Center Holistic / Članki / Kandida – prehrana in drugi napotki pri prerazširjeni kandidi

Kandida – prehrana in drugi napotki pri prerazširjeni kandidi

Kandida – prehrana in drugi napotki pri prerazširjeni kandidi
Deli s prijatelji:

Kandida kvasovka, ki živi v prebavilih, kadar pa je prerazmnožena, se začne naseljevati tudi v drugih delih telesa, najraje v sluznicah in na koži.

.

Zakaj se kandida prerazmnoži?

.

Najpogostejši vzrok glivične infekcije je kandida albicans, ki se naravno nahaja med črevesnimi resicami in v gubah okoli ust, pazduh in vagine.

Različni vplivi iz okolja, hrane, zraka in vode ter stresa močno, vplivajo na njeno pojavnost in razmnoževanje.

Kaj kandida pravzaprav počne v telesu?

.

Njena naloga je pomoč pri prebavi in absorpciji hranil. Ko pa se kandida razširi izpod nadzora, začne razgrajevati steno črevesja in prodre v krvni obtok. V naše telo spušča strupene produkte in povzroča vnetje v prebavilih, sledijo pa tudi številne druge zdravstvene težave, ki vodijo celo v depresijo. ( 1. )

.

Zakaj se začne kandida prekomerno širiti?

.

Zdrave ali “dobre” bakterije v črevesju ponavadi ohranjajo našo raven kandide v ravnovesju. Kadar pa npr. antibiotiki pobijejo tudi te dobre, probiotične bakterije, takrat se kandida začne hitro širiti in množiti.

Širjenju in razmnoževanju kandide pomaga tudi hrana z veliko ogljikovimi hidrati in sladkorja, uživanje kvasa, alkohola, mlečnih izdelkov.

Kandida prav tako ljubi kontracepcijo, zdravila in stresno življenje.

( 2. )

Kandido imamo v telesu pravzaprav vsi, saj gre za kvasovko, ki je naravno prisotna v našem telesu. Če ste zdravi, imate močan imunski sistem in je vaše telo v ravnovesju, bodo koristne bakterije ohranjale normalno prisotnost kandide.

Težava pa se pojavi, če se vaše telo znajde v neravnovesju zaradi bolezni, hormonskih težav, dolgotrajnejšega uživanja antibiotikov ali neustreznih prehranjevalnih navad. Vse to lahko namreč povzroči dvig normalne ravni kandide, s čimer so povezane številne nevšečnosti.

Kakšni so znaki, da se je kandida prerazširila?

Simptomi kandide ne zajemajo zgolj gljivic, s katerimi jo ljudje večinoma povezujejo. V primeru, da vaše zdravje ni tako dobro, kot naj bi bilo, lahko namreč kandida prizadene vaše celotno telo na različne načine.

V primernem okolju se kandida razvije iz kvasovke v gljivično obliko, spore pa nato potujejo skozi črevesno steno po vsem telesu. Gljivice lahko poškodujejo vaše črevesne stene do takšne mere, da je omogočen prehod toksinov v krvni obtok. ( 3. )

To stanje imenujemo »sindrom prepustnega črevesja« in pogosto vodi do alergije na določeno hrano, migrene in depresije. Povišana raven kandide v črevesju pa bo povzročila težave, kot so napihnjenost, diareja ali po drugi strani zaprtje.

.

Ko glivične spore kandide preidejo v vaš krvni obtok, lahko potujejo v kateri koli del telesa. Za svoje preživetje potrebujejo sluznico, zato so nožnica, pljuča in sinusi še posebej primerno okolje za njihov razrast. Tam z uničevanjem celičnih membran zagotavljajo hrano drugim bakterijam in virusom.

Kandida lahko povzroča motnje endokrinega sistema, ki nadzoruje raven hormonov v vašem telesu. To lahko vodi do številnih neprijetnosti in simptomov, kot so pridobivanje ali izgubljanje teže, menstrualne težave, bolečine v sklepih in mišicah, astma, seneni nahod in kronična utrujenost.

.

Znaki, da je kandida prevzela položaj v telesu, so:

.

 • prebavne težave, napihnjenost
 • ustna in vaginalna vnetja
 • cistitis
 • glavobole
 • neurejen krvni sladkor
 • splošno slabo počutje
 • PMS
 • razdražljivost
 • depresijore
 • fluks
 • gastritis
 • revmatoidna obolenja
 • ledvične in jeterne bolezni
 • akne
 • luskavico
 • kognitivne motnje…

.

Simptomi kandide se lahko razlikujejo od ene osebe do druge. Nekega dne se lahko simptomi pri isti osebi pojavijo kot npr. bolečine v mišicah, naslednji dan kot težave s prebavo… ( 4. )

Za nastanek presežka kandide pravzaprav ni posebnega razloga.

.

Kateri je glavni sprožitelj, da se kandida preveč razširi?

.

Povzročitelj težav se lahko razlikuje od človeka do človeka. Enostavno ne obstaja zgolj en sprožilec, ki bi bil kriv za previsoko raven kandide v telesu, temveč lahko govorimo o različnih dejavnikih, ki prispevajo k nastanku težav pri ljudeh, ki so zanje dovzetni.

Kandida se lahko prerazširi, kadar predolgo ali prepogosto jemljemo antibiotike, ki uničijo koristne bakterije, ki sicer ohranjajo raven kandide v ravnovesju. Prav tako se lahko kandida pojavi zaradi hormonskega neravnovesja, ki je posledica jemanja kontracepcijskih tablet, pubertete, nosečnosti ali menopavze. Kandido lahko povzroči tudi nezdravo prehranjevanje, ki zajema veliko sladkorja in procesirane hrane. Uravnotežena dieta, bogata z ekološko pridelanimi živili, tako mnogim ljudem pomaga pri boju s kandido.

O izrazu kandida obstaja relativno malo statističnih podatkov, kar bi lahko pripisali dejstvu, da medicinska stroka še vedno ni povsem enotna glede škodljivosti povišane ravni kandide.

Po znanih podatkih naj bi bile h kandidi bolj nagnjene ženske kot moški, z njo pa se spopada tudi precejšen delež otrok. Pomemben naj bi bil tudi genetski vpliv, še posebej če zaradi težav s kandido trpi otrokova mama.

Če želite diagnozo kandida resnično premagati, boste morali odkrite vzroke, ki so privedli do nje. TUKAJ

.

Kako si lahko pomagate pri težavah, ki jih povzroča kandida?

.

Naključno izločanje določenih prehranskih skupin, ki ga svetujejo mnogi priročniki, napisani na to temo, vam lahko vzame veliko časa in energije, vendar ne zagotavlja dejanskega izboljšanja situacije. Velikokrat gre zgolj za domneve. ( 6. )

Kako je lahko kandida uspešno odpravljena?

.

Kandida se hrani s sladkorjem, zato je priporočljivo, da se ob nastanku težav odpoveste saharozi in glukozi, ki ju lahko najdete v slaščicah in mnogih vnaprej pripravljenih jedeh.

Ta hrana je v vsakem primeru vse prej kot koristna za vaše zdravje. Več polemik odpira vprašanje, ali je lahko škodljiv tudi sladkor, ki je v sadju.

.

Nekateri ljudje s kandido sadje dobro prenašajo, spet drugim lahko povzroča določene težave. Ker ima sadje mnogo drugih koristnih učinkov, še posebej če je ekološko pridelano, je smiselno iz prehrane najprej izločiti vse druge nezdrave vire sladkorja, preden se začnete izogibati tudi sadju. Najbolje, da se čim bolj izogibate alkoholnim pijačam, saj vsebujejo visok odstotek sladkorja.

.

Kot pri drugih zdravstvenih težavah je tudi pri kandidi priporočljivo, da ste čim bolj fizično aktivni. Telesna vadba povečuje raven kisika v vašem telesu, kar je zelo koristno v boju proti kandidinim sporam, in obenem zmanjšuje raven stresa.

Spopadanje s kandido vas lahko precej izčrpa, predvsem zaradi dejstva, da je običajno zelo težko ugotoviti, kaj je sploh narobe. Pri mnogih ljudeh postanejo simptomi tako hudi, da potrebujejo celo bolniški dopust. Prav zato je tako zelo pomembno, da dobite ustrezno diagnozo.

.

Kaj pa kandida in hrana?

.

Smiselno je testiranje ravni železa, kalija in drugih mineralov. Kot mnoge druge gljivice je namreč tudi kandida odvisna od primanjkljaja kisika. Če vaša kri ne vsebuje dovolj železa, s pomočjo katerega poteka prenos kisika po telesu, je to dobra novica za kandido, precej slabša pa za vaše počutje in zdravje. Nobena stroga prehranska dieta ne bo delovala, če je pravi krivec za vaše težave v resnici pomanjkanje železa.

.

Prepričajte se, ali nimate morda alergije ali intolerance na določeno hrano. Če vaše telo težko razkraja in prebavlja določene snovi, se te lahko kopičijo v vašem črevesju in hranijo kandido, kar bo situacijo znatno poslabšalo. Namesto nepremišljenega izločanja pšeničnih izdelkov, mleka, mlečnih izdelkov in kvasovk se je smiselno najprej prepričati, na kaj ste v resnici alergični ali intolerantni.

.

Uravnotežena dieta je pomembna pri ohranjanju zdravega in močnega imunskega sistema. Mnogim ljudem s kandido primanjkuje esencialnih maščobnih kislin, med katere spadajo tudi maščobne kisline omega 3, zato je pomembno, da je vaša prehrana čim bolj bogata z njimi. Izvrsten vir so lahko ekološko pridelana lanena semena, ki jih pred zaužitjem za nekaj časa namočite v vodi.

.

Dobra izbira so tudi hladno stiskana ekološko pridelana olja rastlinskega izvora. Prav tako je priporočljivo, da poskrbite za zadosten vnos vitaminov in mineralov – ob morebitnem neravnovesju namreč vaše telo slabše kot sicer absorbira hranila, ki jih potrebuje za normalno delovanje. V takem primeru je smiselno razmisliti tudi o dodatnem uživanju prehranskih dopolnil.

.

Probiotični izdelki ali prehranska dopolnila so lahko koristni za ponovno vzpostavljanje normalne ravni koristnih bakterij, ki nadzorujejo kandido, v vašem črevesju.

.

Nekateri ljudje postanejo depresivni zaradi vpliva, ki ga ima kandida na njihovo življenje, zato je pogovor o stiskah, ki jih povzroča spopadanje s to vse prej kot prijetno nadlogo, izjemno pomemben.

.

Kandido je mogoče povsem premagati, čeprav to zahteva nekaj časa in truda. Odkrivanje pravega vzroka je ključno, saj lahko le tako ustrezno ukrepate in si znova zagotovite dobro zdravje in počutje.

.

Pri ljudeh z močno oslabljenim imunskim sistemom, (npr. rakavi bolniki ), se lahko razvije zelo razširjena okužba in resno zdravstveno stanje – sistemska kandidiaza.

Vzroki, da se kandida preveč razširi, so najpogosteje nepravilna prehrana, hud stres ter uživanje zdravil, antibiotikov in kontracepcijskih tablet.

.

Kadar se kandida preveč razširi, iz prehrane izključite:

.

 • sladkor
 • rjavi sladkor
 • med
 • javorjev sirup
 • koruzni sirup
 • javorjev sladkor
 • melaso
 • rižev sirup
 • predelano in v naprej pripravljeno hrano
 • sadje – vsebuje veliko sladkorjev
 • kvas in živila, ki ga vsebujejo
 • gluten
 • kis
 • gobe
 • arašide in pistacije
 • alkohol
 • kofein
 • prekajene izdelke
 • nasičene maščobe
 • živalske beljakovine (mleko, sire, skute, meso)
 • kontracepcijske tablete

.

Vzdržite se prekomerne uporabe antibiotikov, razen, če je to nujno potrebno. Poskusite najti druge zdrave alternative. Če morate jemati antibiotike si nujno priskrbite tudi probiotike. To vam bo pomagalo ohraniti zdrave bakterije prisotne v telesu. ( 8. )

.

Katera hrana pomaga, kadar je kandida prerazširjena?

.

 • zelenjavo
 • nesladko sadje ! (limona je odlična, kivi, kisla jabolka…)
 • mandlje in lešnike
 • proso
 • amarant
 • kvinojo
 • omega 3 in 6 maščobne kisline (boragovo, olivno, laneno, svetlinovo, ribje, kokosovo…)
 • kokosovo maslo
 • vlaknine ( indijski trpotec, laneno seme )
 • probiotike ( hrana, ki vsebuje žive mikroorganizm – sirotka, probiotični jogurt, kefir, kislo zelje, zeljnica )
 • prebiotike (snovi, ki v črevesju ustvarjajo primerno okolje za dobre organizme in so njihova hrana – fermentirani izdelki )

.

Uživajte zelišča in začimbe:

.

 • česen
 • origano
 • baziliko
 • kurkumo
 • kajenski poper
 • cimet

..

Kateri so simptomi, da imate kandido?

 1. Glivične okužbe kože, nohtov, lasišča in lišaji
 2. Občutek utrujenosti in fibromialgije
 3. Prebavne težave, kot so napenjanje, zaprtje ali driska
 4. Avtoimune bolezni kot Hashimotov tiroiditis, revmatoidni artritis, ulcerozni kolitis, psoriaza, lupus, sklerodermija, multipla skleroza
 5. Težave s koncentracijo, motnje spomina, pomanjkanje osredotočenosti, ADD, ADHD
 6. Ekcem, psoriaza, koprivnica in izpuščaji
 7. Razdražljivost, nihanje razpoloženja, anksioznost, depresija ali tesnobnost
 8. Vaginalne okužbe, okužbe sečil, srbenje danke ali nožnice
 9. Hude sezonske alergije ali srbeča ušesa
 10. Močna želja po ogljikovih hidratih in sladki hrani

.

Kako lahko stestirate, da je kandida prerazširjena?

Učinkovito terapiranje kandide vključuje ustavljanje razraščanja kvasovke kandide, obnavljanje prijaznih bakterij in zdravljenje črevesja.

Dolgoročna sprememba prehrane, priporočeni prehranski dodatki, močna in hitra bioresonanca in gibanje v gozdu, pripomorejo k iztrebljanju te nadležne kvasovke.

Iz prehrane je potrebno odstraniti vsa vnetna živila, ki poškodujejo naš prebavni trakt in tako zavirajo absorbcijo hranil ter skrbijo za razrast kandide.

Pri simptomih, da imate v telesu prerazširjene kvasovke, morate omejiti in prilagoditi svojo prehrano.

Testiranje prerazširjene kandide opravlja dr. Irena Kranjc z laserskim aparatom Sensitiv Imago. TUKAJ

.

Primer anti kandida jedilnika za en dan:

.

Takoj, ko vstanete:

– v 1dcl tople vode vmešamo 1 čajno žličko zeolita, ki iz telesa odstranjuje vse strupe, kvasovke, bakterije in viruse ter naredi prostor za dobre in zdrave bakterije, ki krepijo vaš imunski sistem

ZAJTRK:

(lahko si namesto tega pripravite jed iz 1. ali 2. malice)

– prosena kaša v mandljevem mleku + cimet + sesekljani mandlji

– kava iz cikorije v kokosovem mleku, jaz si sladkam z eritritolom (nima vpliva na slinavko, je brez kalorij in je naravno sladilo)

MALICA:

– sklečka narezanega svežega kokosa

– skodelica ingverjevega čaja (ingver naribamo in ga prelijemo z vrelo vodo ter po 15 minutah precedimo)

KOSILO:

– namočena in skuhana kvinoja, vanjo vmešani na kokosovi maščobi popečeni jajčevec, bučka, paprika, z začimbami: bazilika, česen, naravna morska sol, na koncu lahko dodate žličko olivnega olja

MALICA:

– palačinka iz kokosove moke, nadomestka jajca (3 žlice lanenega semena namočite v 9 žlicah vode) in malo naravne morske soli (v namočeno laneno seme vmešajte kokosovo moko – fino mleto in malo soli ter pustite stati 5 minut, da se sestavine med seboj povežejo)

– v zmes vmešajte pokuhajte svežo špinačo, ki jo malo posolite in dodate malo strtega česna ter vanjo vmešajte žlico kokosove smetane

– popecite ali v pečici na peki papirju (180 C približno 15 minut oz. do zlatorumene barve);

lahko pa na segreti ponvi, namazani s kokosovo maščobo na nizkem ognju ali temperaturi, obrnite tudi na drugo stran (pomembno je, da pečemo na nizki temperaturi in dalj časa)

– omaka iz pokuhane cvetače, v katero (odcejeno) vmešajte malo kokosovega mleka, soli in sveže bazilike ter do gladkega spasirajte

– stisnjen sok iz vse zelenolistnate zelenjave + kokosove vode (3 dcl)

VEČERJA:

– brokolijeva juha (brokolijeve cvetke ter narezano steblo pokuhajte v vreli vodi, jaz rada dodam malo ingverja, morske soli in muškatnega oreščka ter spasirajte), na koncu v že malo ohlajeno, dodajte žličko lanenega olja

DRUGI NAPOTKI:

 • Čez dan pijte svežo vodo, vsaj 2,5 litra.
 • Priporočam vsaj 30 minut hitrega gibanja na svežem zraku.
 • Zjutraj je pred tuširanjem priporočeno suho ščetkanje telesa.
 • Vse kar pečete, pecite na kokosovi maščobi.
 • Tudi regratov ali koprivin čaj sta odlična.
 • Če jeste solate, namesto kisa uporabljajte limono.
 • Zvečer se tuširajte z izmenjavanjem tople in hladne vode.
 • Priporočam uporabo fino mletega, aktivnega klinoptilolita oz. zeolita, ki iz telesa odstranjuje strupe, gljive, parazite, viruse, bakterije in težke kovine.
Loading...