Zakaj je kombiniranje hrane pomembno in ni vseeno, kaj jeste v istem obroku.
.
Škodljivi učinki nepravilnih kombinacij hrane, ki se jim raje izognite:
.
Ogljikovi hidrati in živalske beljakovine
.
Če jeste živalske beljakovine skupaj z ogljikovimi hidrati (meso in krompir, meso in kruh, meso in riž…), to vodi v napihnjenost in pline.
..
Dve vrsti hrane z visokim deležem beljakovin
.
Npr. slanina in jajca, skuta z jogurtom, fižol in grah. Vse te kombinacije zelo obremenijo prebavni trakt in traja zelo dolgo, da se ta hrana prebavi.
.
Hrana in pijača
.
Nikoli med jedjo ne pijte, saj tekočina razredči prebavne sokove in zmanjšuje njihovo učinkovitost pri prebavi in razgradnji beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Vodo popijte 10 minut pred jedjo, kar bo prepečilo prenajedanje in slabo prebavo hrane.
..
Sadje in druga hrana
.
Npr. jagode v solati, hruška z raco…saj se sadje sicer hitro prebavi, v temu primeru pa začne fermentirati in vreti, kar povzroča neprijetne težave v črevesju in počutju.
…
Jogurt s sadjem
.
Bakterije v jogurtu vplivajo in delujejo na fruktozo iz sadja, kar povzroči nastajanje toksinov, alergične reakcije, občutek hladu in napihnjenost.
..
Žitarice z mlekom ali s sokom
.
Mleko vsebuje kazein, pomarančni sok pa kisline, oboje pa uničuje encime potrebne za prebavo žitaric.
..
Banane in mleko
.
Ta kombinacija hrane je zelo težka za prebavo in želodec, banano vedno jejte samo in je z ničimer ne kombinirajte.
.
Fižol in sir
.
Ta priljubljena kombinacija v mehiški prehrani povzroča zastajanje neprebavljene hrane, napihj+njenost, krče in pline.
Priporočam, da fižola nikoli ne mešate z drugo hrano.
..
Paradižnik in testenine
.
Paradižnik vsebuje kisline, ki oslabijo encime, potrebne za prebavo škroba iz žitaric, kar povzroča težo po obroku in prebavne težave.
..
Meso in sir
.
Npr. meso v sirovi omaki ima velik odstotek beljakovin, ki jih je težko prebaviti, kar povzroča dolgo prebavo, pline in utrujenost po obroku.