Center Holistic / Članki / Uživanje zelenjave in sadja zmanjšuje tveganje za raka – ne pozabite na raznolikost

Uživanje zelenjave in sadja zmanjšuje tveganje za raka – ne pozabite na raznolikost

Uživanje zelenjave in sadja zmanjšuje tveganje za raka – ne pozabite na raznolikost
Deli s prijatelji:

Da uživanje zelenjave in sadja zmanjšuje tveganje za raka in kronična obolenja zagotovo že veste, morda pa ne veste, da je enako kot količina, pomembna raznolikost živil.

.

Povzeto po dr. Michaelu Gregerju

.

Uživanje zelenjave in sadja ter pomen raznolikosti pri izbiri

.

Glede na zadnje raziskave odrasli ljudje pojemo premalo sadja in zelenjave in zelo pomembno, hrana je premalo raznolika.

Kar polovico vseh sadnih obrokov sestavljajo samo jabolko, banana, jabolčni in pomarančni sok, grozdje in lubenice.

Vsi zelenjavni obroki so sestavljeni le iz zelene solate, krompirja, čipsa, konzerviranega paradižnika ter zamrznjenega in svežega krompirja.

.

Na jedilnikih ljudem manjka najbolj zdravih hranil, kot so jagode in jagodičevje ter temno zelena listnata zelenjava, kot so špinača, blitva in kodrolistnati ohrovt.

.

Zakaj so različna zelenjava in sadje pomembni za naše zdravje?

.

Različna živila vplivajo na različne težave. Poglejte video posnetek Specific Receptors for Specific Fruits and Vegetables.

.

Katera zelenjava in sadje zmanjšujejo tveganja za raka in kronične bolezni?

.

Zelje, cvetača, brokoli in brstični ohrovt, so povezani z manjšim tveganjem za nastanek raka debelega črevesa na sredini ter na desnemu delu telesa, medtem ko so dokazali da je rak na levi strani debelega črevesa povezan oz. je tveganje manjše z uživanjem korenja, buč in jabolk.

.

In prav tako neodvisno od količine pojedenega sadja in zelenjave, raznolikost uživanja sadja in zelenjave zmanjša tveganje za pljučnega raka. To pomeni, da če dve osebi jesta enako količino sadja in zelenjave, je tisti, ki je bolj raznoliko, izpostavljen manjšemu tveganju za tveganje za raka.

  1. Raziskava

.

Sadje in zelenjava zmanjšujeta tudi tveganje za diabetes

.

Uživanje zelenjave in sadja zmanjšuje tveganje za raka, prav tako pa sadje in zelenjava zmanjšujeta tveganje za diabetes tipa 2.

2. Študija

Prav tako vsa zelenjava nudi pomembno zaščito pred kroničnimi boleznimi, ena rastlinska skupina pa je po raziskavah najbolj koristna.

.

Dokazali so, da ni vsak antioksidant enak drugemu antioksidantu in da ni nepomembno ali zaužijemo alfa-karoten ali beta-karoten.

3. Študija za pljučnega raka

To pa zato, ker so dokazali, da se različne fitokemikalije vežejo na določene receptorje in beljakovine.

Zdi se, da ima naše telo npr. receptor za zeleni čaj, to je receptor za EGCG, ki je ključna sestavina zelenega čaja.

Obstajajo vezani proteini za fitonutriente v grozdju, čebuli in kaprah. Prav tako si v videu poglejte našo prvo obrambno linijo in o receptorjih na brokoli.

4. Študija diabetes

.

Uživanje zelenjave in sadja zmanjšuje tveganje za raka in ni enako ali zaužijete celo jabolko ali si stisnete jabolčni sok

.

In ravno zato ne moremo enačiti uživanja jabolčnega soka s celim jabolkom ali uživanje pomarančnega soka s celo pomarančo, saj se številni fitonutrienti, ki so potrebni za npr. aktivacijo imunskega sistema, skrivajo tudi v olupku. In tako tudi ni enako ali zaužijete samo C vitamin v tabletki ali pojeste cel kivi.

.

Food and Nutrition Sciences, 2012, 3, 1354-1374 

.

Video zakaj je brokoli eden najpomembnejših živil v obrambi imunskega sistema

Uživanje zelenjave in sadja zmanjšuje tveganje za raka, saj se v sadju in zelenjavi se nahaja edinstvena mešanica fitonutrientov, ki je ne morete dobiti samostojno, saj tudi delujejo kompleksno in povezano.

Ravno zato je dr. Michael Greger razvil dnevni kontrolni seznam živil, ki jih vključite v svojo dnevno rutino.

.

In ne pozabite, ravno tako, kot je pomembno, da boste dnevno zaužili sadje in zelenjavo, enako pomembna je tudi raznolikost pri izbiri.

Zelo pomembna je tudi pridelava, ki naj bo ekološka.

#holistic

Loading...