Center Holistic / Članki / Vitamin D – Zakaj je pomemben?

Vitamin D – Zakaj je pomemben?

Vitamin D – Zakaj je pomemben?
Deli s prijatelji:

Vitamin D je ključen za močan imunski sistem in pravilno rast ter razvoj kosti. Poznamo več vitaminov D a vitamin D3 med njimi velja za najpomembnejšega.

Kaj je vitamin D?

D vitamin poznamo tudi pod imenom sončni vitamin, saj ga človeško telo proizvaja, ko je izpostavljeno sončni svetlobi. Ta oblika vitamina je pravzaprav vitamin D3. Ključen je za delovanje številnih bioloških procesov in je izjemno pomemben za spodbujanje absorpcije kalcija v kosti. Sicer poznamo tudi vitamin D2, vendar so nekatere študije dokazale, da je vitamin D3 kar 300-krat bolj učinkovit.

vitamin D3

Vloga vitamina D3

Vitamin D spodbuja absorbcijo kalcija v telo, ki je ključen gradnik kosti in zob. Zato ima veliko vlogo pri ohranjanju močnih in zdravih kosti. Raziskave so potrdile, da vitamin D3 pomembno vpliva tudi na imunski sistem. Telo ščiti pred vrstami težav in tegob, zato je pomembno, da skrbimo za zadostne količine vitamina v telesu.

Sončni vitamin nas varuje pred:

 • Osteoporozo; vitamin D v telesu pomaga pri absorpciji kalcija v kosti, zato varuje pred krhkimi in poroznimi kostmi.
 • Rahitisom; poskrbi za pravilen razvoj kosti pri dojenčkih in je nujen tudi za trdne in zdrave zobe.
 • Tesnobo in depresijo; vitamin D3 igra veliko pri tvorbi serotonina, t.i. hormona sreče, ter uspešno pomaga proti depresiji in anksioznosti.
 • Rakom prsi in jajčnikov, pa tudi debelega črevesja in danke; študije dokazujejo, da imajo ženske z rakom prsi nižje vrednosti vitamina D.
vitamin d preprečuje
 • Avtoimunimi obolenji; krepi dobro in zdravo delovanje imunskega sistema, zato je zelo uspešen pri preprečevanju avtoimunih obolenj, kot so artritis, multipla skleroza in podobno.
 • Sladkorno boleznijo; študije so pokazale pomanjkanje vitamina D pri ljudeh s sladkorno boleznijo, saj vitamin D pripomore tudi k uravnavanju krvnega sladkorja.
 • Kapjo; pomaga pri zdravih žilah in lepo pretočni krvi, uravnava nivo holesterola ter pritiska ter zmanjša možnosti za obolenja srca.
 • Demenco; ljudje z demenco in Alzheimerjevo boleznijo imajo nasplošno manj vitamina D.
 • Pomaga pri hujšanju; spodbuja zdravo delovanje slinavke in znižuje previsok krvni sladkor, zato tudi pomaga pri hujšanju in pripomore k dolgoročnim učinkom diet.

Koliko vitamina D potrebujemo?

Odraslim zadostuje okoli 30 μg /ml na dan, čeprav nekatere smernice omenjajo višje vrednosti med 50 in 80 μg /ml. Ko sonce posveti na našo golo kožo, takrat začne telo proizvajati vitamin D.

biosinteza vitamina d

Po nekaterih študijah naj bi bilo dovolj že 15 minut, da se izpostavljamo soncu. Biosinteza D vitamina pa poteka le, če sonce sije na golo kožo, ki ni zaščitena s sončno kremo, sončnimi očali in oblačili. Še večji problem pa nastane pozimi, ko sonca enostavno ni dovolj, če pa že sije, smo ponavadi popolnoma oblečeni, da se zavarujemo pred mrazom. Zato je priporočljivo, da vsaj med jesenjo in pomladjo skrbimo za dodaten vnos vitamina v telo.

Kako zadostiti dnevnim potrebam po vitaminu D?

 • Če je to le mogoče, vsaj 15 minut na dan preživite na soncu in obraz in roke izpostavite sončni svetlobi.
 • Uživajte hrano, bogato z vitaminom D (ribje olje, ribe, jajca), priporočena so ekološko pridelana živila.
 • Odločite se za prehransko dopolnilo vitamin D3.

Dojenčke in otroke starši varujejo pred škodljivimi sončnimi žarki a je to lahko eden izmed razlogov, da soncu niso izpostavljeni dovolj, da bi telo sintetiziralo vitamin D. Ravno pri majhnih otrocih je vitamin D3 izjemno pomemben, saj spodbuja pravilno rast in razvoj kosti.

Komu najbolj priporočamo uživanje vitamina D?

Vitamin D priporočamo skupinam, ki so najbolj podvržene njegovemu pomanjkanju: dojenčkom, otrokom in starejšim.

vitamin d za starejše

Najbolj ogroženo skupino pa predstavljajo starejši odraslu, ki se večinoma zadržujejo v zaprtih prostorih (najpogosteje zaradi težav z gibanjem ali bolezenskih stanj). Tam seveda ne morejo biti izpostavljeni sončnim žarkom in je biosinteza vitamina D3 onemogočena.

Dopolnjevanje prehrane z vitaminom D se priporoča:

 • Starejšim od 50 let
 • Vsem, ki delajo v pisarnah
 • Dojenčkom, otrokom in starejšim
 • Ljudem s črevesnimi boleznimi
 • Vsem s prekomerno telesno težo

Pomanjkanje vitamina D

Ker vitamin D spodbuja absorpcijo kalcija v telo, lahko njegovo pomanjkanje privede do manjše kostne gostote. Pri otrokih se kaže v rahitisu, pri starejših pa se pomanjkanje vitamina D lahko razvije v osteoporozo.

Uravnava tudi aktivnost imunskega sistema in se pomankanje lahko pokaže v vrsti zdravstvenih težav. Na začetku oziroma dolgo časa smo lahko povsem brez simptomov in šele kasneje zaradi kakšne druge težave povsem slučajno opazimo pomanjkanje vitamina D.

Znaki pomanjkanja vitamina D so lahko:

 • Depresija, tesnoba
 • Utrujenost, pomanjkanje dobrega razpoloženja
 • Nihanje razpoloženja, razdražljivost
 • Oslabljen imunski sistem
 • Težave z zobmi
 • Težave s sklepi in kostmi
 • Debelost in nezmožnost hujšanja
 • Šibke in oslabele mišice
 • Kronične bolečine in vnetja
pomanjkanje vitamina d

Poglejmo si nekatere simptome od blizu.

Šibke in oslabele mišice

Če se počutite izčrpane, kot da nimate dovolj moči in morate v vsak gib vložiti veliko napora in energije, je to lahko znak pomanjkanja vitamina D. Povečanje vitamina D v telesu lahko izboljša delovanje mišic in prepreči kar 30% padcev med starejšimi. V nekaterih študijah so ugotovili, da pripomore tudi pri izboljšanju stanja obolelih za fibromialgijo.

Težave s sklepi in kostmi

Dovolj vitamina D je ključno za normalen razvoj in trdnost kosti. Če ga ni dovolj, se lahko prenizka vsebnost odraža tudi v pogostih zvinih in zlomih. Dnevni vnos vitamina D3 tako lahko pomaga preprečiti nastanek osteopenije in osteoporoze pri starejših ter rahitis pri otrocih. Bolečine v sklepih pa so pogosto tudi posledica pomanjkanja kolagena v telesu.

vitamin d za kosti

Kronične bolečine in vnetja

Artritis, konstantne bolečine v mišicah in sklepih ter močne bolečine po treningih, so prav tako lahko posledice pomanjkanja vitamina D.

Nihanje razpoloženja, depresija, tesnoba

Tesnoba, anksioznost in pomanjkanje razpoloženja so pogosti znaki pomanjkanja vitamina D. Raziskave so pokazale, da igra vitamin D pomembno vlogo pri uravnavanju razpoloženja in odganja depresijo. Znanstveniki so ugotovili, da so ljudje z depresijo, ki so prejeli vitamin D, opazili izboljšanje simptomov.

Oslabljen imunski sistem

Pogosta obolevnost, dolgo okrevanje in ponavljajoče težave, so prav tako znaki, da vam lahko manjka vitamina D. Sončni vitamin spodbuja optimalno delovanje imunskega sistema in pomaga tudi pri zmanjšanju obolevnosto za gripo. Na splošno zmanjša možnosti za pojav raznih avtoimunih bolezni, med katerimi najbolj poznamo multiplo sklerozo.

oslabljen imunski sistem

Pomanjkanje vitamina D je pogosto stanje. Kar 2-kratno povečuje možnosti za nastanek sladkorne bolezni, težave s pritiskom, raka ali druge kronične bolezni. Če sumite, da imate premalo vitamina D, lahko opravite test vitaminov in mineralov, ki vam da popolno sliko o vrednostih vitaminov v telesu.

Vitamin D krepi imunski sistem

Vitamin D okrepi imunski sistem in je eden glavnih vitaminov, ki pomaga v boju proti bakterijam in virusom. Preprečuje ali izboljšuje stanja mnogih bolezni, kot so rak, multipla skleroza, razna srčna obolenja in še posebej avotimune bolezni.

Učinki vitamina D na obrambo proti virusom

Znanstveniki so ugotovili, da vitamin D krepi imunski sistem tako, da aktivira celice, ki so v telesu odgovorne za boj proti virusom, bakterijam ali parazitom. Brez ustreznega vnosa vitamina D pa se aktivacija celic ne zgodi.

vitamin D boj proti virusom

V takšnih primerih imunski sistem postane oslabljen, saj celice ne morejo ustrezno reagirati in se resno boriti proti okužbam v telesu. Znanstveniki z univerze v Københavnu in profesor za imunologijo, Carsten Geisler, so odkrili, da je tako vitamin D ključnega pomena za aktiviranje naše imunske obrambe. Ta dognanja lahko pomagajo zajeziti nalezljive bolezni ter se jih lahko uporablja pri vseh vrstah preventivnih pristopov, ko želimo okrepiti odziv svojega imunskega sistema.

Dr. Joe Prendergast govori o prednostih vitamina D.

Izdelki v članku


vitamin-d3-k2-150ml Holistic Vitamin D3 + K2, 150ml 150ml. Za do 120 dni 
(52 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
b-komplex-250ml Holistic B kompleks, 250ml 250ml. Za 62 dnevnih 
(88 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-b12-500-ug-150ml Holistic Vitamin B12, 500mg, 150ml 150ml. Zadostuje za  
(76 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...