Center Holistic / Članki / Prezgodnja menopavza

Prezgodnja menopavza

Prezgodnja menopavza
Deli s prijatelji:

 

Vedno več mladih žensk se sooča s prezgodnjo menopavzo.

Ko začne ženska, v poznih tridesetih ali zgodnjih štiridesetih, opažati simptome perimenopavze, kot so vročinski oblivi, suhost nožnice, močno nihanje razpoloženja, pridobivanje kilogramov brez razloga…., je razlog za to lahko prezgodnja menopavza.

Medtem, ko je povprečna starost nastopa menopavze 51 let, je običajni razpon med 45 in 55.

Če nastopi menopavza pred 45. letom starosti, se to imenuje zgodnja menopavza.

Če se menstruacija preneha že prej, pred starostjo 40 let, se to imenuje prezgodnja menopavza.

Kaj povzroča zgodnjo ali prezgodnjo menopavzo?

Obstaja več razlogov:

 • Kirurška odstranitev jajčnikov
 • Kemoterapija
 • Obsevanja zaradi raka
 • Podedovani dejavniki
 • Življenjske navade, ki vplivajo na delovanje jajčnikov. Kajenje, stres, alkohol, predelana in v naprej pripravljena hrana, polna sladkorjev in nasičenih maščob
 • Drugi dejavniki, kot so: bolezni srca in ožilja, težave s ščitnico, operacije na medenici, zdravljenje depresij, epilepsija, več porodov ali nič porodov…

Včasih se zgodnja menopavza dogodi kot začasna menopavza, kjer se menstruacija zaustavi zaradi zdravstvenih težav, izgube kilogramov, močnega stresa…

Kaj je prezgodnja odpoved jajčnikov? menopavza

Prezgodnja odpoved jajčnikov je, ko ženski odpove delovanje jajčnikov pred starostjo 40 let. Prezgodnja odpoved jajčnikov skoraj vedno povzroči neplodnost.

Kakšni so simptomi prezgodnje menopavze?

Simptomi prezgodnje menopavze so v bistvu enaki, kot pri tistih v menopavzi v poznejši starosti:

 • Neredna menstruacija
 • Vročinski valovi ali nočno potenje
 • Nenavadne spremembe v razpoloženju
 • Suhost nožnice
 • Težave s spanjem

Katerikoli od teh simptomov je lahko znak, da so jajčniki začeli proizvajati manjše količine hormonov. Niso pa ti  simptomi vedno posledica menopavze.

Hormoni

Hiter način življenja, stres, kajenje, alkohol in nepravilna prehrana vodijo v neravnovesje med dvema pomembnima hormonoma estrogen in progesteron.

Količina progesterona se začne pred začetkom menopavze zniževati, prav tako pa tudi količina estrogena.

Vrednost progesterona pade na 0%, vrednost estrogena pa ostane na približno 40%. Le ta se shranjuje in nadalje proizvaja iz vsake naše dodatne maščobne obloge. (zato ženske po menopavzi nikakor ne morejo shujšati 🙂

Progesteron nevtralizira presežek estrogena.

Posledica premajhne ravni progesterona se najprej pojavi kot odsotnost ovulacije, nihanje razpoloženja, pridobivanje kilogramov, razdražljivost in depresija.

Pri težavah s prezgodnjo menopavzo si lahko pomagamo s prehrano, ki spodbuja delovanje naših žlez, z umirjanjem, sprehodi in meditacijo ter nekaterimi naravnimi pripravki, ki spodbudijo nastajanje potrebnih hormonov.

Prav tako je za določitev prezgodnje ali zgodnje menopavze potrebno testiranje hormonov, ne le FSH in LH, temveč tudi progesterona in estradiola.

Prehrana: bučke

Omega 3:

Alfa-linolenska kislina (ALA) je v oreščkih in lanenenem olju, nujno pa potrebujemo tudi DHA maščobno kislino, katere glavni vir (eikozapentaenojske kisline (EPA) in dokozaheksaenojske kisline (DHA)) so mastne ribe. Vendar le zato, ker se hranijo z algami. Olje mikroalg ali omega 3 iz divjih rib. Prav tako jejte več obrokov na dan, da poskrbite za enak nivo inzulina skozi celoten dan.

Uživajte veliko zelenjave in ne sladkega sadja.

Ne pozabite na jod: nepredelana morsko sol, špinača, alge (zaradi ščitnice, ki je pogosto premalo delujoča – zelo dobro je tri-dnevno merjenje temperature, kar vam na enostaven način pokaže, kakšno je stanje vaših ščitničnih hormonov).

Ne pozabite na probiotike: zelje, zeljnica, kisava, vsi fermentirani izdelki.

Jejte ekološko hrano, ker ne vsebuje umetnih hormonov, ki uničujejo naše hormonsko ravnovesje.

Prav tako sta priporočljiva naravna dodatka: Vitex Agnus Castus – navadna konopljika in Napro kremica.

Ne uživajte mesa, mleka in mlečnih izdelkov (izjema je kakšen naravni probiotični jogurt, kazja sirotka – vendar če se jim res ne morete odpovedati), predelanih ogljikovih hidratov, sladkorja, glutena, alkohola, nikotina.

Velikokrat, ko sodobna medicina odpove, naravna medicina prinaša rezultate. 🙂

Za več informacij nam pišite ali pokličite med 10:00 in 15:00 uro na 01/544 12 34 ali 030 692 730 🙂dojenček

 

#holistic

Loading...