Center Holistic / Članki / Zdravo črevesje

Zdravo črevesje

Zdravo črevesje
Deli s prijatelji:

Zdravje se začne v črevesju, saj črevesje vsebuje več kot 80 % celic imunskega sistema. Vnetja v črevesju in propustno črevo sta dva izmed glavnih in močnih povzročiteljev številnih bolezni. Težave s črevesjem vplivajo na cel kup sodobnih bolezni:

  • od depresije in tesnobnosti,
  • do nihanja razpoloženja,
  • hormonskih težav,
  • pridobivanja kilogramov,
  • alergij in
  • avtoimunih obolenj
  • ter kasneje kroničnih bolezni.

Slabo delovanje črevesja vpliva na slabo delovanje možganov in vpliva na pojav degenerativnih bolezni.

Prav od stanja črevesja je odvisna absorpcija vitaminov in mineralov v telo, od njihovega stanja v našemu telesu pa je odvisno naše zdravje.

Številna vnetja v črevesju zavirajo pravilno izločanje hormonov in posledice so lahko slabše delovanje ščitnice, neurejene menstruacije, težave s plodnostjo, prezgodnja menopavza in težave v andropavzi.

Človeško črevesje je prevlečeno s plastjo epiteljskih celic, ki se pri zdravemu človeku regenerirajo na vsake 4 do 5 dni. Do tega pride le z aktivacijo črevesnih matičnih celic, stanje le teh pa je odvisno od  vsebnosti dobrih črevesnih bakterij. Če so črevesne bakterije v ravnovesju in jih je dovolj, potem je delovanje in izražanje epiteljskih celic zdravo in normalno.  Če pa je dobrih črevesnih bakterij premalo, potem se epitelijske celice ne obnavljajo, s tem pa se upočasnijo in zaustavijo vsi regenerativni procesi v telesu.

Hrana za zdravo črevesno floro

Prehrana, kot sta meso in mlečni izdelki, močno predelana hrana, hrana z veliko sladkorji in umetnimi dodatki močno uničujejo črevesno mikrofloro ter slabi delovanje imunskega sistema ter vseh organov.

Hrana, ki temelji na zelenjavi, sadju, oreščkih, semenih in stročnicah pa je tista, ki skrbi za zdravo in uravnano črevesno floro ter s tem za optimalno zdravje celotnega telesa.

#holistic

Loading...