajo velikost od 10.000 daltonov naprej, tudi do več kot 50.000 daltonov, odvisno od obdelave.

Za optimalno biološko razpoložljivost pri absorpciji v celice pa je pomembno, da je molekulska masa čim manjša. Nižje število daltonov, manjše molekule, večja je biološka uporabnost.

Pod 2000 daltoni je učinek absorbcije najboljši in že okoli 3000 daltonov je optimalna molekularna velikost.

Študije so pokazale najvišjo biorazpoložljivost NM hidrokolagena

Biološka razpoložljivost je glavni kriterij pri ocenjevanju prehranskega dodatka kolagena, saj nam pove, koliko se ga dejansko lahko absorbira.

Naš NM hidroliziran kolagen ima najvišjo biološko uporabnost, več kot 95%, v nasprotju s komercialnimi pripravki, pri katerih je biorazpoložljivost manjša od 5%.

Novelius Medical hidroliziran kolagen je produkt, ki je nastal kot plod znanstvenih raziskav, izkušenj in znanja farmacevtskih tehnologov ter dermatologov, združenih s tehnologijo globalno vodilnega konzorcija na področju kolagenskih peptidov Rousselot.

NM hidroliziran kolagen je narejen iz kolagenskih peptidov najvišjega razreda kakovosti izmed peptidov, ki jih proizvaja omenjeni francoski konzorcij in je obogaten z optimalnim razmerjem koncentratov aminokislin, ki so ključni gradniki kolagena.

NM hidroliziran kolagen je bogat vir kolagenskih peptidov, ki stimulirajo fibroblaste, ki skrbijo za tvorbo novega kolagena in hkrati pospešujejo sintezo hialuronske kisline v telesu.

Klinične študije so dokazale hitro in vidno obnovo kože, izgubo teže, hitro regeneracijo pri športnikih in veliko večji učinek pri tistih, ki so do sedaj jemali glukozamin..

Zakaj je kolagen pomemben?.

Je del vezivnega tkiva in je vključen v prav vse telesne strukture.

Sestavlja srce, pljuča, ledvica, arterije, sklepe, vezi, hrustanec, kosti, nohte, kožo, lase, mišice, jetra, črevesje, spolne organe, vranico, možgane ter številne druge organe.

kolagen in napeta koža

Ko se staramo, proizvodnja kolagena naglo upada in ta upad , ki se začne že v 25. letu, vpliva na številne telesne funkcije..

Kaj je NM hidroliziran kolagen v prahu?.

NM hidroliziran kolagen je produkt, ki je nastal kot plod znanstvenih raziskav, izkušenj in znanja farmacevtskih tehnologov ter dermatologov, združenih s tehnologijo globalno vodilnega konzorcija na področju kolagenskih peptidov Rousselot.

NM hidroliziran kolagen je narejen iz kolagenskih peptidov najvišjega razreda kakovosti izmed peptidov, ki jih proizvaja omenjeni francoski konzorcij in je obogaten z optimalnim razmerjem koncentratov aminokislin, ki so ključni gradniki kolagena.

NM hidroliziran kolagen je bogat vir peptidov, stimulirajo fibroblaste za tvorbo novega kolagena in hkrati pospešujejo sintezo hialuronske kisline v telesu..

Ali se nahaja kolagen v hrani?.

Kolagen sestavlja niz aminokislin, kot so npr. glicin, prolin, hidroksiprolin, hidroksilizin in drugi.

Lizin je npr. esencialna aminokislina, ki se nahaja v jetrih, svinjini, jajcih, mleku rižu, krompirju…

Prolin najdemo v medu in sirotki ter česnu. Za to, da se iz aminokislin v telesu tvori kolagen pa potrebujemo tudi druga hranila, kot so vitamin C, selen, cink in b vitamini.

Cink se nahaja v sezamu, selen v brazilskih oreščkih, C vitamin v papriki in špinači.

Na tem mestu vidimo, kako zelo je pomembna raznolika prehrana, ki skrbi za tvorbo kolagena. Ker pa je le ta pogosto osiromašena in ne jemo tako, kot bi bilo treba, sama že tri leta prisegam na NM hidrolizirani morski kolagen, ki je v takšni molekulski obliki, da se zlahka absorbira tja, kjer ga potrebujemo. Je resnično takšna oblika, ki se enostavno absorbira in spodbudi rast las in nohtov, obnovo kože, sklepov, kosti, roženice in poskrbi za pravilno tvorbo hormonov..

NM hidroliziran kolagen ima zelo majhne molekule, kar je nujno, da se res absorbira tja, kjer ga naše telo potrebuje

Sama sem vrsto let jemala različne kolagene, pri katerih pa nisem videla učinkov. Zdaj že četrto leto jemljem NM hidroliziran kolagen in sem resnično navdušena. Najprej so postali bolj trdni moji nohti, kasneje sem imela na glavi kar naenkrat več las (da o dolžini sploh ne govorim – prej so mi zrasli do določene dolžine, več pa ne), moja koža nič več ni tako zelo suha, kot je bila in zdi se mi, da mi pomaga tudi pri moji bolečini v kolku (no, vsaj nič več mi ne poka in me ne boli, ko hodim navzdol).

Če vas zanima še kaj o moji izkušnji z NM hidrokolagenom, mi le pišite, ker sem se res poglobila v sestavo in delovanje le tega, prav tako se ves čas učim in sodelujem s proizvajalci v laboratoriju, ki s kliničnimi študijami tudi dokazujejo njegovo učinkovitost. Res mi ni vseeno, kaj jemljem in najbolj vesela sem, da sem končno našla nekaj, kar pomaga..

Katera hranila oz. katera je tista hrana, ki spodbuja tvorbo kolagena?

Hrana, ki vsebuje veliko antoksidantov, pomaga pri preprečevanju pospešenega staranja

 • Leča
 • Grah
 • Bob
 • Čičerika
 • Fižol
 • Proso
 • Ajda
 • Kvinoja
 • Riž
 • Mandlji
 • Lešniki
 • Makadamija
 • orehi
 • Soja
 • Laneno in konopljino seme

Vitamin C.

 • Zelena listnata zelenjava
 • Paprika
 • Jagodičevje
 • Kivi
 • Brokoli.

B vitamini.

 • Kvas
 • Kvasni kosmiči
 • Stročnice
 • Oreščki
 • semena.

Cink.

 • ostrige
 • semena
 • oreščki
 • čokolada
 • kakav
 • ajda
 • čičerika
 • leča
 • ječmen.

Vitamin E.

 • mandlji
 • koruza
 • olje pšeničnih kalčkov
 • repa
 • proso
 • ajda.

Vitamin A.

 • Korenje
 • Jajca
 • Ohrovt
 • Špinača
 • Pomaranče
 • Marelice
 • Sladki krompir.
 • Kakav
 • Ajda
 • Gobe
 • Arašidi
 • Semenke.

Omega 3.

Maščobne kisline so nujno potrebne za zaščito celic in nastajanje novih kolagenskih vlaken

 • Laneno in konopljino olje
 • Ribje olje
 • Mandlji, lešniki, orehi
 • Špinača, zelenolistnata zelenjava.

Kako pomemben je kolagen za kožo?.

Dovolj beljakovine kolagen je nujno potrebno za lepo, zdravo, sijočo in napeto kožo, za kožo brez globokih gub in strij. Dejansko je kolagen tisti, ki skrbi za to, da znaki staranja niso tako hitro vidni...

Kako pomemben je kolagen za sklepe?.

Je del vezivnega tkiva in dejansko nahrani vezi, sklepe in kosti ter zobe..

Kako pomemben je kolagen za lase?.

Preprečuje cepljenje las, pospeši rast las, jih naredi bolj močne in goste..

Kje se nahaja naravni kolagen?.

Najboljši vir naravnega kolagena so globokoorske ribe, saj je hidroliziran kolagen na tak način najbolje absorbiran v telo..

Kaj pa artroza kolena in kako pomaga kolagen?.

Ker je kolagen glaven del vezivnega tkiva, zelo učinkovito pomaga pri obnovi hrustanca..

Kaj je kolagen tipa 2?

Poznamo 28 tipov. Najpogostejši tipi v našem telesu so tipi I, II, III, IV in V vendar pa je 90% vsega kolagena v telesu tipa I.

 • Kolagen tipa I se nahaja v koži, kosteh, ligamentih, žilah, notranjih organih, roženici, mišicah…
 • Kolagen tipa II se nahaja v hrustancu.
 • Kolagen tipa III se nahaja v vezivnem tkivu.
 • Kolagen tipa IV se nahaja v bazalni membrani (tanka plast medceličnine).
 • Kolagen tipa V se nahaja v laseh.

Tipi se med seboj razlikujejo glede na zaporedje aminokislin v posameznih verigah. Hidrokolagen vsebuje kolagenske peptide najvišjega razreda kakovosti in je obogaten s koncentrati aminokislin, ki so nujne za tvorbo vseh tipov v telesu.

Kolageni na slo. tržišču pa poleg tega, da morda lahko poskrbijo za tvorbo le ene vrste kolagena, prav tako vsebujejo prevelike molekule, da bi se sploh lahko absorbirali tja, kamor se morajo. Z NM hidrokolagenom pa si boste spodbudili tvorbo vseh vrst tipov kolagenov v telesu in ne le enega.

Obstaja več vrst kolagena, najboljši za absorpcijo in samo delovanje je NM hidroliziran kolagen, saj so dolge molekulske verige razčlenjene na manjše peptidne verige in se zato lažje absorbirajo tja, kjer jih primanjkuje.

Zato prosim razmislite naslednjič, ko boste kupovali določen tip kolagena (1, 2, 3…), ker so te molekule itak prevelike, da bi se sploh absorbirale, poleg tega boste na tak način zapravili čisto preveč denarja, ker boste potrebovali določen tip kolagena za določeno tkivo oz. organ…npr. enega za lase, enega za nohte, tretjega za kožo, spet enega za sklepe, enega za oči, spet tretjega za hormone…

Zato si priskrbite kolagenske peptide, najmanjše delce kolagenskih vlaken, ki spodbujajo tvorbo več kot 28 različnih kolagenov v telesu..

Ali je kolagen pomemben za obnovo hrustanca v kolenu?.

Seveda, artroza ali obraba hrustanca sta znak pomanjkanja kolagena in NM hidroliziran kolagen je tudi v temu primeru zelo učinkovita pomoč..

Ali je možna naravna obnova hrustanca?.

kolagen

Ja, naravna obnova hrustanca je možna, vključuje pa pravilno vadbo, ustrezno prehrano ter dopolnilo NM hidroliziranega kolagena..

Ali je neoluščeno proso dober vir kolagena?.

Ne, proso oz. luščine prosa vsebujejo silicij oz. silicijevo kislino , ki se lahko absorbira in ki koristi trdnosti las..

Kaj je morski kolagen?.

Obstaja več vrst kolagena, najboljši za absorbcijo in samo delovanje je hidroliziran kolagen, saj so dolge molekulske verige razčlenjene na manjše peptidne verige in se zato lažje absorbirajo tja, kjer jih primanjkuje.

Komercialni pripravki kolagenov, ki se prodajajo kot prehranska dopolnila, imajo velikost od 10.000 daltonov naprej, tudi do več kot 50.000 daltonov, odvisno od obdelave.

Za optimalno biološko razpoložljivost pri absorbciji v celice pa je pomembno, da je molekulska masa čim manjša. Nižje število daltonov, manjše molekule, večja je biološka uporabnost.

Pod 2000 daltoni je učinek absorbcije najboljši in že okoli 3000 daltonov je optimalna molekularna velikost.

Biološka razpoložljivost je glavni kriterij pri ocenjevanju prehranskega dodatka kolagena, saj nam pove, koliko se ga dejansko lahko absorbira.

Naš NM hidrokolagen ima najvišjo biološko uporabnost, več kot 95%, v nasprotju s komercialnimi pripravki kolagena, pri katerih je biorazpoložljivost manjša od 5%.

Klinične študije so dokazale hitro in vidno obnovo kože, izgubo teže, hitro regeneracijo pri športnikih in veliko večji učinek pri tistih, ki so do sedaj jemali glukozamin.

Alja Dimic, Nutritional Therapy Practitioner™ (NTP)  
Članica:  
Akademije za nutricionistiko in dietetiko 
Ameriškega združenja za prehrano 
Mednarodnega društva Adoulas 
Zdravstvene šole Heroghe 
Izdelki v članku


#holistic

Loading...