Center Holistic / Članki / Magnezij – 17 razlogov, zakaj ga uživajte

Magnezij – 17 razlogov, zakaj ga uživajte

Magnezij – 17 razlogov, zakaj ga uživajte
Deli s prijatelji:

Magnezij ima vlogo pri več kot 300 reakcijah v telesu, vključno s prebavo in presnovo hrane, sintezo maščobnih kislin ter beljakovin in prenosom živčnih impulzov.

.

Portrait of family outdoors, close up

Človeško telo vsebuje približno 25 gramov magnezija, med 50% in 60% ga je shranjenega v skeletnem sistemu. Preostanek magnezija je shranjen v mišicah, mehkih tkivih in v telesnih tekočinah.

.

 1. Magnezij je bistvenega pomena za pravilno delovanje encimov, ki skrbijo za nemoteno presnovo hrane in absorpcijo hranil v celice in tkiva. Magnezij je odlična pomoč vsem mišicam in zelo dobro pomaga pri menstrualnih krčih in bolečinah.
 2. Prav tako je magnezij zelo koristen pri vseh težavah s sklepi in kostmi, saj je pomemben za njihovo trdnost in njihovo rast ter nastanek. Pomaga pri asimilaciji kalcija v kosti ter igra odločilno vlogo pri aktiviranju vitamina D v ledvicah, ki je prav tako bistvenega pomena za zdrave kosti.
 3. Večji odstotek magnezija v telesu povezujemo z večjo gostoto kosti, z izboljšano obliko kostnih kristalov ter z manjšim tveganjem za osteoporozo, še posebno pri ženskah po menopavzi.
 4. Tako magnezij kot kalcij sta pomembna za ohranjanje zdravja kosti in za preprečevanje osteoporoze.
 5. Brez magnezija lahko sicer visok vnos kalcija, poveča tveganje arterijske kalcifikacije ter bolezni srca in ožilja ter nastanek ledvičnih kamnov.
 6. Ker ima magnezij zelo pomembno vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov ter glukoze, magnezij pripomore k uravnanem delovanju slinavke in izločanja inzulina ter je zato zelo  potreben vsem z diabetesom in nihanjem krvnega sladkorja.
 7. Kar več različnih študij je povezalo večji vnos magnezija z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen.
 8. Prav tako nizke vrednosti magnezija povezujemo z oslabljenim izločanjem inzulina ter z manjšo občutljivostjo na inzulin.
 9. Magnezij je ključnega pomena za zdravo in dobro delovvanje srca, saj skrbi za pravilno delovanje vseh mišic. Po telesu prav tako prenaša električne impulze in njegov dobršen odstotek v telesu povezujemo z zmanjšanim tveganjem za aterosklerozo, nabiranjem maščob na notranjih stenah arterij, za hipertenzijo ter visok krvni tlak.
 10. V znani raziskavi so ugotovili, da imajo ljudje z največjim vnosom magnezija kar za 58% manjšo možnost za kalcifikacijo koronarnih arterij.
 11. Prav tako so bolniki, ki so kmalu po srčnem napadu prejeli magnezij, imeli manjše tveganje za smrt. Prav tako se dodatki magnezija uporablja pri določeni obliki zdravljenja srčnega popuščanja ter pri nenormalnem srčnem ritmu.
 12. Višje vrednosti magnezija v telesu dokazano zmanjšuje tveganje za srčni infarkt ter kap.
 13. Prav tako so nekatere študije pokazale, da dovolj magnezija pomaga preprečevati glavobole in migrenske bolečine. Magnezij pa skupaj z vitaminom B6 pomaga pri izboljšanju i odpravljanju PMS a, kot so napenjanje, nespečnost, nihanje energije, pomanjkanje razpoloženja, utrujenost, otekanje, občutljivost prsi ter pridobivanje kilogramov
 14. Zmanjšane ravni magnezija pa prav tako povezujemo s tesnobo in anksioznostjo ter depresijo, saj se aktivno udeležuje procesov pri delovanju hipotalamusa, hipofize in nadledvičnih žlez z izločanjem stresnih hormonov.
 15. Istočasno dovolj magnezija v telesu pomaga pri pravilni in uravnani črevesni flori.
 16. Do pomanjkanja magnezija v telesu ponavadi pride zaradi stresnega načina življenja, nepravilne prehrane, nekaterih zdravil, črevesnih bolezni in zaradi uporabe alkohola.
 17. Simptomi pomanjkanja magnezija v telesu vključujejo izgubo apetita, slabost, bruhanje, krče, utrujenost, šibkost, mravljinčenje, spremembe razpoloženja, visok pritisk in holesterol, nihanje krvnega sladkorja ter spremembe srčnega ritma. Pomanjkanje prav tako prepreči nalaganje kalcija v kosti ter premajhno vrednost znotrajceličnega kalija.

.

Poskrbite za testiranje mineralov v telesu ter se glede na rezultate, poslužite primernih magnezijevih nadomestkov.

Na kakšne dodatke jaz prisegam?

V zadnjih svetovnih raziskavah so dokazali, da je daleč najboljša in najpopolnejša absorpcija skozi ustno sluznico v obliki pršila, saj zaobide črevesje in ga ne obremeni, prav tako ne obremeni delovanja jeter in se v popolnosti takoj absorbira v krvni obtok ter v celice. Ko ga razpršite pod jezik, vitamini in minerali takoj preidejo v kri, delujejo res hitro.

14 organskih vitaminov in mineralov v pršilu

14 organskih vitaminov in mineralov v pršilu

Januarja na slovensko tržišče prihaja 14 različnih (B komplex, B12, C, D, magnezij, kalcij, otroški multivitamin, otroški probiotiki, D3 za otroke, ENERGIE BOOST…) naravnih sprejev vitaminov in mineralov, angleškega porekla, z zares odličnim okusom pomaranče (organic), z najvišjimi vsebnostmi sestavin, s certifikatom vegansko in živalim prijazno. Za prednaročila nam pišite TUKAJ.

Najprej pa v svojo prehrano uvrstite bučne peške, sončnično in laneno seme, sezam, indijske oreščke in mandlje ter lešnike, polnozrnati riž in proso, amarant, kvinojo, čičeriko, lečo, grah in fižol, špinačo in blitvo, brokoli, zeleno listnato solato, brstični ohrovt, kumare, buče, banane, avokado, fige, tofu in črno čokolado in presni kakav.

Izdelki v članku


b12 Viridian B12, 60 kapsul 60 veganskih kapsul  
(1 ocen)
14,95 € Dodaj v košaricoV košarico
super-omega-3 Holistic Super Omega 3, 100 kapsul 100 mehkih kapsul  
(15 ocen)
18,90 € Dodaj v košaricoV košarico

#holistic

Loading...