Center Holistic / Članki / Spanje – katera hrana pomaga do boljšega in lepšega spanja

Spanje – katera hrana pomaga do boljšega in lepšega spanja

Spanje – katera hrana pomaga do boljšega in lepšega spanja
Deli s prijatelji:

Obstaja določena hrana, ki vsebuje potrebna hranila, ki nam pomagajo lepše in bolje spati.

.

Orehi in spanje

.

Orehi vsebujejo triptofan, aminokislino, ki spodbuja tvorbo melatonina – spalnega hormona in serotonina – srečnega hormona, ki pomagata do boljšega in lepšega spanja.

.

Mandlji in spanje

.

Mandlji vsebujejo veliko magnezija, minerala, ki je potreben za kakovosten spanec (in trdne ter močne kosti)

Študija, objavljena v Journal of Orthomolecular Medicine je pokazala, da imajo ljudje, ki imajo nižje vrednosti magnezija, večje težave z večerno zaspanostjo in z enakomernim spanjem.

.

Zelena listnata zelenjava in spanje

.

Zelena listnata zelenjava, kot so solate, špinača in ohrovt vsebujejo veliko kalcija, ki pomaga pri uravnavanju delovanja mišic ter pomaga k tvorbi spalnega hormona melatonina.

.

Hrana z nižjim glikemičnim indeksom in spanje

.

Preden se odpravite v posteljo ne uživajte hrane z visokim glikemičnim indeksom ampak hrano, ki vsebuje veliko vlaknin in pomaga k postopnemu dvigu sladkorja v krvi.

.

Avokado in spanje

.

Avokado med drugim vsebuje vitamin B6, ki pomaga k proizvodnji spalnega hormona melatonina in srečnega hormona serotonina. B6 vsebujejo tudi pistacije, česen, banane in sladki krompir.

.

Kamilični čaj in spanje

.

Pitje kamiličnega čaja zvečer pomaga k boljšemu spanju, saj povečuje količino glicina, kemikalije, ki sprošča živčevje in mišice ter deluje kot blagi pomirjevalec.

.

Humus in spanje

.

Čičerika je zelo dober vir triptofana, ki poskrbi za tvorbo spalnega hormona ter pomaga k boljšemu in enakomernejšemu spanju.

Izbira vzmetnice in kakovosten spanec

Seveda zraven ustreznih prehranskih navad in pravilnega prehranjevanja, na kakovost spanca vpliva tudi izbira pravilnega ležišča za naš način spanja. Med slovenskimi kupci ležišč in uporabniki najrazličnejših vzmetnic, so v najpogostejši rabi ležišča iz poliuretanskih pen, vzmetnice z žepkastimi vzmetmi, spominska pena in šlarafija. Razlike med vzmetnicami (tudi iz vidika cene) si lahko ogledate na povezavi.

#holistic

Loading...