Center Holistic / Članki / Zelje – 13 razlogov, zakaj jejte zelje

Zelje – 13 razlogov, zakaj jejte zelje

Zelje – 13 razlogov, zakaj jejte zelje
Deli s prijatelji:

Ali veste, da so zelje kot zdravilo častil že v rimskem cesarstvu in v Egiptu, pa tudi v našem ljudskem izročilu še danes velja za domače zdravilo.

Zelje za jesen in zimo

Vlaknine

.

a

Zelje vsebuje res izjemno veliko vlaknin in je zato odličen za pravilno in urejeno delovanje prebave, spodbuja izločanje strupov, čisti črevesne stene in spodbuja delovanje metabolizma. Prav tako so vlaknine odlična pomoč delovanju jeter in izločanju presežkov hormonov, da se le ti ne absorbirajo nazaj v krvni obtok.

( 1. )

.

Uravnana holesterol in pritisk

.

d

Zaradi vlaknin skrbi za uravnan nivo holesterola in pomaga pri nižanju presežka trigliceridov. Zelo spodbudno deluje na povišan krvni tlak.

..

Odpravlja zabuhlost in napihnjenost

.

Zelje vsebuje izjemno veliko kalija, ki iz notranjosti celic pomaga odplakniti vse strupe in nečistoče ter jih napolni s kisikom in potrebnimi hranili, ki skrbijo za nemoteno delovanje vseh telesnih organov. Odstranjuje zastajanje vode in strupov ter je odličen za vse tiste, ki imate težave z napihnjenostjo, oteklimi nogami, podočnjaki in nabiranjem maščob.

Jedi, ki jih pripravimo iz svežega zelja

Sama prisegam tudi na dodatek kalijevega askorbata z ribozo, saj iz notranjosti celic odpravlja presežek natrija, vode in tokisnov, vanje pa vnaša kisik in potrebna hranila. TUKAJ

( 2. )

.

Uravna nivo stresa

.

x

Zelje zaradi kalija je priporočljiv tudi za vse, ki ste pod prevelikim stresom in so vaše nadledvične žleze obnemogle oz. imate previsok ali prenizek kortizol, saj kalij optimalno deluje na nadledvično žlezo, jo umirja in nahrani.

.

Pomaga k boljši absorpciji hrane

.

Zelo priporočljivo je zelje tudi za vse, ki imate težave s presnovo in prebavo hrane ter absorpcijo hranil, pomaga pa tudi pri sami presnovi ogljikovih hidratov in maščob iz zaužite hrane.

20 receptov z zeljem - Odprta kuhinja

Nepogrešljiv je za vse rekreativne in profesionalne športnike, saj pomaga k absorpciji beljakovin v mišice.

( 3. )

.

.

Spodbuja več energije

.

Dokazali so tudi, da k pomanjkanju kisika v krvi veliko prispeva pomanjkanje kalija v krvi in če želite biti bolj zmogljivi, imeti več energije in če se želite ponoči bolj naspati, potem nikakor ne pozabite na zelje.

.

.

Spodbuja hujšanje

.

n

Ker vlaknine in kalij spodbujajo delovanje metabolizma, je zelje na 1. mestu, ko govorimo o hujšanju.

( 4. )

.

Preprečuje obolevnost za rakom

.

Zaradi dobrega delovanje na celoten endokrini sistem, pa so dokazali njegove pozitivne učinke na zmanjševanje obolevnosti za rakom. Spodbuja apoptozo oz. smrt rakavih celic in preprečuje nastanek tumorjev. Za več kot 70% naj bi se zmanjšala nevarnost za raka na črevesju.

Recept: Solata iz rdečega zelja in ananasa | Moji recepti

.

.

Upočasnjuje staranje

.

yy

Zelje je polno antioksidantov, ki preprečujejo prehitro staranje in degenerativne spremembe tkiv, prav tako krepijo imunski sistem in se borijo proti vsem strupom, ki nas obkrožajo in v naše telo prehajajo skozi zrak, vodo, hrano, kozmetiko, čistila in zdravila.

( 5. )

.

.

Preprečuje nevrodegenerativne bolezni

.

Zelje vsebuje tudi vitamin b12, ki je nujen za dober prenos informacij iz celice do celice, njegovo pomanjkanje pa so dokazali pri depresiji, anksioznosti, tesnobi, Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni, pri pomanjkanju železa, pri avtizmu in pri celi kopici kroničnih obolenj.

..

.

Spodbuja dobro delovanje mišic

.

Spodbuja tudi dobro delovanje mišic, tudi srčne, izjemno pomemben je za trdnost kosti in zob, skrbi za pravilno celično delitev ter je pomemben za prenos kisika.

.

Skrbi za optimalno izločanje hormonov

.

e

Vsebuje tudi ostale B vitamine, ki so potrebni za tvorbo hormonov, za več energije, za pravilno porabo ogljikovih hidratov za energijo ter za lepe, zdrave in krepke lase in nohte.

6.

.

.

.

Preprečuje krče

.

dd

Na zelje pa ne pozabite tudi vsi tisti, ki imate težave s krči, saj je bogato z magnezijem.

Izdelki v članku


tekoce-zelezo Holistic Tekoče železo, 250ml 250ml. Za 50 dnevnih 
(36 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
b-komplex-250ml Holistic B kompleks, 250ml 250ml. Za 62 dnevnih 
(86 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-b12-500-ug-150ml Holistic Vitamin B12, 500mg, 150ml 150ml. Zadostuje za  
(67 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
-20%
vitamin-d3-k2-150ml Holistic Vitamin D3 + K2, 150ml 150ml. Za do 120 dni 
(47 ocen)
19,92 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...