Center Holistic / Članki / Rak jeter je najpogostejša maligna bolezen prebavnega sistema, žal z visoko smrtnostjo

Rak jeter je najpogostejša maligna bolezen prebavnega sistema, žal z visoko smrtnostjo

Rak jeter je najpogostejša maligna bolezen prebavnega sistema, žal z visoko smrtnostjo
Deli s prijatelji:

Dokazi kažejo, da igrajo hrana in zelišča veliko vlogo pri preventivi ter tudi kasneje, pri tretiranju bolezni raka jeter.

Zdravje se začne na našem krožniku in raziskave nam kažejo, da so aktivne sestavine in določena hrana obvezne, kadar govorimu o raku jeter.

Potencialna živila so: grozdje, črni ribez, slive, granatno jabolko, križnice, fižol, paradižnik, šparglji, česen, kurkuma, ingver…

Vse naštete vrste hrane in aktivne sestavine, lahko vplivajo na razvoj in napredovanje raka na jetrih na različne načine, kot so zaviranje rasti tumorskih celic in metastaz, zaščita pred rakotvornimi snovmi v jetrih, imunomodulacija in krepitev učinkov kemoterapevtskih zdravil.

Rak jeter je drugi najpogostejši vzrok smrti na svetu

V svetovnem merilu je rak jeter drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka, saj vsako leto povzroči več kot 700.000 smrti. Vir 1., Vir 2.

Glavni dejavniki tveganja za raka jeter so okužba z virusom hepatitisa B/hepatitisa C, uživanje alkohola, aflatoksin B1 in presnovne motnje. Vir 3.

Rak jeter je zelo agresiven

Rak jeter je običajno agresiven maligni tumor, povezan s slabo prognozo, petletno preživetje pa je ocenjeno na manj kot 9 %. Kirurški posegi, vključno z resekcijo jeter, presaditvijo jeter in perkutano ablacijo, veljajo za najučinkovitejši pristop s potencialom zdravljenja raka jeter.

Na žalost je zaradi številnih lezij in ekstrahepatičnih metastaz, le okoli 20 % bolnikov z rakom jeter primernih za operacijo. Po drugi strani so kemoterapevtska zdravila za raka na jetrih omejena, klinične koristi pa ostajajo skromne in poročali so, da je je najpogosteje predpisan kemoterapevtik koristen le za približno 30 % bolnikov in tudi odpornost na zdravila se v povprečju razvije v šestih mesecih Vir 4.

Poleg tega obstajajo težave, kot so hepatotoksičnost, ponovitev bolezni, odpornost na zdravila in drugi škodljivi učinki v trenutni terapevtiki, ki pozivajo raziskovalce, da najdejo alternativno zdravljenje.

Prehrana igra ključno vlogo pri raku. Epidemiološke študije so pokazale, da bi bilo lahko zmanjšano splošno tveganje za raka, povezano z rednim vnosom diete z veliko vlakninami in nizko vsebnostjo maščob, ki jo spremlja znatno uživanje sadja in zelenjave Vir 8, Vir 9

Zato bi lahko prehrana in naravni izdelki, zagotovili nove in zanimive preventivne ali terapevtske možnosti za raka jeter.

Raziskovalci so odkrili različne učinke prehranskih naravnih izdelkov proti raku, kot so zaviranje rasti tumorskih celic in metastaz, zaščita pred rakotvornimi snovmi v jetrih, imunomodulacija in krepitev učinkov kemoterapevtskih zdravil Vir 10, Vir 11, Vir 12

 

Poleg tega so številni prehranski naravni izdelki pokazali selektivno zaviranje rakavih celic Vir 13

To je zelo pomembna informacija, saj ima večina bolnikov hudo ogroženo delovanje jeter ali cirozo jeter in si ne morejo privoščiti nadaljnje izgube normalnih in zdravih jetrnih celic Vir 14

Ta pregled povzema preventivni in terapevtski učinek prehranskih naravnih izdelkov in njihovih glavnih bioaktivnih sestavin na raka jeter ter razpravlja o mehanizmu delovanja.

  1. Sadje

Visoka vsebnost polifenolov daje sadju izjemno antioksidativno delovanje in lahko pomaga zmanjšati tveganje za raka [14,15,16]. Vir 15, Vir 16, Vir 17

Dejansko so se izkazali številni sadeži in njihove glavne bioaktivne sestavine, kor zelo dobra preventiva proti raku jeter.

  1. Grozdje

Izdelki iz grozdja so številnim raziskovalcem zelo dobro poznani, saj imajo ugoden učinek proti patološkim procesom. Poročali so, da imajo stilbeni, antocianini in procianidini, ki se nahajajo v grozdni lupini in semenu, močne antioksidativne in protivnetne lastnosti  Vir 18.

Rak jeter je obogaten s krvnimi žilami, angiogeneza pa ima ključno vlogo pri metastazah in ponovitvi raka. Zdravljenje s procianidinom iz grozdja v modelu ksenotransplantata raka na jetrih, je pokazalo antiangiogeno delovanje na način, odvisen od odmerka, z zaviranjem proliferacije vaskularnih endotelijskih celic Vir 19.

  1. Črni ribez

Plodovi črnega ribeza se pogosto uživajo in so znani po močnem antioksidativnem in protivnetnem delovanju zaradi visoke vsebnosti antocianinov (250 mg/100 g svežega sadja), za katere se domneva, da imajo močan antioksidativni učinek na lastnosti tumorja.

Z uporabo celic HepG2 je študija in vitro pokazala, da frakcija črnega ribeza, bogata z antocianini, znatno zavira celično proliferacijo Vir 20.

Mehanska študija je ponudila precejšnje dokaze, da bi lahko zaviranje vnetne kaskade z modulacijo signalne poti NF-κB in zatiranje oksidativnega stresa z aktiviranjem signalne poti Nrf2 prispevalo k preventivnim lastnostim bioaktivnih sestavin črnega ribeza proti dietilnitrozamin inducirani hepatokarcinogenezi [10,22]. ]. Vir 21, Vir 22

  1. Slive

Plodovi nezrele slive (Prunus salicina Lindl) vsebuje visoko vsebnost naravnih fenolnih fitokemikalij, ki so lahko učinkoviti prehranski naravni antioksidanti in preventiva raka Vir23.

Ekstrakt nezrele slive je povzročil ekstrinzično apoptozo v celicah HepG2, kar dokazuje aktivacija kaspaze-8, -10 in -3 ter fragmentacija Vir 24.

Druga študija in vitro je pokazala, da ekstrakt nezrele slive deluje proti metastazam v celicah HepG2. Mehanska analiza je pokazala, da so bili učinki doseženi z inhibicijo transkripcijske ekspresije gena MMP-9 prek zatiranja jedrskih translokacij NF-κB in AP-1 Vir 25.

Skupina je ugotovila, da je predhodna obdelava izvlečkov nezrele slive pri podganah, ublažila rakotvornost benzo(α)pirena (B(α)P) s pospeševanjem sinteze encimov, vpletenih v razstrupljanje  Vir 26. Če vas zanima, zakaj je pomembno razstrupljanje in kako lahko z naravnimi pristopi razstrupljanja vplivamo na svoje zdravje, pa v članku – Razstrupljanje telesa

  1. Drugo sadje

Granatno jabolko pridobiva vse večjo pozornost zaradi svojih močnih antioksidativnih aktivnosti, zaradi bogate vsebnosti polifenolov, kot so antocianini, hidrolizirajoči tanini in proantocianidini. Poročali so, da so bile bioaktivne sestavine granatnega jabolka sposobne zavirati dietilnitrozamin inducirano hepatokarcinogenezo pri podganah z zaviranjem oksidativnega insulta prek redoks signalne poti, ki jo posreduje Nrf2  in zaviranjem vnetnega odziva preko vnetne poti, ki jo regulira NF-κB.

Rezultat je zadostno podprl močne tumorske inhibitorne aktivnosti granatnega jabolka, v zgodnji fazi hepatokarcinogeneze [27, 28]. Vir.27, Vir 28.

  1. Jabolka

Jabolka so znana kot zelo zdrava živila. S flavonoidi obogatena frakcija, izolirana iz jabolčnih lupin, je v odmerku 50 μg skupnih monomernih polifenolov/mL selektivno zavirala celično proliferacijo celic HepG2, kar je bilo primerljivo s trenutno predpisanim zdravilom Sorafenib.

Hkrati je izvleček pokazal zelo nizko toksičnost za normalne jetrne celice. Indukcija apoptoze, zaustavitev celičnega cikla G2/M in inhibicija DNA topoizomeraze II naj bi bili osnova teh protitumorskih dejavnosti [31]. Vir 29.

  1. Zelenjava

Epidemiološke študije so pokazale ugoden vpliv uživanja zelenjave, kot so križnice, paradižniki in stročnice, pri tveganju za raka, zlasti prebavnega trakta.

Glede na nedavno metaanalizo je bil vnos zelenjave obratno povezan s tveganjem za raka jeter (RR, 0,78; 95 % IZ, 0,62–0,99) [41]. Vir 41.

  1. Križnice

Epidemiološke študije so pokazale, da je uživanje zelenjave iz skupine križnic, kot so cvetača, brokoli, vodna kreša in brstični ohrovt, povezano z nizkim tveganjem za različne vrste raka.

Ta učinek proti raku so pripisali visokim vsebnostim glukozinolatov in izotiocianatov v križnicah. Dobro je bilo sprejeto, da je učinkovit način za doseganje protitumorskih aktivnosti, spodbujanje encimskih sistemov razstrupljanja faze II, kot so NAD(P)H: kinon oksidoreduktaza 1 (NQO1), glutation-S-transferaza in fenolsulfotransferaze, s čimer se spodbuja razstrupljanje reaktivnih metabolitov rakotvornih spojin Vir 42.

Dejansko so številne študije pokazale protitumorske učinke glukozinolatov, ki so bili povezani s spodbujanjem takšnih encimskih aktivnosti  Vir 43.

  1. Paradižnik

Poročali so, da paradižnik vsebuje povprečno 11,6–14 mg/kg likopena. Spojina je nenasičen karotenoid z visoko antioksidativno aktivnostjo, za katerega so poročali, da modulira celično proliferacijo, diferenciacijo in apoptozo  Vir 44., Vir 45.

Skupaj lahko ti rezultati podpirajo protitumorske lastnosti likopena v zgodnjih fazah kemično povzročene hepatokarcinogeneze.

Te ugotovitve kažejo, da bi potrošnikom lahko koristilo uživanje tudi zelenih paradižnikov z visoko vsebnostjo tomatina [61]. Vir 46.

  1. Šparglji

Šparglji (Asparagus officinalis L.) so priljubljena zelenjava, ki se pogosto uporablja v juhah, solatah in zelenjavnih jedeh. Več študij je razkrilo številne farmakološke aktivnosti, povezane z A. officinalis, kot so protivnetno, antimutageno delovanje in citotoksičnost. Polisaharidi, steroidni saponini in flavonoidi, ekstrahirani iz rastline, naj bi bile glavne sestavine, odgovorne za njeno bioaktivnost.

Polisaharid špargljev je bil klinično uporabljen za zdravljenje različnih vrst raka, vključno z rakom dojke, levkemijo in pljučnim rakom.

Nedavna študija je poročala, da polisaharid špargljev selektivno zavira celično proliferacijo celičnih linij HepG2 (IC50, 5,7 mg/mL) in Hep3B (IC50, 9,39 mg/mL) z manjšo toksičnostjo na normalnih človeških hepatocelularnih celicah 7702 (IC50, 20,92 mg/mL). ).

Mehanska študija je pokazala, da je indukcija zaustavitve G2/M faze in apoptoze s polisaharidom špargljev, prek modulacije Bax, Bcl-2 in kapaze-3 prispevala k učinkom [62]. Vir 47.

Asparanin A, steroidni saponin, izoliran iz A. officinalis, je pokazal antiproliferativno delovanje proti številnim vrstam raka, kot so rak požiralnika, rak želodca, pljučni rak in levkemija [64]. Vir 48.

  1. Druga zelenjava

Zdravljenje z izvlečkom kalčkov mung fižola (MBS) je pokazalo različno citotoksičnost proti celicam HepG2 (IC50, 14,04 ± 1,5 mg/mL) in normalnim človeškim celicam (IC50, 163,97 ± 5,73 mg/mL).

Zdravljenje MCL je znatno zavrlo rast celic HCC in vitro in in vivo z indukcijo zaustavitve faze G2/M, apoptoze in avtofagije Vir 49., Vir 50.

  1. Česen

Epidemiološki dokazi kažejo, da visoka uporaba česna ščiti pred različnimi vrstami raka. Poročali so, da so organske žveplove spojine (OSC), kot so aliin, alicin, dialil disulfid, dialil sulfid, alil merkaptan in S-alilcistein, glavne sestavine česna s protitumorskimi lastnostmi . Vir 51., Vir 52.

Klinično preskušanje pri bolnikih z napredovalim rakom v prebavnem sistemu (84 % je bilo raka na jetrih) je poročalo, da ima izvleček staranega česna pozitiven učinek na aktivnosti naravnih celic ubijalk [83]. Vir 53.

Malo več o staranemu česnu tukaj

  1. Kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa L.) je priljubljena začimba v Aziji, predvsem v Indiji. Pri transgenih miših s proteinom HBV X so izvlečki Curcuma longe povzročili manj visceralne maščobe, nižje razmerje med jetri in telesno težo ter zapoznelo patogenezo.

Ker ima okužba s HBV ključno vlogo pri razvoju in napredovanju jetrne ciroze in HCC, je začimba lahko dober kandidat proti raku jeter, povezanem s HBV. Vir 54.

Kurkumin je rumeni pigment iz Curcuma longa s številnimi biološkimi aktivnostmi, vključno z antioksidativnimi, protivnetnimi in protirakavimi aktivnostmi.

V študiji in vivo je kurkumin pokazal protirakavo delovanje proti kemično povzročeni hepatokarcinogenezi. Dajanje kurkumina je zmanjšalo hiperplastične nodule, označevalce poškodb jeter, izgubo telesne teže in hipoproteinemijo v jetrih podgan Wistar, okuženih z dietilnitrozaminom/fenobarbitalom  Vir 55.

Zaščitni učinki kurkumina proti jetrnemu raku so vključevali tudi povečano razgradnjo faktorja, ki ga povzroči hipoksija, kurkumin pa bi lahko spodbudil apoptozo celic Hep 3B  Vir 56.

Predlagali so, da je kurkumin glukuronid glavna oblika kurkumina v plazmi po peroralnem dajanju pri podganah, ker je bila večina kurkumina po absorpciji konjugirana. Ta konjugirana spojina je pokazala šibkejše delovanje proti raku proti rakavim celicam HepG2 [87]. Vir 57.

Kurkumino olje je imelo poleg kurkumina hepatoprotektivne lastnosti, seskviterpenoidi pa so lahko njegove glavne bioaktivne sestavine. Zdravljenje s kurkuminim oljem je pri miših ublažilo oksidativni stres in vnetje, ki ga povzroča konkanavalin A. Olje je prav tako povzročilo apoptozo rakavih celic Hepa1-6 na način, odvisen od časa/odmerka in vitro in zaviralo rast inokuliranih tumorskih celic in vivo. Vir 58.

Tukaj si preberite vse koristne lastnosti kurkumina na zdravje.

  1. Paprika

Glikoprotein (24 kD), izoliran iz Zanthoxylum piperitum, bi lahko preprečil kemično povzročeno karcinogenezo jeter z imunomodulacijo in spodbujanjem apoptoze. Vir. 90, Vir 91

Študije in vitro z uporabo rakave celične linije HA22T, zdravljenje z izvlečkom Zanthoxylum avicennae, ni le zavrlo celične proliferacije z indukcijo zaustavitve celičnega cikla G2/M in apoptoze, ampak je tudi zaviralo celične metastaze, Vir 92, Vir 93, Vir 94

  1. Ingver

Poročali so, da bi lahko bil ingver obetaven kandidat za preprečevanje raka [96,97,98]. Vir 95, Vir 96, Vir 97

V modelu raka na jetrih pri podganah, povzročenih s kemikalijami, je dnevno zdravljenje z ingverjem v odmerku 50 mg/kg pomembno zmanjšalo serumske označevalce raka na jetrih (α-fetoprotein, CEA), pa tudi faktorje rasti jetrnega tkiva [99]. Vir 98

Zaviranje vnetja in spodbujanje apoptoze sta bila vpletena v zaščito ingverja pred rakom jeter.

Na primer, zatiranje vnetnih odzivov, kot je razvidno iz zmanjšanega NF-κB in TNF-α, je bilo ugotovljeno pri modelu podganjega hepatoma, zdravljenega z ingverjem (100 mg/kg) [100].

Poleg tega so študije pokazale, da imata 6-shogaol in 6-gingerol, dve spojini, izolirani iz ingverja, učinke proti metastazam proti celicam raka na jetrih prek znižane regulacije MMP-9, plazminogena tipa urokinaze (6-shogaol) in povečane regulacije TIMP -1 Vir 99

Kemoterapija in radioterapija

Kemoterapija in radioterapija sta pogosto uporabljeni terapiji raka. Vendar pa toksični neželeni učinki in odpornost na zdravila omejujejo njihovo klinično učinkovitost.

Prehranski naravni izdelki in njihove bioaktivne sestavine, bi lahko izboljšali učinkovitost, zmanjšali odmerek in izboljšali toksične učinke zdravil proti raku, kombinacija naravnih izdelkov z zdravljenjem proti raku pa bi lahko ponudila privlačno strategijo za zdravljenje raka jeter.

Odpornost na apoptozo je skupna lastnost mnogih rakavih celic, ki je postala ovira pri tradicionalnih terapijah proti raku. Npr. polisaharid špargljev bi lahko okrepil tumoricidne aktivnosti mitomicina in vitro in in vivo ter zmanjšal količino uporabljenega zdravila, ne da bi povzročil škodljive učinke.

Predlagano je bilo, da spodbujanje apoptoze prispeva k dejavnostim Vir 100

Po drugi strani pa velja, da so jetra sama po sebi občutljiva na sevanje in radioterapija lahko povzroči poškodbe jeter. V primerjavi s samo radioterapijo je kombinacija dodajanja marelic in radioterapije imela sinergistične zaščitne učinke proti DMBA (7,12-dimetilbenz(a)antracenu) povzročeni poškodbi jeter in karcinogenezi pri podganah z ublažitvijo apoptoze in oksidativnega stresa [148]. Vir 101

Vir PubMED





Loading...