Center Holistic / Članki / Prevlada estrogena – glavni krivec neplodnosti, raka in kopičenja maščob okoli trebuha

Prevlada estrogena – glavni krivec neplodnosti, raka in kopičenja maščob okoli trebuha

Prevlada estrogena – glavni krivec neplodnosti, raka in kopičenja maščob okoli trebuha
Deli s prijatelji:

Top view of tired beautiful girl keeping hands on her temples while lying in bed

Prevlada estrogena je glavni krivec neplodnosti, raka in kopičenja maščob okoli trebuha.

Estrogen | Hormone Health Network

Prevlada estrogena je glavni krivec številnih težav sodobnih žensk in moških, od nabiranja maščob okoli trebuha, do miomov, policističnih jajčnikov, endometrioze, cist, tesnobe in depresije, fibroidnih tkiv, neplodnosti in raka, pri moških pa do plešavosti, debelosti okoli trebuha, prenizkega testosterona in težav z impotenco ter raka na prostati.

.

Presežek estrogena – obstajajo tri različne vrste estrogena, ki ga proizvajajo jajčniki, E1 (estron), E2 (estradiol) in E3 (estriol)

.

aa

Estrogen je zelo pomemben hormon, še posebno za ženske. Podpira zorenje foliklov, razvoj endometrija za implantacijo oplojenega jajčeca, nastajanje plodnih sluznic, mehča maternični vrat, vlaži vagino in druge sluznice, pomaga plavanju semenčic v semenski tekočini, je ključni hormon za razvoj ženskih spolnih organov, je pomemben za splošno zdravje prsi, jajčnikov, jajcevodov in vagine, je nujno potreben za trdnost kosti in zob, tako pri moških kot pri ženskah. Prav pomanjkanje estrogena vodi v osteoporozo.

.

Prevlada estrogena – ne preveč dobra stvar

.

ee

Torej zakaj je nekaj tako pomembnega in potrebnega, kot je to estrogen, lahko tudi narobe, če ga je preveč?

.

Zakaj lahko prevlada estrogena vodi do res številnih težav, tudi do raka?

.

rr

Ravnovesje je pri vsaki stvari ključ do uspeha, prav tako pri estrogenu, glede na ostale hormone, sploh na progesteron. Prav tako kot npr. preveč vadbe, sploh aerobne, poviša kortizol, povzroči razpad mišičnega tkiva in dejansko povzroči, da se vaše maščobe začno še dodatno kopičiti, prav tako kot lahko preveč C vitamina povzroči drisko, ravno tako lahko preveč estrogena povzroči neravnovesje do drugih hormonov, kar vodi v neželjene posledice.

.

Prevlada estrogena – ne pozabite tudi na 4. vrsto estrogena, imenovanega ksenoestrogen.

.

Xeno v grščini pomeni “tuje” in se v temu kontekstu nanaša na estrogene, ki smo jim izpostavljeni skozi okolje, v katerem živimo, skozi hrano, katero jemo, skozi vodo, ki jo pijemo, skozi kozmetiko in čistila, ki jih uporabljamo in skozi zrak, ki ga dihamo.

dd

Xeno-estrogeni so podobni estrogenom v naših telesih in se prav lahko lepijo na estrogenske receptorje ter v celici aktivirajo enako reakcijo, kot jo naši naravni estrogeni.

Ker so vsi hormoni medsebojno soodvisni in izločanje enega povzroči izločanje drugih hormonov, lahko zaradi tega pride do neusklajenega sproščanja hormonov, ki začenjajo uničevati telo.

.

Prevlada estrogena – dnevno previsoko izločanje določenih hormonov, v daljšem časovnem obdobju seveda zelo vliva na ravnovesje in delovanje vseh ostalih žlez in izločanja hormonov.

.

woman pinched her fat on body

Na tak način se začno spreminjati in preoblikovati tkiva in funkcije, kar posledično vodi v kronična stanja in ravno kronični pogoji so tisti, ki se najbolje odzivajo na spremembe v prehrani in načina življenja.

.

Prevlada estrogena – rešitve, ki jih lahko naredite sami

Fitoestrogen u hrani – kako nadomjestiti ili smanjiti estrogen? | Kreni zdravo!

.

5 živil za zmanjšanje prevlade estrogena

.

 • Brokoli, zelje, brstični ohrovt, ohrovt in cvetača, saj vsebujejo žveplove spojine, indol-3-karbinole, ki se vežejo na estrogen in ga odplavljajo iz telesa ter tako znižujejo presežen estrogen v telesu.
 • Zelena listnata zelenjava, špinača, zelena, rukola, peteršilj, motovilec, radič
 • Agrumi, kot so limone, grenivke in limete ter mandarine, saj vsebujejo d-limonen, ki pomaga raztapljati estrogen.
 • Jabolko dopoldan, saj netopne vlaknine, ki se nahajajo tudi v ovsenih kosmičih, jagodičevju, stročnicah…v tankem črevesju nase vežejo presežene estrogene in jim preprečujejo ponovno absorbcijo nazaj v krvni obtok.
 • Semena, kot so sezam, lan, konoplja…prav tako nase vežejo presežene estrogene in vsebujejo omega 3 maščobne kisline, ki so nujne za pravilno in uravnano izločanje hormonov.

.

collection cabbages isolated on a white background

Prav tako vedno kupujte samo ekološko hrano, najbolje lokalno pridelano, saj pesticidi delujejo kot ksenoestrogeni, ki se jim želite izogniti.

.

Presežek estrogena – dodatki, ki vam bodo pomagali

.

 • Vitex – jagodičevje, ki uravnava delovanje celotnega endokrinega sistema, znižuje presežen estrogen in spodbuja normalno delovanje in izločanje vseh ostalih hormonov in žlez
  (vsaj 1200mg na dan, dopoldan) TUKAJ
 • NaPro krema – pomaga pri zniževanju previsokega estrogena in spodbuja dvig progesterona, ki je nujen za uravnano delovanje vseh ostalih hormonov (cca pol čajne žličke na notranjo sran zapestja, 2 krat na dan, med menstruacijo ne mažite; moški ¼ čajne žličke vsako jutro) TUKAJ
 • Omega 3 maščobe, vsaj 1000 mg EPA in DHA, spodbujajo in sploh poskrbijo za tvorbo in izločanje hormonov.
 • Zeolit – pomaga pri odstranjevanju presežka estrogena, spodbuja izločanje strupov skozi jetra, črevesje, koži in urinalni trakt ter deluje kot naravni keleator oz. razstrupljevalec TUKAJ
 • Vsaj 2,5 litra naravne, sveže vode (ne pite iz plastike)
 • Uporabljajte zelišča, kot so kurkuma, cimet, rožmarin in bazilika

.Presežek estrogena – čemu se izognite

 • Plastični embalaži
 • Ne uporabljajte mikrovalovne pečice
 • Konzervirani hrani
 • Rdečemu in neekološkemu mesu
 • Tudi ostalo meso je večinoma napolnjeno z estrogenom, saj na tak način živali hitreje zrastejo
 • Mlečnim izdelkom – estrogen vsebujejo že sami po sebi
 • Neekološkemu sadju in zelenjavi
 • Zapakiranim izdelkom
 • Kupljenim slaščicam, čipsu, omakam…

.

Estrogen rak – Center Holistic

Presežek estrogena – resnično veliko lahko naredite sami, z majhnimi dnevnimi spremembami, ki vam bodo prinesle trajne in zadovoljne rezultate.

#holistic

Loading...