-20% NA TEKOČE VITAMINE IN MINERALE
Center Holistic / Članki / Pomen imunskega sistema

Pomen imunskega sistema

Pomen imunskega sistema
Deli s prijatelji:

Imunski sistem ima življenjsko pomembno vlogo: ščiti naše telo pred škodljivimi snovmi, patogenimi mikrobi, kot so: Bakterije, virusi, glive in celičnimi spremembami, ki nas lahko naredijo bolne.

Kaj ga sestavlja

Imunski sistem sestavlja več različnih organov, celic in beljakovin. Koža, sluz, črevesje, limfni sistem …

Dokler naš imunski sistem deluje nemoteno, sploh ne vemo, da obstaja in ohranja naše telo zdravo.

Če pa preneha delovati pravilno, ker je šibek ali pa se mora boriti proti posebej agresivnim mikrobom, zbolimo. Tudi mikrobi, s katerimi se naše telo še nikoli ni srečalo, nas lahko naredijo bolne. Nekateri nas lahko naredijo bolne, le prvič, ko vstopijo v telo, drugič pa smo nanje že »imuni«. Mednje spadajo otroške bolezni, kot so norice.

Kaj je imunski sistem

Sestavni del imunskega sistema so bele krvne celice, ki jim pravimo levkociti. Nastajajo v kostnem mozgu. Med njimi so fagociti, ki skrbijo za to, da je naše telo »čisto«/zdravo tako, da pojejo tujke in jih uničijo s pomočjo toksičnih kisikovih radikalov. Zraven sodeluje tudi druga vrsta belih krvničk, limfociti (T in B). Le te za boj proti različnim tujkom uporabljajo protitelesa, oziroma izločajo kemične snovi, s katerimi uničijo okuženo celico. Bele krvničke lahko razlikujejo med lastnimi in tujimi celicami.

Naloge imunskega sistema

Brez imunskega sistema se ne bi mogli boriti proti škodljivim stvarem, ki vstopajo v naše telo od zunaj, ali škodljivim spremembam, ki se dogajajo znotraj našega telesa.

Glavne naloge imunskega sistema so:

  • Bojuje se proti (patogenim) bakterijam, ki povzročajo bolezni, kot so bakterije, virusi, razni paraziti in glive. Odgovoren je tudi za to, da jih odstrani iz našega telesa.
  • Prepozna in nevtralizira škodljive snovi iz okolja.
  • Bojuje se proti spremembam v telesu, ki povzročajo bolezni, kot so rakave celice.

Zakaj zbolimo?

Da pride do bolezni, se mora v telesu porušiti ravnovesje. Oziroma je v telesu toliko »umazanije«, da je imunski sistem ne zmore odstraniti. To se lahko zgodi s pomočjo stresa, ki ga doživljamo vsakodnevno, premalo fizične aktivnosti, toksinov iz okolja, raznih aditivov in mikotoksinov v prehrani, predelane hrane, kot so hamburger, vnaprej pripravljene jedi, ocvrt krompirček in tako dalje. Tudi predelana olja so polna prostih radikalov, ki s pomočjo vnetij v telesu »utrujajo« imunski sistem.

Loading...