Center Holistic / Članki / Težave s ščitnico

Težave s ščitnico

Težave s ščitnico
Deli s prijatelji:

Težave s ščitnico prizadenejo skoraj vsakega drugega prebivalca.

Ščitnica je majhna metuljčasta žleza v vratu, ki ima nedvomno odločilno vlogo pri našemu počutju in izgledu. Uravnava vse, od metabolizma in presnove, do zdravja kože in las, pa do tega, kako uspešno boste shujšali in koliko energije boste imeli.

Najpogostejše težave, ki jih povezujemo s ščitnico, so:

 • pridobivanje kilogramov/hujšanje
 • utrujenost
 • težave s spanjem
 • težave s pomnenjem
 • težave z zbranostjo
 • težave z vzkipljivostjo
 • suha koža, suhi lasje, krhki nohti
 • počasen/hiter metabolizem
 • utrudljivost
 • izguba menstruacije, neredne menstruacije
 • težave z zanositvijo

Seveda vam najprej svetujem, da pri katerihkoli težavah, spremenite in uredite svojo hrano. Škodilo vam ne bo, pomaga pa vam lahko zelo veliko.

Gluten je prvi na spisku, ki ga odstranite iz jedilnika.

Zelo veliko težav s ščitnico povzročajo avtoimuna obolenja, ki sprožijo imunski sistem, da začne proizvajati protitelesa, ki povzročijo motnje v delovanju ščitnice.

Gluten v telesu, v črevesju, povzroča majhna vnetja in vnetne procese ter moti delovanje žlez in izločanje hormonov, zato bi moralo biti odstranjevanje in odstranitev glutena iz vaše kuhinje obvezen del, ko že imate težave s ščitnico ali pa ste na te težave zaradi genskih predispozicij morda bolj pozorni.

Gluten se nahaja v pšenici, piri, ječmenu, ržu, kamutu in ovsu.

 Drugi na tapeti so mlečni izdelki

Saj vsebujejo vnetne beljakovine, dve izmed njih sta kazein in laktoza, ki v telesu povzročajo enak avtoimuni odziv telesa, kot gluten.

Prav tako mlečni izdelki povzročajo nastajanje sluzi v telesu ter so vzroki za sindrom razdražljivega črevesja, za napihnjenost in refluks. Prav tako je bilo dokazano, da mleko in mlečni izdelki v ščitnici povzročajo vnetne procese ter spodbujajo rast škodljivih mikrobov v prebavnem traktu, kot so slabe bakterije, kvasovke in glive.

Iz prehrane odstranite mleko, sire, jogurte in druge izdelke iz živalskega mleka.

Tretja na spisku je soja in sojini proizvodi

Malo soje ne bo škodilo, če pa soja zavzame vodilni položaj v vaši kuhinji, to ne bo v redu. Sojo je zelo težko prebaviti, lektini v soji pa povzročajo draženje črevesja in lahko poslabšanje delovanja imunskega sistema oz. več avtoimunih odzivov telesa. Prav tako soja, tako kot druga goitrogena živila, motijo absorpcijo joda in presnovo ščitničnega hormona T4 v T3.

Na četrtem mestu je sladkor

Saj v telesu povzroča vnetne procese in poslabša avtoimuna obolenja.

Spodbuja rast vseh vrst škodljivih patogenov v črevesju in spodbuja črevesne okužbe in je pobudnik vseh avtoimunih bolezni, vključno s Hashimotom in Gravesovo boleznijo.

Sladkor ovira absorpcijo B vitaminov in drugih potrebnih vitaminov in mineralov, povzroča dvig inzulina in številne vnetne procese.

Rešite se začaranega kroga uživanja sladkorja in ga nadomestite s stevio ali eritritolom.

Na petem mestu so predelane maščobe in vsa ocvrta hrana

Sončnično, koruzno, repično olje, vsa ocvrta hrana in nasičene transmaščobne kisline, ki se skrivajo v naprej pripravljeni hrani, zelo ovirajo dobro delovanje ščitnice.

Predelane maščobe v telesu povzročajo vnetja in krepijo avtoimune odzive, slabijo delovanje endokrinega sistema ter povzročajo slabše delovanje vseh organov, celic in tkiv.

Ne kupujte zapakirane in v naprej pripravljene hrane, ne jejte ocvrte hrane, saj predelane maščobe ustvarjajo veliko vnetja v telesu in motijo hormonsko ravnovesje. Delujejo kot prosti radikali in povzročajo poškodbe celicam, organom in tkivom.

Odstranite margarino,cvrtje in vso predpripravljeno hrano.

Na šestemu mestu so oglaševani zdravi izdelki

…in če je tako napisano na njih, še ne pomeni, da so zdravi

Kupujte izdelke, ki niso nikjer zapakirani in predpripravljeni, izberite si svojo eko kmetijo, kamor se odpravite po zelenjavo, sadje, žita in stročnice, obroke pripravljajte sami s sestavinami, ki jih poznate in so za vaše telo zdrave.

Na sedmemu mestu so mesnine

Saj so živali krmljene z antibiotiki in hormoni, ki motijo naš endokrini sistem ter negativno vplivajo tudi na ščitnico. Prav tako so mesnine polne natrijevega nitrita, konzervansa, ki dokazano slabo vpliva na delovanje ščitnice in drugih žlez.

In kaj vam svetujem?

Najprej uredite svojo prehrano, način življenja in kulturo spanja, šele nato pa dodajte tudi zeolit, ki je v veliko pomoč pri težavah s ščitnice, saj iz globokih tkiv, celic in organov odnese vse strupe, nakopičene težke kovine, viruse in bakterije, očisti delovanje jeter in črevesja ter preprečuje, da se spresežek estrogena lepi na estrogenske receptorje, ki se nahajajo v obščitničnih žlezah.
Eno čajno žličko vmešajte v malo tople vode, vsaj 2 uri po zdravilih ali pol ure prej

Alja Dimic,
Nutritional Therapy Practitioner™ (NTP)   
Članica:   
Akademije za nutricionistiko in dietetiko   
Ameriškega združenja za prehrano   
Mednarodnega društva Adoulas   
Zdravstvene šole Heroghe  
#holistic

Loading...