Center Holistic / Članki / Zdrava koža – 5 vrst hrane, ki pomaga zaščititi vašo kožo

Zdrava koža – 5 vrst hrane, ki pomaga zaščititi vašo kožo

Zdrava koža – 5 vrst hrane, ki pomaga zaščititi vašo kožo
Deli s prijatelji:

Zdrava koža je prav gotovo želja vsakogar izmed nas.

wPoletje, sonce, morje in dolge neprespane noči, na naši koži hitro pustijo vidne posledice. Gube so bolj izrazite, koža je suha, pordela, brez leska in vlage. Lahko se pojavijo pigmentni madeži ali celo alergične reakcije.

Poleg hidratantne kreme, ki naj bo seveda naravna, jaz prisegam na kokosovo maščobo, s katero si zvečer redno mažem kožo po telesu in obrazu. Obožujem tudi vonj eteričnih olj, ki jih v kapljicah dodam maščobi. Rožmarin, citrusi, čokolda, vanilija in drugi vonji, poskrbijo za pravo pravljico v dišavah in razvajanju.

Neizbežen elemennt pri skrbi za kožo pa je prav gotovo tudi hrana. Sama imam srečo, ker zelenjavo in sadje naravnost obožujem. Več, kot imata vode, boljša izbira so za vašo kožo in telo. Lubenice, melone, limete, kumare, bučke, buče, špinača, jagode, maline, gozdni sadeži in sladke breskve, se dnevno znajdejo na mojem jedilniku.

Vsak dan si v svoj zeleni smoothie iz špinače, jagod, malo ingverja in vseh vrst zelenja, vmešam žlico bazičnega prahu, ki vsebuje moringo, ječmenovo travo in prah jedilne konoplje, ki vsi izjemno izjemno pokrbijo za klorofilno bombo našemu telesu in vsebujejo cel spisek hranil, vitaminov in mineralov.

Ker UV žarki resno poškodujejo in dejansko zažgejo našo kožo ter izčrpajo zaloge kolagena, si vsak dan vsaj enkrat v svojo žitno kavico z mandljevim mlekom, vmešam NM hidrokolagen, ki se takoj in popolnoma absorbira ter zares izdatno poskrbi za lepo, zdravo in sijočo polt. Med drugim zelo zelo vpliva na samo rast in gostoto las, kar se je izkazalo tudi pri meni, ko sem po preboleli hujši bolezni in intenzivnem zdravljenju, dejansko čez noč v krogih izgubila lase. Po enem mesecu jemanja so prvi laski že tukaj. TUKAJ

wwwwwwwwwwPrezgodnje staranje in kožni rak sta tista, zaradi katerih je obvezno, da se pred žgočimi sončnimi žarki zaščitite s kapico, klobučkom, lahkim oblačilom in s sončnimi očali.

Seveda je sonce zdravilno in telesu pomaga pri tvorbi vitamina D, žal pa se je izkazalo, da ga imamo vsi oz. v večini, še vedno premalo. Sama sem si zaloge D vitamina stestirala lansko leto jeseni in kljub poletju in izpostavljenosti soncu, sem ga imela samo 30. Po naših standardih sicer zadovoljivo, po tujih pa še zdaleč ne. In zato vseskozi uporabljam D vitamin v pršilu, ki je moje vrednosti dvignil na 70 enot, kar zahteva tudi moj zobozdravnik In med drugim so tudi dokazali, da so izpadaje las, težave s kožo, rak in prebavne težave, povezani s pomanjkanjem vitamina D. TUKAJ

.

In katera je tista hrana, ki pomaga nahraniti in navlažiti našo kožo od znotraj navzven?

.

  1. Brokoli

.

wwwwBrokoli vsebuje veliko vitaminov C in E, močnih antioksidantov, ki pomagata zaščititi kožne celice pred škodljivimi prostimi radikali, ki lahko poškodujejo kožo. Prav tako vsebuje veliko vlaknin, ki iz telesa odstranjujejo strupe in nečistoče, čistijo jetra ter pomagajo v boju z nečisto kožo. Prav tako so dokazali, da imajo brokolijevi cvetovi protivnetni učinek.

.

  1. Lubenica

.

Obožujem lubenico, ki poleg zares veliko vode, vsebuje tudi betakarotene, predhodnike vitamina A, ki skupaj z vitaminom C poskrbi za lepo in napeto kožo. Vsebuje tudi likopen, ki kožo ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki. Zaradi citrulina, ki se retvarja v aminokislino arginin, pa wwspodbudi cirkulacijo, kožo pa je bolj napeta in sijoča.

.

  1. Mandlji, lešniki, brazilski oreščki in orehi

.

wwwwwVsebujejo zdrave maščobe in vitamina A in E, ki preprečujejo prehitro staranje kože in jo spodbujajo k obnavljanju.

.

  1. Viri omega-3 maščobnih kislin

.

Sama jemljem dopolnilo omega 3 v pršilu, ki vsebuje okoli 600 enot EPA in DHA, dveh pomembnih maščobnih kislin, ki skrbita za boljši odziv kože na UV žarke, po poškodbah pa bistveno pripomoreta k njeni regeneraciji in obnovi. Uživajte tudi v lanenih, konopljinih in chia semenih, če jeste ribe, wwwwwwwizberite majhne in divje.

.

  1. Sladki krompir in buče

.

wwwwwwwwwVsebujeta betakarotene, ki se pretvorijo v retinol, znan kot vitamin A, ki ima pomembno vlogo pri gradnji in popravljanju poškodovanega kožnega tkiva. Poleg vitamina C, vsebujeta tudi cink, ki zavira vnetja in pospešuje regeneracijo ter obnovo.

#holistic

Loading...