Center Holistic / Članki / Zdrave kumare – 9 razlogov, zakaj jesti kumare

Zdrave kumare – 9 razlogov, zakaj jesti kumare

Zdrave kumare – 9 razlogov, zakaj jesti kumare
Deli s prijatelji:

Zdrave kumare in razlogi, zakaj jih ne pozabite uživati tudi v hladnejših dneh, v obliki juhe ali omake.

.

  • Kumare ščitijo možgane

.

Slice-CucumbersKumare vsebujejo protivnetne flavonole, imenovane fisetine, ki imajo pomembno vlogo pri zdravju in delovanju možganov. Poleg izboljšanja delovanja spomina, zaščite živčnih celic ter njihovega propadanja, povezanega s starostjo, je bilo ugotovljeno, fisetini preprečujejo okvare pri Alzheimerjevi bolezni.

  • Kumare zmanjšujejo tveganje za raka

Kumare vsebujejo polifenole, ki se imenujejo lignani (pinoresinol, lariciresinol in secoisolariciresinol), ki lahko pripomorejo k zmanjšanju tveganja za raka dojk, maternice, jajčnikov in prostate. Kumare vsebujejo tudi fitonutriente, imenovane kukurbitacini, ki imajo anti-rakave lastnosti.

Aktivnost teh snovi blokira in zavira razvoj rakavih celic.

.

  • Kumare preprečujejo vnetja

.

Cold avocado and cucumber soup in a turquoise bowl with cucumbers and chives on a bamboo placemat

Cold avocado and cucumber soup in a turquoise bowl with cucumbers and chives on a bamboo placemat

Kumare pomagajo “ohladiti” vnetni odziv v vašem telesu in študije na živalih kažejo, da ekstrakt kumar pomaga zmanjšati nezaželena vnetja, delno tako, da zavirajo aktivnost pro-vnetnih encimov (vključno s ciklooksigenazo 2 ali COX-2).

.

  • Kumare imajo antioksidativne lastnosti

.

Kumare vsebujejo številne antioksidante, vključno z dobro znanim vitaminom C in beta karotenom. Vsebujejo tudi antioksidante flavonoide, kot so kvercetin, apigenin, luteolin in kaempferol 6.

Quercetin je antioksidant, ki preprečuje sproščanje histamina, kaempferol lahko pomaga pri boju proti raku ter zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, vključno z boleznimi srca.

.

  • Kumare osvežijo zadah

.

img_beb6da4abc3435da837d76ab2123b504Kumare v ustih lahko pomagajo, da se hitreje znebite ustnih bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj. Prav tako uživanje kumar preprečuje sproščanje prekomerne toplote v želodcu, kar je povod v mnoge zdravstvene težave.

.

  • Kumare pomagajo nadzorovati stresni odziv

.

Kumare vsebujejo več vitaminov B, vključno z vitaminom B1, vitaminom B5 in vitaminom B7 (biotinom). Znano je, da vitamini B pomagajo ublažiti občutek tesnobe in preprečujejo nekatere škodljive učinke stresa.

.

  • Kumare spodbujajo dobro delovanje prebave

.

digestionKumare so bogate z dvema najbolj osnovnima elementoma, potrebnima za zdravo prebavo: voda in vlaknine.

Dodajanje kumar v vašo prehrano vam pomaga pri refluksu, zaprtosti in drugim črevesnih težavah.

.

  • Kumare pomagajo pri hujšanju

.

Kumare vsebujejo zelo malo kalorij, vendar vas vseeno zelo napolnijo, saj so polne vode in vlaknin.. Prav tako vam dajo daljši občutek sitosti.

.

  • Kumare spodbujajo dobro delovanje srca

.

KhyarKumare vsebujejo kalij, ki ga povezujemo z nižjim krvnim tlakom. Pravilna uravnoteženost kalija znotraj in zunaj celic, je ključnega pomena za pravilno delovanje vašega telesa. Pri težavah z ravnovesjem kalija, pri zabuhlosti, napihnjenosti in zastajanju vode, vam svetujem tudi kalijev askorbat, ki v celice veže kisik, iz njih pa izpodriva presežek natrija in vode. – TUKAJ

#holistic

Loading...