Center Holistic / Članki / Melatonin, hormon za boljši spanec

Melatonin, hormon za boljši spanec

Melatonin, hormon za boljši spanec
Deli s prijatelji:

Danes poskrbite, da boste lepo in mirno spali in bo vaša žleza češarika proizvedla dovolj melatonina, najmočnejšega antioksidanta, ki skrbi za to, da lepo in mirno zaspimo oz. nas vodi v to, da naše telo ve, da je čas za spanje. Ker pa je melatonin tudi eden izmed najmočnejših antioksidantov, skrbi za močan imunski sistem ter lajša simptome bolezni.

Med drugim melatonin skrbi tudi za:

  • uravnavanje hormonov,
  • zmanjšuje stres, uravnava telesno temperaturo,
  • skrbi za močan imunski sistem,
  • lajša simptome bolezni.

Študija, objavljena v Journal of Orthomolecular Medicine je pokazala, da imajo ljudje, ki imajo nižje vrednosti magnezija, večje težave z večerno zaspanostjo in z enakomernim spanjem.

Hrana, ki pomaga tvoriti melatonin

Mandlji, orehi, lešniki in drugi oreščki vsebujejo triptofan, aminokislino, ki spodbuja tvorbo melatonina, pa tudi serotonina, hormona sreče. Oba pomagata do boljšega in lepšega spanja. Prav tako oreščki vsebujejo veliko magnezija, minerala, ki je potreben za kakovosten spanec (in trdne ter močne kosti).

Vsa zelena listnata zelenjava, kot so solate, špinača in ohrovt, vsebujejo veliko kalcija, ki pomaga pri uravnavanju delovanja mišic ter pomaga k tvorbi spalnega hormona melatonina.

Preden se odpravite v posteljo ne uživajte hrane z visokim glikemičnim indeksom ampak hrano, ki vsebuje veliko vlaknin in pomaga k postopnemu dvigu sladkorja v krvi.. Avokado je odlična izbira za zvečer, saj med drugim vsebuje vitamin B6. Vitamin B6 pomaga k proizvodnji spalnega hormona melatonina in srečnega hormona serotonina. Vitamin B6 pa vsebujejo tudi pistacije, česen, banane in sladki krompir.

Če mate radi čičerikine polpete, si jih le pripravite, saj je čičerika zelo dober vir triptofana. Triptofan poskrbi za tvorbo spalnega hormona ter pomaga k boljšemu in enakomernejšemu spanju.

Jaz si zvečer v skodelico toplega kokosovega mleka zmešam Beauty Sleep. Poleg aminokislin in b vitaminov, vsebuje tudi izvleček kamilice, ki mi jo je že babica skuhala v čaju. Kamilica pomaga k boljšemu spanju, ker povečuje količino glicina, kemikalije, ki sprošča živčevje in mišice ter deluje kot blagi pomirjevalec.

In ne pozabite, spalnico pred spanjem dobro prezračiti, tablico in telefon pa odložite že eno uro preden se odpravite v posteljo.

Alja Dimic, Nutritional Therapy Practitioner™ (NTP)  Članica:  
Akademije za nutricionistiko in dietetiko 
Ameriškega združenja za prehrano 
Mednarodnega društva Adoulas 
Zdravstvene šole Heroghe 
#holistic

Loading...