Center Holistic / Članki / Maline – zakaj nikakor ne pozabite na ta aromatičen sadež

Maline – zakaj nikakor ne pozabite na ta aromatičen sadež

Maline – zakaj nikakor ne pozabite na ta aromatičen sadež
Deli s prijatelji:

Maline spadajo med pravo super bombo, vsaj kar se hranil tiče.

.

Zakaj uživajte maline?

.

14Zaščitno delujejo pred rastjo tumorjev, pred rakom, srčnimi obolenji, povišanim holesterolom, uravnavajo nivo teže, imajo anti aging učinke ter krepijo delovanje imunskega sistema.

( 1. )

Visoke vrednosti polifenolov jih uvrščajo med jagode z močnim antioksidativnim delovanjem.

Po vsebnosti vlaknin zavzemajo visoke položaje in so zato zelo priporočljive za vse s prebavnimi težavami, za tiste, ki hujšate ali imate težave s hormoni.

Maline so izvrsten vir vitamina C, mangana in vitaminov B, tudi folne kisline, bakra in železa. Med vsemi plodovi imajo največjo koncentracijo antioksidantov in jih zato uvrščamo med močno zaščitne plodove pred rakom.

.

Katere so prednosti uživanja malin?

.

13Zdravstvene prednosti malin:

.

  • Izguba teže
  • Zmanjšanost vidnih in globokih gub
  • Preprečujejo degeneracije makule
  • Preprečujejo okužbe in raka
  • Spodbujajo optimalno zdravje
  • Spodbujajo zdravje reproduktivnega sistema
  • Krepijo imunski sistem
  • Pomagajo pri hujšanju

.

Maline pomagajo hujšati

.

12Maline zradi visoke vsebnosti vlaknin pomagajo pri izgubi teže, saj vlaknine pomagajo pri upočasnitvi prebave in dlje časa dajejo občutek sitosti. Vrednost mineralov zagotavlja dobro delovanje metabolizma in s tem izgorevanje maščob.

( 2. )

.

.

.

Maline zmanjšujejo vidnost globokih gub

.

Maline ščitijo kožo pred škodljivimi sončnimi žarki, antioksidant C vitamin pa spodbuja tvorbo kolagena in zmanjšuje starostne lise in hiperpigmentacijo.

Prav tako spodbujajo zdrav in mladosten videz.

( 3. )

.

Maline skrbijo za zdrav vid

.

11Preprečujejo degeneracijo makule in skrbijo za zdravje oči

Maline uspešno preprečujejo degeneracijo makule, ki jo povezujemo s staranjem in lahko povzroči popolno izgubo vida.

.

.

Maline preprečujejo okužbe in raka

.

Zaradi zelo visoke vrednosti antioksidantov preprečujejo poškodbe celičnih membran, saj preprečujejo poškodbe, ki nastajajo zaradi prostih radikalov.

Antocianini, ki malinam dajejo močno rdečo barvo, so odgovorni za njihove edinstvene antioksidativne in protimikrobne lastnosti.

10Maline zato takoj zmanjšajo razrast bakterij in gliv v telesu, zaradi katerih sicer prihaja do pogostih vaginalnih okužb, lahko pa privedejo celo do sindroma razdražljivega črevesja.

Nedavne študije so pokazale, da maline učinkovito ščitijo tudi pred rakom, saj zavirajo delitev rakavih celic in razvoj tumorja v različnih delih telesa, vključno z debelim črevesjem.

( 4. )

.

Maline krepijo imunski sistem

.

Maline spodbujajo optimalno zdravje, saj vsebujejo številne encime, ki so bistvenega pomena za razvoj in obnovo tkiv, lahko pa delujejo kot 9katalizator na razvoj raka. Zaradi visokih vrednosti vitamina C, riboflavina, folata, magnezija, mangana, kalija in bakra spadajo maline med popolno sadje.

5. 

..

.

.

Maline spodbujajo žensko zdravje

.

Maline so priporočljive za vse ženske v vseh starostnih obdobjih, za ženske v menopavzi, nosečnice in doječe mamice.

Maline učinkovito delujejo na vse s PMS, olajšajo slabost v prvih mesecih nosečnosti, preprečujejo premočne krvavitve ter pomagajo k lepšemu 8porodu.

.

.

.

.

Maline okrepijo delovanje imunskega sistema

.

Zaradi visokih vrednosti antioksidantov, maline krepijo in varujejo delovanje imunskega sistema.

6Maline so zelo dober vir mangana in vitamina C, dveh pomembnih antioksidatov, ki ščitita telo pred oksidativnimi poškodbami. Prav tako so maline odličen vir riboflavina, niacina, folata, magnezija, kalija in bakra.

.

.

.

Iz kje izvirajo maline?

.

Obstoj in uporaba malin sega daleč v zgodovino in domneva se, da divje maline izvirajo iz Azije. Popotniki in živali so semena malin raznosili po svetu.

Že v prazgodovinskem času so jih naokoli prenašali nabiralci.

5Prva omemba malin v literaturi in v zgodovinskih zapisih, je bila najdena v angleški knjigi, ki temelji na rastlinski medicini, ki je bila datirana v 19. stoletju, leta 1548.

Trenutno največji vodilni proizvajalci malin vključujejo Poljsko, Nemčijo, Rusijo, Čile, Združene države in naše sosednje države.

.

.

Kako shranjujemo maline?

.

Maline se hitro pokvarijo, zato jih vedno kupujte sproti. Izberite trdne, mesnate in temne barve jagod ter se izognite mehkim in kašastim.

4Če kupujete maline, ki so zapakirane skupaj, kupujte take, ki niso zapakirane tesno skupaj, nimajo madežev in niso vlažne.

Sveže maline so na voljo v poletnih mesecih in do začetka jeseni.

Hranite jih v hladilniku, pred shranjevanjem zavrzite mokre in gnile plodove ter jih obrišite s suho papirnato brisačo ter jih pokrijte s plastičnim ovojem. Malin nikoli ne hranite na pultu in na svetlobi, vedno v temnem hladilniku, v suhem prostoru

Maline so odlične za zamrzovanje.

Na rahlo jih umijte in jih narahlo osušite s papirnato brisačo in jih naložene na krožniku zamrznite, nato pa prestavite v vrečko, kjer jih lahko hranite eno leto.

.

Kako uporabljamo maline?

.

15Ker imajo maline res izjemen okus in aromo, jih lahko uporabite v številnih receptih.

Moja poslastica je malinin sladoled, v tujini pa jih veliko uporabljajo v kolagenskih receptih za lepo in napeto kožo ter sijoče lase TUKAJ.

#holistic

Loading...