Center Holistic / Članki / Težave s ščitnico

Težave s ščitnico

Težave s ščitnico
Deli s prijatelji:

Težave s ščitnico, hipotiroza ali hipertiroza, avtoimuna vnetja ščitnice in druge težave, povezane s ščitničnim delovanjem, so bolezni, ki prizadenejo skoraj vsakega drugega prebivalca.

Kateri so glavni simptomi ali znaki, da je z našo ščitnico nekaj narobe?

 • pridobivanje kilogramov/hujšanje,
 • utrujenost,
 • stres,
 • težave s spanjem,
 • težave s pomnjenjem,
 • težave z zbranostjo,
 • težave z vzkipljivostjo,
 • suha koža, suhi lasje, krhki nohti,
 • počasen/hiter metabolizem,
 • utrudljivost,
 • izguba menstruacije, neredne menstruacije,
 • težave z zanositvijo.

Katero hrano izpustite izpustite, če imate težave s ščitnico?

Gluten in ščitnica

Zelo veliko težav s ščitnico povzročajo avtoimuna obolenja, ki sprožijo imunski sistem, da začne proizvajati protitelesa, ki povzročijo motnje v delovanju ščitnice.

Gluten v telesu, v črevesju, povzroča majhna vnetja in vnetne procese ter moti delovanje žlez in izločanje hormonov. Odstranitev glutena iz vaše kuhinje bi moral biti obvezen del, ko imate težave s ščitnico ali pa ste na te težave zaradi genskih predispozicij morda bolj pozorni.

Gluten se nahaja v pšenici, piri, ječmenu, ržu, kamutu in ovsu.

Mleko in ščitnica

Mlečni izdelki vsebujejo vnetne beljakovine, dve izmed njih sta kazein in laktoza, ki v telesu povzročajo enak avtoimuni odziv telesa, kot gluten.

Prav tako mlečni izdelki povzročajo nastajanje sluzi v telesu ter so vzroki za sindrom razdražljivega črevesja, za napihnjenost in refluks. Prav tako je bilo dokazano, da mleko in mlečni izdelki v ščitnici povzročajo vnetne procese.

mleko in ščitnica

Prav tako mlečni izdelki spodbujajo rast škodljivih mikrobov v prebavnem traktu, kot so slabe bakterije, kvasovke in glive.

Iz prehrane odstranite mleko, sire, jogurte in druge izdelke iz živalskega mleka.

Soja in ščitnica

Malo soje ne bo škodilo, če pa soja zavzame vodilni položaj v vaši kuhinji, to ne bo v redu. Sojo je zelo težko prebaviti, lektini v soji pa povzročajo draženje črevesja in lahko poslabša delovanja imunskega sistema oz. več avtoimunih odzivov telesa. Prav tako soja, tako kot druga goitrogena živila, motijo absorpcijo joda in presnovo ščitničnega hormona T4 v T3.

soja in ščitnica

Soja deluje rahlo fitoestrogensko, ker pa ima ščitnica v svojih obščitničnih receptorjih tudi estrogenske receptorje, pretiravanje s sojo ni zaželjeno.

Sladkor in ščitnica

Sladkor v telesu povzroča vnetne procese in poslabša avtoimuna obolenja.

Sladkor spodbuja rast vseh vrst škodljivih patogenov v črevesju in spodbuja črevesne okužbe in je pobudnik vseh avtoimunih bolezni, vključno s Hashimotom in Gravesovo boleznijo.

sladkor in ščitnica

Sladkor ovira absorpcijo B vitaminov in drugih potrebnih vitaminov in mineralov, povzroča dvig inzulina in številne vnetne procese.

Rešite se začaranega kroga uživanja sladkorja in ga nadomestite s stevio ali eritritolom.

Predelane maščobe, ocvrta hrana in ščitnica

Sončnično, koruzno, repično olje, vsa ocvrta hrana in nasičene transmaščobne kisline, ki se skrivajo v naprej pripravljeni hrani, zelo ovirajo dobro delovanje ščitnice.

Predelane maščobe v telesu povzročajo vnetja in krepijo avtoimune odzive, slabijo delovanje endokrinega sistema ter povzročajo slabše delovanje vseh organov, celic in tkiv.

maščobe in ščitnica

Ne kupujte zapakirane in v naprej pripravljene hrane, ne jejte ocvrte hrane. Maščobe ustvarjajo veliko vnetja v telesu in motijo ​​hormonsko ravnovesje, zlasti v endokrine sisteme. Delujejo kot prosti radikali in povzročajo obrabo vašim organom in tkivom. Zdravilne maščobe, ki jih vključite v vašo prehrano, vključujejo oljčno olje, olje makadamije, olje avokada, surovi oreški in semena, oljne ribe, avokado, kokosovo olje in pašo maslo / ghee.

Poskusite to: Zamenjajte ghee za maslo na vašem toastu in počakajte, da se zmešajte – pečite s kokosovim oljem.

Predelana živila

Samo zato, ker je nekaj “brez glutena” ali narejeno z “naravnimi” sestavinami, to ne pomeni, da to ni “junk” hrana. Predelana živila, kot so beli kruh, piškotki in čips, so prepuščeni prehrani in polni praznih kalorij, čeprav trdijo, da so za vas dobro. Poskusite ostati brez stvari, ki prihaja v zapečatenih vrečah in komercialno pripravljenih prelivih in začimbah. Ti so napolnjeni s skritimi sladkorji, rastlinskimi olji in drugimi dodatki, ki so strupeni za ščitnico.

predelana živila in ščitnica

Gensko spremenjena živila

Kakšna je hipa okoli gensko spremenjenih organizmov? GSO povzročajo veliko zdravstvenih težav, ker telo teh gensko spremenjenih živil ne obdeluje na enak način kot živila brez gensko spremenjenih organizmov. Kadar so koruzna, soja ali druga živila gensko spremenjena, bo to spremenilo DNK, imunski sistem pa beljakovine v teh živilih vidi kot tuje.

gensko spremenjena živila (GSO) in ščitnica

To sproži odziv imunskega sistema, kar ima za posledico vnetje, erodiranje črevesne podloge, kar lahko privede do številnih različnih zdravstvenih težav, vključno s ščitnično boleznijo. Ugotovili so, da lahko prehranjevanje z gensko spremenjenimi živili potencialno sproži avtoimunski odziv, kar vodi do bolezni, kot je Gravesova bolezen in Hashimotov tiroiditis.

Poskusite to: poiščite oznako brez GSO na vaši hrani.

Meso in ščitnica

Komercialno meso je pakirano z antibiotiki, ki motijo ​​delovanje ščitnice – vsa porabljena mesa mora biti popolnoma ekološka. Predelane deli mesa so običajno natovorjeni z dekstrozo, nitrati, sulfati in sladkorji. Te predelane mesnine so običajno narejene z mesom živali, vzgojenih v zaprtih živalskih proizvodih (CAFOs).

meso in ščitnica

Obravnavajo jih rastni hormoni, antibiotiki in druga zdravila za uporabo v veterinarski medicini ter vznemirljivi pogoji, ki spodbujajo bolezni; ta mesa je napolnjena z natrijevim nitritom (pogosto uporabljenim konzervansom in protimikrobnim sredstvom, ki prav tako dodaja barvo in okus) in druge kemične arome in barve, za katere se je izkazalo, da motijo ​​delovanje ščitnice in endokrinega sistema. Raje se odločite za sveže, ekološko vzgojene, meso s travo ali divje ulovljene losose.

#holistic

Loading...